• 瀏覽: 258,479
  • 回覆: 3,951
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 11:12 PM 發表

那年的沉默,今年的送大禮03年有無送

今時今日選舉制度修定
更奇怪的今次跑馬仔又沉默
今次怎會相同,爺爺狠下心腸要做事,地產佬若有不從就會變走佬,誰人也知首富跑到英國蝕到阿媽都不認得,他不留在香港可以去那裡,但香港由阿爺話事,阿爺又說今次要由自己落場玩,地產佬又那敢不從呀!?

熱賣及精選
引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 11:24 PM 發表

這太激進。
林太那幾十年後的填海,長遠真係斷人米路。但太長遠,這一代90後00後10受惠得到嗎?
cy見逢插針式建屋,又太短視。那屏風式樓望樓,真係唔曉形容。
本港政府己經無舊殖民時代做新市鎮嘅氣魄。睇下舊時代留下嘅公屋居屋規劃,樓跟樓之間的距離,綠化公園球場商場學校幼兒園緊急消房通道一應俱全。
總結黎講,回歸至今,香港政府主政公營房屋建設嘅部門真係無人材。
最怕2047係無私樓劏房,但公營“劏 ...
講真,如果林鄭一上任,立時開始在不同地方沿岸填海,現在早已有地起樓,更早的如果CY肯做相同的事,情況更已一早受控,這就是你所說的沒魄力了。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 11:26 PM 發表

今次怎會相同,爺爺狠下心腸要做事,地產佬若有不從就會變走佬,誰人也知首富跑到英國蝕到阿媽都不認得,他不留在香港可以去那裡,但香港由阿爺話事,阿爺又說今次要由自己落場玩,地產佬又那敢不從呀!?
正如國安法係黑暴賜比香港的禮物。
土豪再送選擇修制。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 11:30 PM 發表

講真,如果林鄭一上任,立時開始在不同地方沿岸填海,現在早已有地起樓,更早的如果CY肯做相同的事,情況更已一早受控,這就是你所說的沒魄力了。
過去無魄力嘅政府改不了。未來呢...
無記錯,那年曾先生參選指會什麼公營7成私樓3成。搞到林太又跟風。
小弟愚見,其實這不是好事。
政府其實係可以利用更多土地,包括“地產商所持有嘅新界偏遠地區土地儲備,試下比地產商主導改劃用地”再特惠補地價。而政府只做水電排洪排污交通及公共設施建設及小量公營房屋,例如居屋。令私樓供應“有序大增”。夠膽就係要名正言順“官商勾結/合作”,推低樓價。購買者都要限定過去未曾在港持有物業。及設超長禁售期。
當然以上政府一定係“蝕到跌渣”。但結果係點,受惠是誰,正正是現今這一群對政府反感的年青市場身外人。
講白d,沒有失何來得?

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 11:49 PM 發表

過去無魄力嘅政府改不了。未來呢...
無記錯,那年曾先生參選指會什麼公營7成私樓3成。搞到林太又跟風。
小弟愚見,其實這不是好事。
政府其實係可以利用更多土地,包括“地產商所持有嘅新界偏遠地區土地儲備,試下比地產商主導改劃用地”再特惠補地價。而政府只做水電排洪排污交通及公共設施建設及小量公營房屋,例如居屋。令私樓供應“有序大增”。夠膽就係要名正言順“官商勾結/合作”,推低樓價。購買者都要限定過去 ...
其實我以前聽過有人說,香港的房屋問題,就是因為香港失去了低價樓宇,地產商都因為要高價投地,所以就唯有興建高價房屋,而這個現象,就始於港府興建公屋,所以那人說,香港要解決房屋問題,政府就要減少興建公屋,而不是無止境的興建,我也覺得他說的有點道理,像新加坡,就是由政府資助巿民置業,而不是像香港般個個住公屋。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 11:24 PM 發表

這太激進。
林太那幾十年後的填海,長遠真係斷人米路。但太長遠,這一代90後00後10受惠得到嗎?
cy見逢插針式建屋,又太短視。那屏風式樓望樓,真係唔曉形容。
本港政府己經無舊殖民時代做新市鎮嘅氣魄。睇下舊時代留下嘅公屋居屋規劃,樓跟樓之間的距離,綠化公園球場商場學校幼兒園緊急消房通道一應俱全。
總結黎講,回歸至今,香港政府主政公營房屋建設嘅部門真係無人材。
時代唔同,港英時代的地產黨同而家邊有得比
仲有所謂環保團體邊有而家啲咁惡
港督想要做野,香港有誰能阻撓?
有本事去英國告狀?
大家仲記得老董俾人上京告過狀
李黃瓜九十年代就上京,老鄧親自接見過
佢係能夠直達天庭的紅頂商人
一拉關係,特首同中央人脈都唔夠地產黨深
點玩?
地產黨問題,如果中央唔出手,特首真係搞唔惦
而家中央都睇到香港問題所在
夏主任已經下達指示,要解決香港居住問題
希望中央呢次係玩真,全力支持下任特首
把尚方寶劍真係夠力對付地產黨

引用:

這太激進。
又要睇返,
果陣D人,
幾辛苦都肯入新市鎮播,
五點起身,排隊等熱狗出市區返工的,比比皆是,有D仲係返兩份工。
依然,交通好左,
但D人仍話搭個零鐘車是很辛苦的事。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-7 11:59 PM 發表

有本事去英國告狀?
點玩?
夏主任已經下達指示,要解決香港居 ...
整個政府都是地產黨,還沒說那個垃圾會,那個肯認真處理房屋問題!?最後當然是說他們太惡了,我做不了,其實最惡的,不是地產佬,而是他們每天吃的狗糧吧。

頭版今日推咗101出嚟,啱啱追晒2邊,消化吓再繼續論時政英雄英雌。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 12:02 AM 發表

又要睇返,
果陣D人,
幾辛苦都肯入新市鎮播,
五點起身,排隊等熱狗出市區返工的,比比皆是,有D仲係返兩份工。
依然,交通好左,
但D人仍話搭個零鐘車是很辛苦的事。
小弟有位七十後好友,佢肥及大汗,以前未有西鐵,以前朝朝元朗個幾鐘熱狗巴士出紅磡返學放學
小弟八十後,以前朝朝多程車(頭轉64k無冷氣)去西貢返學。我地都係打死不住宿舍嘅硬派。
過幾年到我仔,希望佢都選擇唔住宿舍。

記得果時搭車時間睇書自修都係一種享受。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-7 11:59 PM 發表

有本事去英國告狀?
點玩?
你都講時代唔同。
由習先生推無限連任,黃瓜一家避走國內及本港一眾資本都在國內失去向心力。而家2021本港資本係中央面前仲有牙力?
至於環團,都係地產商勢力之一,開發郊野公園就一定阻你,但利用地產商儲備土地開發又點?
要中短期認真搞香港房屋問題,方法好多,公私73比,什至全私樓也可。
問題係政府有無“無比巨大嘅決心同魄力”,去認真幫助年輕一代及樓市上車邊緣人“置業成家”。
始終而家比幾十年前資訊流通更快更無阻力,無論政府推咩政策及行動,社會流言蜚語抹黑造謠必定四出,政府中人能否上下一心,放下朝九晚五心態,頂住壓力去齊心去做先係最大問題。
當然,過多兩年疫情過後,經濟反彈上升時就係最好時機。這正正是下任最佳立功時機。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 11:57 PM 發表

其實我以前聽過有人說,香港的房屋問題,就是因為香港失去了低價樓宇,地產商都因為要高價投地,所以就唯有興建高價房屋,而這個現象,就始於港府興建公屋,所以那人說,香港要解決房屋問題,政府就要減少興建公屋,而不是無止境的興建,我也覺得他說的有點道理,像新加坡,就是由政府資助巿民置業,而不是像香港般個個住公屋。
呢個係小弟小學已知的舊殖民政府“高地價政策。”
舊殖民政府留下的除了“人”,仲有“事”。
“事”所指做事方法。

舊殖民政府開發新市鎮係以一盤生意咁做。舉屯門為例。一條屯門公路,再加幾條公共屋邨,再加排污排洪,水電接駁,一個中央公園,各公共道路。
以上支出全都會在屯門區所有私樓商場工廈賣地收益cover晒,仲一定有可觀利潤,連學校都係冠名者比錢起,政府高層只係做統籌及規劃。再睇細d公共房屋租金收益,我相信十年必收回建造成本,這......全因“本港低稅務政策”。
整個香港社會以青年人“成家置業權”,換取“資本最低稅務優惠”。
得失淺而可見。
這“舊殖民政府留下的大坑”

商人逐利係天生使然,“商人用盡九牛二虎之力合法地推高商品價格也是必然及可接受”。但政府高層,為父母官者,如何取捨才是根本。
有時候,對過去兩任政府著手房屋問題果種“睇唔通”,果種“顧左顧右”係好失望。
簡單給利潤空間地產商,再用行政手段限制佢部分銷售對象必為本港出生的首置者,再加勁長禁售期,這不就win(政府) win (地產商)win(首置人士) ?當然,個數量要把握好準,以免推低過頭。

公屋政策過時啦,換一換玩法都可以架。

引用:

有本事去英國告狀?
點玩?
如果政府會用“對付”心態去跟地產商幹,一定輸,仲要勁難睇,尚方寶劍都無用。

過去曾有地產商(恒地長輩),主動提出利用“自家資源”,幫助政府解決年輕一代首置問題。當然,係政府讓利及利用地產商手中閒置儲備土地。我估計當時政府中人係怕左官商勾結這罪名,及主要被當時泛民離間,所以那熱面真係貼上冷屁股。
再來林太一上任,居屋五九折,跟手再低到五折。計劃搞填海不用地產商閒置土地,可能事先打個招呼都無。
講真,對我敵對態度,17年點敢“推你連任”?19年事件仲點敢buy 你?

林太及cy做事係可以,但做人,我估計真的不敢恭維。

政府一定不能用“敵對態度”對香港及國內過去及長遠發展有貢獻嘅本港企業資本。呢個心態係死硬。點做都死。人家手中有你強烈需求嘅資源,可以用平等合作方法去搞,一定係優選。
再講多點,人家拎資源幫你谷針 ,政府有無新聞稿感謝一下?
我黑心就笑佢地投名狀,但政府嘅大體禮儀回應,又一令我對政府失望。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-8 05:06 AM 發表

小弟有位七十後好友,佢肥及大汗,以前未有西鐵,以前朝朝元朗個幾鐘熱狗巴士出紅磡返學放學
小弟八十後,以前朝朝多程車(頭轉64k無冷氣)去西貢返學。我地都係打死不住宿舍嘅硬派。
過幾年到我仔,希望佢都選擇唔住宿舍。

記得果時搭車時間睇書自修都係一種享受。
根本以前年代,坐兩個鐘車返工是等閒的事,仲要塞車,熱狗,三座位。
依家,樣樣方便左,舒適左,就算大西北出市區,坐D行高速既快車,都係一個鐘多D,但D人都係覺得好辛苦好遠。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-8 12:05 AM 發表

整個政府都是地產黨,還沒說那個垃圾會,那個肯認真處理房屋問題!?最後當然是說他們太惡了,我做不了,其實最惡的,不是地產佬,而是他們每天吃的狗糧吧。
我理論係全香港人都係地產黨。
五六成有樓的業主,
當然唔想樓價跌。
口講想樓價跌的,
其實只係想跌至自己入市的【合理價值】。
即使明知自己點都買唔起樓的人,
都會同意磚頭是保值呢樣野。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]