• 瀏覽: 265,342
  • 回覆: 3,979
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-12 21:43 發表

美國國民警衛軍基本上是陸軍及空軍的後備部隊,架構上是受命於聯邦及州政府, 雖然和平時期一般都是州長指揮及於本州出勤, 但於非常時期聯邦政府有權動員國民警衛軍於本州或其它州份出勤. 因此國民警衛軍不見得一定會完全聽命於州長.
有權還有權,但係國民警衞軍拒絕執行聯邦政府命令,又另一回事

熱賣及精選
引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-12 09:43 PM 發表

美國國民警衛軍基本上是陸軍及空軍的後備部隊,架構上是受命於聯邦及州政府, 雖然和平時期一般都是州長指揮及於本州出勤, 但於非常時期聯邦政府有權動員國民警衛軍於本州或其它州份出勤. 因此國民警衛軍不見得一定會完全聽命於州長.
美國在這架構運作這麼多年
聯邦政府從來不擔心州政府擁兵自重
州政府有能力透過地方的國民兵力量去爭取獨立

下面報導可以參考,因為洋洋灑灑太長
我只引出最後結論,簡單講就是實力懸殊

美國為什麼不擔心擁有國民警衛隊指揮權的各州擁兵自重

事實上南北戰爭後不僅聯邦政府的權力得到了增強,各州政府在爭取自身權益時也變得相對克制了:加州甚至威脅要脫離聯邦獨立,可這其實不過就是過過嘴癮,真要像南北戰爭那樣拉起隊伍公然對抗聯邦還是不敢。說到底雙方的實力差距太懸殊了:美國正規軍作為全世界最強大的武裝力量的實力就不用多說了吧,各州的國民警衛隊的實力和正規軍完全不在一個量級上。全美55萬多國民警衛隊是分屬於50個州政府管理的,這其中國民警衛隊數量最多的加利福尼亞州也不過是擁有6萬人。反觀美國正規軍方面總兵力高達130萬、作戰飛機13000架、航空母艦11艘,全部歸五角大樓統一管理。現在我們基本上可以總結了:自南北戰爭以來美國聯邦政府和州政府已在一套權力制衡機制下有效運作了150多年,彼此都知道自己的權力邊界而不敢公然越軌,退一步講即使某個州真要擁兵自重也根本不具備挑戰聯邦政府的實力,那麼美國政府為什麼還需要擔心各州擁兵自重呢?
https://kknews.cc/world/pvyx3nj.html

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-12 11:49 PM 發表

美國在這架構運作這麼多年
聯邦政府從來不擔心州政府擁兵自重
州政府有能力透過地方的國民兵力量去爭取獨立

下面報導可以參考,因為洋洋灑灑太長
我只引出最後結論,簡單講就是實力懸殊

美國為什麼不擔心擁有國民警衛隊指揮權的各州擁兵自重

事實上南北戰爭後不僅聯邦政府的權力得到了增強,各州政府在爭取自身權益時也變得相對克制了:加州甚至威脅要脫離聯邦獨立,可這其實不過就是過過嘴 ...
完全正確, 就算乜都唔講, 只是顧名思義, 正規軍是職業軍人,可能乜都唔識, 淨係識打仗(雖然亞富汗令人(括目相看)),仲要係trigger happy. 國民警衛軍是業餘軍人, 只係搵多少外快, 根本冇諗過要打仗.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-12 09:25 AM 發表

那要睇州政府能否說服國民警衞軍
雖則國民警衞軍聽命州政府,但係無人保證獨立後州政府可以給予利益予國民警衞軍誘使他們叛變
這軍隊獨立後
已經是僱傭兵了
只要有錢就無問題
所以這不是問題

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-12 05:34 PM 發表

其實有幾個州份已經等緊機會,一個係加州,另一個係德薩斯州,其中最關係加州,因為佢係美國最富庶州份,佢脫離會有好強帶頭作用,當然作為美國政府一定唔會俾佢發生,所以會威逼利誘,但無論點結果如何,一定會令美國加速衰落。
原來這樣,我已經漏了資訊
個人睇法獨立只是時間問題
到時美元會否沒有用?

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-10 09:25 PM 發表

原來有人好掛住呢度喎。。

[cp]這二天,小矮人不斷自言自語設局,什至使用激將法想個人回去,個人試引小矮人高手一號之言給大家看看:

《哈哈哈,正所謂一子錯滿盤皆落索。
某人仲可以喺 BBK 蒲,起底迫害之說不攻自破了吧?
見到某叔的貼拎埋佢啲粉,好酸喎。有冇後侮跳槽?
根據戲本,下一步應該系用唔同嘅 account 去 2 邊搞破壞,投訴,引起互相爭 ...
做男人做到仲衰L過D女人,仆街過D公公!影衰晒所有男人!垃圾不如!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-9-13 10:12 AM 發表

做男人做到仲衰L過D女人,仆街過D公公!影衰晒所有男人!垃圾不如!
(小矮人高手一號)

笑鳩死,即係話有二號,三號.....去到七號

虧佢諗得出,個D鳩UP既人作野真係唔駛起稿架

3空城計
三國中後期,諸葛亮出兵討伐魏國,由於要地街亭失手,導致滿盤皆輸。諸葛亮被迫撤兵,司馬懿大軍追至,這時孔明手下的將領士兵基本都分配軍務調完了,只剩二千五百軍在城中。於是他命令偃旗息鼓,大開城門,獨自在城樓上彈琴。司馬懿疑心有伏兵。調頭就撤兵。諸葛亮躲過一劫!

似唔似林鄭對付黑暴時候,話得番三萬警,實施禁蒙面法,更講明唔會再有其他後續,反而嚇得黑暴方不敢進攻,林鄭避過一劫

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 11:17 AM 發表

3空城計
三國中後期,諸葛亮出兵討伐魏國,由於要地街亭失手,導致滿盤皆輸。諸葛亮被迫撤兵,司馬懿大軍追至,這時孔明手下的將領士兵基本都分配軍務調完了,只剩二千五百軍在城中。於是他命令偃旗息鼓,大開城門,獨自在城樓上彈琴。司馬懿疑心有伏兵。調頭就撤兵。諸葛亮躲過一劫!

似唔似林鄭對付黑暴時候,話得番三萬警,實施禁蒙面法,更講明唔會再有其他後續,反而嚇得黑暴方不敢進攻,林鄭避過一劫:s ...
總之女神係掘坑高手,坑警察,坑中央。

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-13 11:57 AM 發表

二頭坑個下利害,無人能敵

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-13 11:57 AM 發表

百年難得一見奇才
不做事就是做事
不出招就是出招
只有小撮人至睇得出原來佢咁厲害
我地都係凡夫俗子冇咁既慧根

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 12:15 PM 發表

百年難得一見奇才
不做事就是做事
不出招就是出招
原本有一大班盲粉的,自從嘻哈同這裏班人指出其非後,帶頭大佬開始亂咬,結果是追隨者醒覺,盲粉大減!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 12:15 PM 發表

百年難得一見奇才
不做事就是做事
不出招就是出招
連自己都坑埋

引用:
原帖由 lawo 於 2021-9-13 01:46 PM 發表

原本有一大班盲粉的,自從嘻哈同這裏班人指出其非後,帶頭大佬開始亂咬,結果是追隨者醒覺,盲粉大減!
其實睇呢個時論區,個班所謂盲粉都唔知咩野人
真實反映狀況,去本地新聞區就睇到
通常有林鄭濕九的報導,下面留言都係批評佔絕對多數
呢啲網民最直接,睇完報導唔老黎就留言鬧
通常一下就十幾二十頁咁跳
留言的人就是正常發表意見,有冇人睇或引用根本無所謂
完全唔似得呢個區有目的
所以盲粉唔會去本地新聞討論區度發表撐女神言論
一下就被正常發言淹沒,去個邊撐沒多大意義

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]