• 瀏覽: 240,364
  • 回覆: 3,906
  • 追帖: 19
引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 09:23 PM 發表

佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯
或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。

熱賣及精選
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 22:52 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
咀夠硬。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 10:52 PM 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
對,你可以咁理解,但你睇睇佢,係重衰左,邊做得到

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:25 PM 發表

我的論據
為何我會認為他們不是個人評論,而是有組織
意思是一個帳號可能不只有一個人在使用
這個討論區,大家再留意一下
只有三位仁兄有忠實FANS
每每一出帖,就有一堆人進去留言
支持.....留位....然後什麼意見都不發表
如你說的他們把網路的東西,東抄西抄
也不是什麼真知灼見,如何可以圍爐有這麼多像宗教式的信徒?
這裡有不少資深的師兄
如神兄這類會寫詩,文采出眾
有看 ...
師兄我試吓講啲個人分析。
首先利益申報,我有2個戶口,舊嗰個已經在香討超過10年,從不論政,應該不會再用,呢個新開專門論政用。
自黑暴,起底情況嚴重,政府更不即時處理,而香討雙對起唔到底,不會連累家人,當時一大班正常中國香港人唔多地方可以發言,時間點造就聚喺呢度。
期間,亦要多謝隔離某幾位不斷開貼俾所有人有個天地無憂地講:愛國痛港。
香討有粉絲及追蹤貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人,互相扶持,互相鼓勵,知道自己並不是孤單的愛國人仕。故此很多網友追蹤了隔離幾位,一見新貼就報到尋求心靈安慰。
可以諗下,黑暴,恐襲,教協,萍果等等咁低能都有一大班追隨者,仲要唔理學歴高低?咁隔離幾位有追隨者又何奇呢?
8/2 定律,得罪講句,社會結構2成高智可獨立分析,8成係隨風飄揚 100% 真。
至於收錢唱好,我認為收咗錢做緊嘢唔似嘅原因很簡單,就係有冇料?值唔值?
反而,似係被吹大咗之後,某些人真係以為自己夠料去收錢做嘢,甚至等人賞識去試食政治飯。從不斷開新貼,故意去到別人貼 show 存在感,去玩微博想有一日做大 V? 種種可見一斑。
其中有些人有幾個帳號唔出奇,我亦唔關心。
但他們對林xxx 的分析有好大問題。
坑論簡直係有污智慧。
大師風水論更加笑甩牙。
我由黑暴初期已經睇佢哋嘅貼,常有錯誤,但一直無發表從各方面內部高層的消息去反駁,只要愛國愛港,無傷大雅唔需要破壞別人嘅「事業」。
至今,似乎越來越「入魔」,有啲發表與真相已經差十萬九千里了,所以先入嚟分享下。
謝謝師兄。

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 10:59 PM 發表

首先利益申報,我有2個戶口,舊嗰個已經在香討超過10年,從不論政,應該不會再用,呢個新開專門論政用。
自黑暴,起底情況嚴重,政府更不即時處理,而香討雙對起唔到底,不會連累家人,當時一大班正常中國香港人唔多地方可以發言,時間點造就聚喺呢度。
期間,亦要多謝隔離某幾位不斷開貼俾所有人有個天地無憂地講:愛國痛港。
香討有粉絲及追蹤貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人 ...
冇所謂啦,網路世界,咩野人都有
大家認知不同,只有佢地最清楚自己做緊咩野
佢地係真神假鬼,一啲都唔重要
最討厭係,大家討論得好地地,硬要走入黎倒亂又去檢舉

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 10:59 PM 發表

香討有粉絲及追蹤貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人 ...
C兄你講晒我想講既野,我同你個理解可以話9成似

我好早就講過唔太相信佢地係收錢做野,但當然1209兄亦有佢一套睇法

所以我都係聽佢講乜多,知下佢地諗D乜野同睇到乜野

果然高手我呢度都有幾個,你地真係可以交流一下

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:15 PM 發表

冇所謂啦,網路世界,咩野人都有
大家認知不同,只有佢地最清楚自己做緊咩野
佢地係真神假鬼,一啲都唔重要
最討厭係,大家討論得好地地,硬要走入黎倒亂又去檢舉
靜係睇下頭先件白痴仔就已經知佢班人幾低質,所以隻狗係點,主人自然會係點

引用:

以過來人身份想說說,不要太著重於討論某人的事,這樣做只會給予機會某些人再去檢舉你們,當那些人隱形不存在好了,不過若有得罪的也請見諒。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 10:52 PM 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
內地做官冇得等
稍有差池,烏紗帽不保
香港房屋政策係重中之重
而家馬上推出都已經緩不濟急
仲等你個明日大嶼,填好海再起好屋蚊都訓
或者到時林鄭都唔知下左台幾世
夏主任下完指示
佢有冇變得好積極做野?
答案大家都睇到

呢篇文林鄭算係有做過野架啦

行政長官林鄭月娥昨日(6日)出席行政會議前表示,香港國安法在止暴制亂和恢復香港社會穩定的成效有目共睹,但危害國家安全、破壞社會安寧的風險仍然存在,而「黑暴」正從群眾式的地面活動,變為隱蔽形式的個人化行為,將會成為香港的隱患。她呼籲市民公開譴責暴力,不要再被一些所謂「政府也有責任」「只有暴政,沒有暴力」或「暴力有時可以解決問題」等謬論和歪理蒙騙,又指處理國家安全及暴力的態度,不應亦不需要與政府的施政掛鉤。特區政府會加快進一步探討、研究及落實維護國家安全和令社會更穩定的相關法律,建立更健全的法律制度和執行機制。
 本港社交媒體網絡欠缺監管
林鄭指出,有關風險來自三方面。第一,外部勢力和外國政客繼續肆意詆毀香港國安法和特區執行該法的所有行動,並連同畏罪潛逃的涉嫌犯罪分子和曾經組織暴亂的「搞手」等,在境外興風作浪,挑戰特區政府的權威和繼續挑動港人的情緒。
第二,因長期受到別有用心的人鼓吹的「違法達義」歪念所影響,部分市民的守法意識變得薄弱,亦被標榜所謂「和理非」的人影響而成為犯罪分子的「保護傘」和「遮羞布」,從而對暴力和違法的防範意識變得很薄弱。
第三,香港對社交媒體和網絡欠缺監督和規管,令虛假消息得以長期發放,美化暴力,散播仇恨中央、特區政府及警隊的思想,令部分人變得激進、極端,甚至做出違反人性的行為。今年7月1日,有兇徒襲擊正在執勤的警員,然後自殺,這真正為香港社會響起警號。
 憐憫美化兇手會製造社會風險
林鄭表示,應對這些風險需多方努力,包括執法部門繼續全力調查,如一些在網絡上煽惑他人殺警、鼓吹恐怖主義、推翻政權的信息;政策局加快進一步探討、研究及落實維護國家安全和令社會更穩定的相關法律;加強宣傳教育,提升市民特別是青年人的守法意識;所有部門和其他公共機構須對其管轄範圍,負上維護國家安全的責任,不應容許其工作範疇被不法分子滲透。
對於近日有人為警員遇襲案的兇手悼念和獻花,林鄭認為,如果部分社會人士對於這種完全違反人性、意圖謀殺警務人員的行為,採取憐憫、美化甚至哀悼行為,這會製造社會風險,尤其是對於小孩子。她呼籲家長、校長、老師甚至牧者,小心觀察身邊青年人的舉止和行為,並作出勸戒;若發現有青年人或身邊的人士正進行違法行為,必須向執法部門舉報。

https://www.hkcd.com/content/2021-07/07/content_1279110.html

樓主樓上的一篇
簡單講係基本法第二十三條
林鄭唔敢講出口
23條可以補齊國安法的不足
立左法自然可以管得更細緻

其實如果佢真有決心連任
只要宣示在今屆任期滿前
一定要通過二十三條
以此展示決心同魄力
呢個係中央多年來對香港念茲在茲的重大事項
做得到的話,連任唔任係另一回事
至少佢做到前幾任做唔到的大事,算係將功贖罪

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:45 PM 發表

樓主樓上的一篇
簡單講係基本法第二十三條
林鄭唔敢講出口
23條可以補齊國安法的不足
立左法自然可以管得更細緻

其實如果佢真有決心連任
只要宣示在今屆任期滿前
一定要通過二十三條
以此展示決心同魄力
呢個係中央多年來對香港念茲在茲的重大事項
做得到的話,連任唔任係另一回事
至少佢做到前幾任做唔到的大事,算係將功贖罪
林鄭敢做早就做左,我就認為佢唔會做啦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:25 PM 發表

內地做官冇得等
稍有差池,烏紗帽不保
香港房屋政策係重中之重
而家馬上推出都已經緩不濟急
仲等你個明日大嶼,填好海再起好屋蚊都訓
或者到時林鄭都唔知下左台幾世
夏主任下完指示
佢有冇變得好積極做野?
答案大家都睇到
除非索性一國一制,
直接委任特首。

阿爺堅持要一國兩制,
點都要玩下選舉
(就算幾假都好)
咁就點都受制於商界,地產界,富豪。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 23:50 發表

除非索性一國一制,
直接委任特首。

阿爺堅持要一國兩制,
點都要玩下選舉
(就算幾假都好)
咁就點都受制於商界,地產界,富豪。
一國兩制並非香港獨有,中央已為澳門黃袍加身。長遠而言更能配合大灣區整體發展利益。就如環球時報所講,中國的金融中心想在那裡都是一樣的!

同意論事不論別人,集中講下香港時政先。

組織咗之後,論英雄從最早的時間點林某某上場開始吧。

當年最深印象2件事:

1)50億加注教育界,向教協示好。其真意如何?當時各有解讀。時至今日,由中央點名必殺,某人當然可以解釋係先以利之,不行才用大棍對付,上兵伐謀,當時唔需要撕臉。而現在結果如何?咁多年來教協有冇俾面?得送子彈後反而更加坐大,更加績極搞事,同意?又係坑?送錢送面等今天?今天仲要係中央出手封喉,但幾年間末坑教協,反而坑了無數大,中,小學生,甚至幼稚園。如果呢個係中央嘅坑而故意葬送下一代,對唔住,不可能認同。

2)cy 在任時已經有內部地政小組研究緊收地起樓,接近完成並準備推行,可惜cy 被禍及家人,無奈選擇退任。而某人一上,即時剎停,停止有關研究,近火不救,另組人仕去研究遠水的明日大魚。政府內部有關人仕滿是怨言,已經發覺有問題,可惜某人一言堂,絕不聽別人意見,一意孤行。又係坑?邊個嘅坑?
題外話,咁多年有冇留意爛果冇咩用「作文」攻擊林某某?尤其家人?婚姻關係,母兒關係,外遇,吸毒?只要爛傳媒想,一定可以「作」到林某某驚。但真係俾面,無。

寫字手好累,暫時係咁多先,其他內幕稍後再分享。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]