• 瀏覽: 240,360
  • 回覆: 3,906
  • 追帖: 19
引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 08:53 PM 發表

客氣師兄,好多嘢想寫,系統一下先由邊度開始好啲。
多溝通交流,互相學習,開腦開思維。
無問題,大家交流一下,呢度都有其他師兄想學野

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:25 PM 發表

我的論據
為何我會認為他們不是個人評論,而是有組織
意思是一個帳號可能不只有一個人在使用
這個討論區,大家再留意一下
只有三位仁兄有忠實FANS
每每一出帖,就有一堆人進去留言
支持.....留位....然後什麼意見都不發表
如你說的他們把網路的東西,東抄西抄
也不是什麼真知灼見,如何可以圍爐有這麼多像宗教式的信徒?
這裡有不少資深的師兄
如神兄這類會寫詩,文采出眾
有看 ...
師兄,8/2 定律,一陣有空再詳細傾,有少少事做緊。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 08:32 PM 發表

唔使旨意
不會  十  唔使旨意她到年尾,有新人選時她只會更加側側膊!
CY治港時強調迎難而上,輪到師奶,她的招牌金句是易就應該一早做咗啦!

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 08:34 PM 發表

林鄭點會理會中央點啊,佢只係識求救,佢求救左就當做左野架啦,你第一日識佢啊

我重記得佢個次通關,話講到中央D人都覺得佢好煩啊
我開始覺得此姝有意想連任
因為阿爺已經幫佢清除大部份障礙
下屆呢個位好做!

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 09:19 PM 發表

下屆呢個位好做!
佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 21:19 發表

下屆呢個位好做!
斬得肥中,黃鄭也不會有好日子過,等著瞧吧…

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 02:11 PM 發表

之前個貼講左立場,而家呢次真係搵個人出黎研究佢係咪英雄,呢個人會好多人有興趣(林鄭)

行政長官林鄭月娥施政兩年表現「全肥佬」!多個民間團體昨召開記者會,力數林鄭在民生項目六大範疇的十三宗罪,包括忽視基層兒童學習支援、公營房屋不足令劏房戶數目不斷攀升及長者領取福利要「又審又查」等,特別是四千元關愛共享計劃歷時兩年仍未派完,盡顯現任政府「垃圾級」管治,並製作「滿江紅」成績表諷刺年年考「第一」的林 ...
只要每天寫一點,帖子就不會沉的,加油。

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 09:23 PM 發表

佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯
阿爺開左特首條件,表示一定唔係佢
如果仲係佢,夏主任無需講咁多要求
我對佢不連任的政治推論
中央一直冇任何表示,佢自己應該醒水
時間都差唔多
上頭唔問有冇連任意願,官場文化再蠢都知係咩野事
外界話佢好想連任,我認為係利益團體帶風向
一個想連任的人,應該拎出積極態度任事,重新爭取中央信任
你睇佢副德性,最近一些事發老脾,連自己"一定會走數"
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做左...呢啲咁唔負責任既話都講得出
可見佢已經冇心戀棧,唔想再演至會咁講野
如我之前一直推論,佢可能答應阿爺看守到滿任
有句話唔知大家有冇聽過,為官者上台靠運氣,下台靠智慧
官員上台落台好平常,就算做得唔好,落台留個華麗身影
至少唔會咁難睇
張建宗就真係難堪,心不甘情不願,講到自己冇功勞都有苦勞
其實官做到咁大,睇到勢色唔對,就應該先請辭
套句最常用請辭官話....階段性任務完成,應該係時間陪家人
俾人炒友幾咁難睇
另一個可能係,如果林鄭仲有少少政治智慧
可能私下主動同中央講左冇意願尋求連任
推測時機就在三位紀律部隊出身官員升官前決定
中央收到後,就開始部署至會拿拿聲調整人事
我地係職場打滾多年,最高管理層有人如果唔撈
好少會做到規定時間到至走人
有可能局勢有變,或董事局一搵到合適人選,隨時提早執包袱
如果佢提早走,李家超可以暫代,直至新特首產生

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 08:55 PM 發表

師兄客氣,互動下,大家一齊睇濶啲。千祈咪捧殺,人一飄好易犯錯。
明白

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 10:05 PM 發表

我對佢不連任的政治推論
時間都差唔多
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做 ...
其實而家就算其他鋪都睇到林鄭唔會連任到,所以先會有話只撐亞爺呢D話

我亦無話人家岩唔岩,只不過覺得佢地吹大左,神化左林鄭咁解

而家睇到唔對路,當然自己補左飛先啦,我都係個句,到時睇下邊個笑到最後

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 10:05 PM 發表

我對佢不連任的政治推論
時間都差唔多
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做 ...
講得好!
誰說這爐沒有水平的.
hkchina兄應該都係高手!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-5 10:04 PM 發表

只要每天寫一點,帖子就不會沉的,加油。
各有各做,我呢度講一下,我無比氣你受,只係我睇到我同你理念有小小唔同

我免得大家都辛苦,所以我係出面玩,其實上一次我番你鋪玩就係見到馬仔突然出現

我先番去幫你手,但再次發覺理念出問題,一句話,朋友間大家心照啦,唔駛下下講出聲

提示: 違規內容已被屏蔽
直接拉黑,引用你都顯得我低質

最鐘意見到你呢D低B仔

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 09:19 PM 發表

下屆呢個位好做!
其實她整個任期都好好做,就算是黑暴期間都是一樣,她的特色就是什麼都不做,待上司忍受不了自己做,她就可以坐著收錢,有錯時上司亦奈她不何,更不會炒她,因為一炒她,勢必影響一國兩制的貞節牌坊,試問這麼好的工,個個月數十萬又不用做,那裡可以找到,恐怕只有傻的才會不想連任吧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]