• 瀏覽: 260,841
  • 回覆: 3,962
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-17 08:25 PM 發表

你講呢個劇情我好似有睇過唔知係雍正皇朝定乾隆套劇
我唔係講劇情
我講果啲係真正歷史
皇帝本來就唔係人咁品
有機會會口是心非
歷史上做官的人,尤其係親近皇帝
最好識得揣摩上意
如果唔係會錯意,斬頭事小,分分鐘會連累家人

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-17 08:31 PM 發表

我唔係講劇情
我講果啲係真正歷史
皇帝本來就唔係人咁品
有機會會口是心非
歷史上做官的人,尤其係親近皇帝
最好識得揣摩上意
如果唔係會錯意,斬頭事小,分分鐘會連累家人
我知你講係歷史,我睇的劇有D係假,我明分別喎

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-17 08:05 PM 發表

我明啊,我亦無話你講的唔係歷史,我咪答左你睇完唔知點答你

我只有二個做法,一係唔答,一係吹水答,我揀吹水答,我點解揀吹水答?

因為你講個段歷史我未聽過,呢個唔關你事,係我學識唔夠無聽過咁解

重申一下,我講既無雷公咁遠唔係話你搬龍門,我係話個朝代啊

你講個朝代幾耐我唔知啦,只係我無聽過呢個故事,感覺好似好遙遠咁
嗰段歷史算係幾遙遠,二千幾百年前,嗰時歐洲佬仲披住獸皮,塊面油到五顏六色去打野獸作食物。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-9-17 08:40 PM 發表

嗰段歷史算係幾遙遠,二千幾百年前,嗰時歐洲佬仲披住獸皮,塊面油到五顏六色去打野獸作食物。
係咪叫石器時代?

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-17 08:42 PM 發表

係咪叫石器時代?
唉,你係咪詐儍扮懵? 春秋時代中國已經係好文明丶有完整建制嘅社會喇。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-9-17 08:51 PM 發表

唉,你係咪詐儍扮懵? 春秋時代中國已經係好文明丶有完整建制嘅社會喇。
我都無讀過歷史,我知Q咩,知就唔問你啦,我話埋你知啦,我14歲出黎做野架啦,咁你話我學歷有幾高啦

下次唔問你啦,你怕我煩你

今日有單新聞,睇黎黃人又有話題可以挑撥離間
葉劉去做試驗打第三針,佢之前兩針係打科興
第三針係打復必泰
想都知一定會引起爭議

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-17 09:11 PM 發表

今日有單新聞,睇黎黃人又有話題可以挑撥離間
葉劉去做試驗打第三針,佢之前兩針係打科興
第三針係打復必泰
想都知一定會引起爭議
睇左新聞,佢話自己想試下溝針喎

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-9-17 08:31 PM 發表

如果用日本佬嘅角度去諗,我強調係日本佬角度,日本佬覺得自己冇錯。

二戰以前嘅世界就係弱肉強食嘅世界,西方國家四處侵掠,征服一個地方就據為己有,列為自己嘅殖民地,成個美洲就係咁畀歐洲人霸佔,屠殺當地印第安人,澳洲丶紐西蘭從來都唔係白鬼嘅領土,土人唔夠白鬼打,於是白鬼就變成主人。
成個亞洲,只有中國同泰國叫做獨立主權國,其他通通都係西方殖民地。日本佬覺得自己去侵掠其他地方,跟西方列強冇咩分 ...
狠狠打穫金,個人認為現時美國比日本更有需要.最好可以再第7艦隊徹底消滅,將美國趕出西太平洋.

等班賤精以後都唔敢再用實際行動惡意分裂中國

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-17 09:31 PM 發表

睇左新聞,佢話自己想試下溝針喎
啲人話佢政治不正確
本來溝針唔係問題
強調體內中和抗體下跌到好低
話佢暗示科興唔惦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-17 09:49 PM 發表

啲人話佢政治不正確
本來溝針唔係問題
強調體內中和抗體下跌到好低
話佢暗示科興唔惦
明啦,只係我睇到話跌到好低唔代表防疫差,即係葉劉又瀨野

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-17 10:06 PM 發表

明啦,只係我睇到話跌到好低唔代表防疫差,即係葉劉又瀨野
國安法後,啲黃人唔敢係網路上發表激進言論
只好搵下有咩野議題可以見縫插針
呢啲其實唔係大不了的事
邊隻疫苗兩針時間過太耐,抗體減弱好正常
有心人故意再挑起科興同復必泰大戰
加上葉劉身為建制派一員,就可以大作文章
琴日係咪有個黃人開帖串CY
CY建議吳志豪上BBC扮英女皇
個黃人舉出英國人係電視就有人扮過英女皇
串CY無知咁話喎
佢地而家好可悲,國安法輸到甩褲
著草既著草
走唔到果啲黃人咪只識得搵啲咁小事黎串返轉頭

亞爺見完張舉能之後,D官即刻正常番,呢個官重插得好鬼死正

兩男搶槍拒捕罪成今求情 官轟辯方無盡責呈案例 「好似我仲著緊過你」

前年 10 月 13 日「18 區開花」示威,數名男女被指「搶犯」及「飛踢」警員,其中被指企圖搶去警員散彈槍的 31 歲男工人,早前承認襲警、非法集結兩罪,經審訊後再被裁定企圖搶劫罪成,另外被指獲協助逃走的 18 歲男學生,亦遭裁定拒捕罪成,案件今(17 日)在區域法院求情。期間,法官謝沈智慧對代表男工人的大律師張錦熙大發雷霆,怒轟他作為辯護律師,只提交一頁紙求情陳詞,簡單交代被告背景,未有盡辯方職責,「而家我做佢(首被告)大律師定係你做大律師呀?好似我仲著緊過你咁」。

官斥辯方大狀未能協助法庭
甫開庭,法官謝沈智慧向代表首被告謝信誠(31 歲,紮鐵工人)的大律師張錦熙表示,首被告的書面求情陳詞「杳無音訊」,指即使被告認罪,律師團隊亦需呈交書面陳詞,惟現時「去到一個 stage(階段),連書記都話冇收到嘢」。而當書記致電張的秘書時,對僅稱「冇進一步補充」。直至法庭發出書面命令,律師團隊才遞交一頁紙,內裡只寫有被告的背景,「但喺法律原則同判刑案例上就話協助唔到你」;而同時間,次被告一方已兩度呈上詳細陳詞及案例資料予法庭。
張錦熙回應指,因首被告已感到後悔,因此不打算浪費法庭時間。法官隨即打斷指,控方只能呈上基本法律指引及判刑原則,如何解讀,應由辯方解說。法官指,縱使被告不打算求情,張作為代表律師,對於法律原則如何引用、刑期應同期或分期執行,「你哋都要講㗎嘛,你哋都冇講,仲話協助唔到我」。
張錦熙其後指,希望法庭可判首被告的刑期同期執行,法官再駁斥:「個個被告都想同期,有咁短得咁短㗎啦,唔好同我講希望,法律原則呀!」張再表示,本案屬單一事件,法官再駁斥此並非單一事件,稱「個個非法集結都會打劫搶嘢呀?」,「而家我做佢(首被告)大律師定你做佢大律師呀?好似我仲著緊過你咁。」

求情:集結人數少、為時不長
張錦熙隨後求情指,首被告起初到場只打算參與示威,後來才與同案另一已潛逃男被告甘維邦有共識襲警,繼而出現之後的事;雖然首被告的行為令非法集結增添暴力元素,但涉及人數少,為時不長,並非最嚴重。首被告只是一時衝動,沒預謀亦無武器,被襲警員也毋須留院治療。
辯方未能提供案例 官反駁梁天琦案適用
法官問及有否同類案例時,張錦熙稱找不到,法官隨即指根據她的資料搜集,「梁天琦案」適用,斥:「你個當事人喺入面(還押)兩年喇,呢啲嘢應該係你做㗎。」張回應指「好抱歉,呢個係我嘅疏忽。」
另外,當控方引述搶劫案廣泛引用的「茆廣生案」指出,犯案人涉及襲擊事主時,應以監禁 7 年為量刑起點。張錦熙僅表示接受,指首被告明白控罪嚴重性,未有額外陳詞,引起旁聽人士嘩然。

辯方:次被告擔心修例而示威 官:「都撒回咗啦,仲去嚟做乜?」
至於次被告,法官指,報告顯示他干犯本案前,已曾在示威期間被捕,而他在首次被捕後失去意志及動力,患上抑鬱及創傷後遺症,質疑「又瞓唔到覺,又食唔到嘢,又冇晒動力,仲繼續示威?」。
代表次被告的大律師潘淑瑛表示,被告當時是因政府擬修訂《逃犯條例》,擔心香港人的前途才繼續參與。
法官聞畢質疑,當時政府已宣布撤回修訂,「都撤回咗啦,佢仲去嚟做乜?」辯方回應指次被告當時年紀小,未有深思熟慮,亦不完全清楚示威者的訴求。
法官反駁:「我都想問呀,其實佢擔心啲咩?你話人哋熟知法例講乜嘢,一點、兩點、三點咁列出反對理由,咁都話可以理解,佢都唔知人哋做乜嘢,咁佢反對乜嘢先得㗎?」
辯方重申,次被告只是不清楚法律後果及事件嚴重性,若當時得到「智者」提點,或許不會犯事,望法庭判處短期監禁,而非報告建議的更生中心或教導所,令他可盡快重投學業及做兼職幫補家計,以彌補為他奔波至不顧自己病患的家人。
首被告謝信誠被控一項企圖搶劫罪,指他於 2019 年 10 月 13 日,在旺角雅蘭中心外,企圖搶劫警員 X;次被告陳家俊被控一項抗拒在正當執行職務的警務人員罪,指他同日在旺角彌敦道,抗拒正當執行職務的警員 X。首被告另承認參與非法集結及襲警兩罪,分別指他以竹枝等堵路,並拳打警員 X。

https://www.thestandnews.com/cou ... 官轟辯方無盡責呈案例-好似我仲著緊過你

近日切身社會話題有了,澳門的賭與香港的樓。有乜共通之處?壟斷式經濟。

澳門趕絕所謂民主派人士之後,即時開始處理賭牌問題,45日後,相信一系列措施將會開始,目標明顯係將賭呢個單一產業重新整理。

一雞幾味,除對付外國資金,黑色資金,國內走資,更可以將市民抽返出嚟做返啲實際工作。呢度真係要讃一讚一誠先生,由疫症開始到而家準備郁賭,中央雖然係背後支持,但都要有佢嘅決心同勇氣去執行。郁賭呢一塊大鋼板,背後勢力唔講得笑,有毅力?仲要自身夠乾淨,百毒不侵。見到龜兔賽跑中的龜了。

根據走勢,特區選舉同新一介領導人落實後將會到呢一邊郁樓市同股市了。

香港股市,早早已經不是初心了,由一個集資托展生意嘅池變成一個老千開的大賭場。舞高弄低,賭升賭跌,上市 cap 水,割毛飲血。真正有資格上市的,除一大筆開支外,仲要特價搵人合作認購,否則,使完使費上唔到就大鑊。

樓市,呢個問題涉及全港市民,包括投資,槓桿中,自用,退休收租,一生人的資產等等。升跌與否都會得罪任何一派。

只可以用一個最簡單正常安定社會嘅計法去估算2022打後中央想做到的走勢。

亞洲區社會普遍有一個現象,想知道當地物價水平,可以普通警察的月薪做一個中位數值,因為不能太高,也不能太低,以確保過到充足生活,專心工作維持社會穩定。

香港一個正常警員現時月薪約4萬,年薪扣除稅後約42-45萬,組織一個三人家庭,如自己置業400-500尺,每月合理負擔約三份一即14000-15000。以20年計即360萬左右,再視乎地區和新舊,360-400 萬為合理計劃,平均尺價落於7000-8000。當然高級的又會選擇更貴更好的,月薪少亦可搵再平再細啲。

呢個話題唔係講投資,係講緊中央想香港安定繁榮,人有其食其居,社會才可以穩定發展。外國勢力亦不容易以民生去挑起事端造成再次出現亂局。

細佬不是專業投資人仕,純粹以中央一系列嘅措施去推斷,不做任何建議。

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-18 04:11 PM 發表

近日切身社會話題有了,澳門的賭與香港的樓。有乜共通之處?壟斷式經濟。

澳門趕絕所謂民主派人士之後,即時開始處理賭牌問題,45日後,相信一系列措施將會開始,目標明顯係將賭呢個單一產業重新整理。

一雞幾味,除對付外國資金,黑色資金,國內走資,更可以將市民抽返出嚟做返啲實際工作。呢度真係要讃一讚一誠先生,由疫症開始到而家準備郁賭,中央雖然係背後支持,但都要有佢嘅決心同勇氣去執行。郁賭呢一塊大鋼板,背 ...
原來而家一個PC仔都有4萬人工,唔怪得D垃圾大學生咁憎警察

因為而家普普通通一個大學畢業生生搵份工,如佢未做過野的話

搵到三萬以上佢都笑啦,隨時重要OT無錢,而搵二萬以上的

更大有人在

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]