• 瀏覽: 350,055
  • 回覆: 4,410
  • 追帖: 20
+166
引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-10-19 10:01 PM 發表

下屆必須要大刀闊斧,所以執行能力要強,除紀律部隊出身及CY外,不作他想。換言之,李家超同CY二選一。
同意。
按照目前睇……暫時係李家超及CY機會比較大,中途會否有其他人選就另作別論。
形勢瞬息萬變……林鄭突然手骨折要休假,比卡超署任特首……是否提前考牌?
又有陰謀論話……有人趁休假想卸隻“通關”燙手山芋俾比卡超處理。
CY今日發炮……暗示某政府高層故意阻住地球轉,唔想中港通關。…… 有熱身爭取民意感覺。
林鄭會否……繼承董生腳痛落台後,另一個手痛落台?

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-10-19 10:51 PM 發表

同意。
按照目前睇……暫時係李家超及CY機會比較大,中途會否有其他人選就另作別論。
形勢瞬息萬變……林鄭突然手骨折要休假,比卡超署任特首……是否提前考牌?
又有陰謀論話……有人趁休假想卸隻“通關”燙手山芋俾比卡超處理。
CY今日發炮……暗示某政府高層故意阻住地球轉,唔想中港通關。…… 有熱身爭取民意感覺。
唔知CY講嗰位阻住地球轉嘅高官係位?
如果真係手痛落台就搞笑啦,某位discuss+bbk網紅樓主到時候唔知點交代

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-10-19 10:51 PM 發表

同意。
邊個極高層係暗黃一直唔想中港通關,真係呼之欲出,稍為有智力分析力o既都一定會睇到感覺到,係有啲老千仔收人錢掩住良心話人哋喺度挖坑啫!

引用:
原帖由 慕雲 於 2021-10-20 10:27 AM 發表

邊個極高層係暗黃一直唔想中港通關,真係呼之欲出,稍為有智力分析力o既都一定會睇到感覺到,係有啲老千仔收人錢掩住良心話人哋喺度挖坑啫!
我睇過有個挖坑論
話有人唔願通關,其實用心良苦,係為香港著想
理由,一旦通關港人就會大量回內地消費
反之,內地人到香港消費相對唔會咁多
我睇唔明呢個道理?
係咪討厭香港啲黃人?所以大陸人唔鐘意到香港掛?我自己諗的
所以基於呢個論點
唔通關,港人留在香港消費係對香港好
其實呢類盲撐派同黃人啲頭腦冇咩分別,一樣咁幼稚
係啦靠黃色經濟圈就可以撐起香港經濟?
香港始終都要通關,唔通可以一世咁維持落去?
要吹捧女神,講挖坑啲邏輯都唔通

今日睇到一則報導
史上最強"無間道"
原來台灣民進黨的創黨主席係國民黨政府的調查員
派去當年還沒組黨的黨外運動組織臥底
臥底臥到還做了創黨主席
難怪李登輝上台後,跟民進黨咁親密
民進黨會幫李登輝剷除國民黨內異己
呢個世界搞政治,真係敵我難以分辨

引用:
原帖由 mandy_girl 於 2021-10-20 10:20 AM 發表

唔知CY講嗰位阻住地球轉嘅高官係位?
如果真係手痛落台就搞笑啦,某位discuss+bbk網紅樓主到時候唔知點交代
相信林鄭,相信中央在掘大坑,讓子彈再飛一會,,,,

國安處真係要查下……背後有什麼人在操控?

【短片】陳同佳鄧炳強等無應約到場 潘曉穎母:無一個夠膽出來面對我
https://www.thestandnews.com/pol ... 面-無人現身-潘母無一個夠膽出來面對我

附件

Screenshot_20211020-165206_Samsung Internet.jpg(147.2 KB)

2021-10-20 04:57 PM

Screenshot_20211020-165206_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20211020-165302_Samsung Internet.jpg(176.09 KB)

Screenshot_20211020-165302_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20211020-165010_Samsung Internet.jpg(155.83 KB)

Screenshot_20211020-165010_Samsung Internet.jpg

都預左冇人出現啦,呢個潘老母重可以點?要公義就去台灣嘈MA

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-20 05:09 PM 發表
都預左冇人出現啦,呢個潘老母重可以點?要公義就去台灣嘈MA
紅衫肥佬係咩野人?
一直係度教路咁樣

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-10-20 06:23 PM 發表

紅衫肥佬係咩野人?
一直係度教路咁樣
唔知,淨係知佢老母攪呢D操作同政治有関,有人提出過一個問題,就係做乜成幾十個記者係度,做乜冇人問佢老母做乜唔去攪台灣,就係要係香港攪屎棍?個個記者都知責任在台灣架啦,點解冇記者反問番潘老母?全部黃黑記??

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-20 06:30 PM 發表

唔知,淨係知佢老母攪呢D操作同政治有関,有人提出過一個問題,就係做乜成幾十個記者係度,做乜冇人問佢老母做乜唔去攪台灣,就係要係香港攪屎棍?個個記者都知責任在台灣架啦,點解冇記者反問番潘老母?全部黃黑記??
大家都知責任在台灣
台灣一直玩野
我建議保安局長,不能視之等閒
睇黎已經唔係一個受害家屬討公道咁簡單
背後可能有集團操縱緊仲夾理媒體一齊玩野
如果一日唔解決,台灣民進黨會無了期咁拎黎抽水操弄政治
俾菜菜子好似手上有本政治支票予取予求
想辦法點樣擲條友去台灣受審
既然台灣要行古惑
香港就唔需要再開大門走大路
我都係建議將陳同佳帶返大陸
由大陸透過兩岸司法互助協議送人去台灣
如果台灣仍然唔肯
咁就.....陳同佳唔知點解會係金門出現
到時通緝犯在此,睇你菜菜子點玩野
係咪將陳同佳又擲返香港?

關於鄧以海免職,大家點睇?
免職? 炒友定係真係退休?
女神曾經講過,鄧炳強,李家超幾個職位異動
話之後呢一屆應該唔會再有高官異動
突然間鄧以海要走人,咁奇怪?
如果係退休為前題,應該早就申請做到幾時要走
佢而家係休假中休到離開
職場慣例,休假中順便走人,通常都係私下炒友居多
大家有下台階,講到係時間到要退休
同樣仲有幾個月,點解唔做埋佢先退休?
有媒體傳話佢要去接廉政公署
去廉記又點算退休? 只不過係調職
如果真係要調職點解唔即時宣佈埋?
女神話祝鄧以海退休生活愉快
呢句話係咪自己心情寫照?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-10-21 03:24 PM 發表
關於鄧以海免職,大家點睇?
免職? 炒友定係真係退休?
女神曾經講過,鄧炳強,李家超幾個職位異動
話之後呢一屆應該唔會再有高官異動
突然間鄧以海要走人,咁奇怪?
如果係退休為前題,應該早就申請做到幾時要走
佢而家係休假中休到離開
職場慣例,休假中順便走人,通常都係私下炒友居多
大家有下台階,講到係時間到要退休
同樣仲有幾個月,點解唔做埋佢先退休?
有媒體傳話佢要去接廉政公署
...
國務院任命何珮珊為海關關長 免去鄧以海職務

國務院係咪直屬大陸?係的話應該就係炒,咩原因炒就唔知咁解

再唔係又等子彈飛一會,睇下會唔會去ICAC

CY都未話會唔會參選,柒婆已經開定炮,睇黎柒婆好心急連任定啦

神仙怎知民間苦!屈穎妍
當大家在沙漠上匍匐找水,有人指着遠方的海市蜃樓說:「行啦,繼續行啦,前面有水,好快就到!」
「明日大嶼」、「北部都會」,對現在擠在劏房、籠屋、納米樓的人來說,絕對是一抹遙遠的海市蜃樓。
當然,房屋計劃有長、中、短期,將來的日子是要計劃,但今日的難關還是要先解決,總不能給你畫兩個願景,就當完成了眼前問題。
兩份《施政報告》爆完「明日大嶼」及「北部都會」兩顆大煙花後,日前特首林鄭月娥接受《星島日報》專訪時再語出驚人,她說,政府將首次動用公權力,收回新界數百公頃魚塘,製造一個二千公頃的濕地區域,建立三個自然保育區,並形容這是個「破格思維」。
特首又說,郊野公園深受市民、海外遊客和居於香港的外國人歡迎,她反問,為甚麼要去破壞郊野公園?「除非無常理嘅人啦,常理嘅人點解唔係處理咗啲綠化帶,一跳跳咗入去處理郊野公園呢?要攞走郊野公園的地呢?」
特首更表明企硬:「郊野公園一吋都不能少,我們還會在紅花嶺多開一個郊野公園。」
正如晉惠帝聽到子民在挖草根、吃樹皮時提的問:「沒飯吃?何不食肉糜?」
我們的特首也問得天真:「冇屋住?做乜唔去行吓郊野公園?」
至於林鄭不點名斥責的那個「無常理的人」,明眼人都看到是指全國政協副主席梁振英吧,因為早前CY寫了個詳細的開發郊野公園邊陲地帶計劃書,地都找了,數也計好,林鄭只要拿來照抄,就會成為政績,然而,她卻一口拒絕,還公然說這是「無常理人」的看法,更學黃絲歪曲事實的手段,把「開發郊野公園邊陲地帶」抹黑成「跳入去破壞郊野公園」。
神仙怎知民間苦,只想問一句:「特首你對上一次去郊野公園是何時?」

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-21 04:04 PM 發表

國務院任命何珮珊為海關關長 免去鄧以海職務

國務院係咪直屬大陸?係的話應該就係炒,咩原因炒就唔知咁解

再唔係又等子彈飛一會,睇下會唔會去ICAC
基本法規定,特首對某啲官員有提名任用和建議免職
最後由國務院任命或免職
會唔會係恆大餐飯?
如果係更加冇可能俾佢去ICAC
如果鄧以海要去ICAC
點解唔一齊做埋,要等幾時
何況,女神對於廉記人事異動,媒體都有傳聞,佢冇可能唔知情
否則,佢唔會多加一句言外之音,祝鄧以海退休生活愉快
如果職位好快就有新安排,何來退休生活愉快之理?

提示:支持鍵盤翻頁左 右