• 瀏覽: 248,303
  • 回覆: 3,926
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-27 10:12 PM 發表

但係依家並非無野可做
一句授權開槍已經係行動

不過年年大陸都有警用裝備博覽會,一哥係時候上去睇下有冇野啱買
剛剛睇完片
咁既規模唔係一兩支槍可以解決的
正如兩班黑幫互片
你一隻黑腳一支槍有咩用
女督察(亦可能係佢上司)錯判形勢了
應該等下次部署好海陸空加大陸聯合圍捕

熱賣及精選
引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-28 11:03 AM 發表

“私梟趁著疫情,內地人無法外出購物,透過水路把凍肉、海鮮、海味及消費品等高價物品從香港走私到內地。”

有些不明白, 該等貨物並非香港法例規定的違緊品, 應該不需批準己可離境?我不知道是不是違反大陸法例. 表面上看來, 該等走私人士只是違反香港海事(高速駕駛?)及防疫條例?

如該等貨物是違禁品, 為什麼不在源頭(貨倉)搗截?如果對香港來說不是違禁品, 那麼港警有否執法權? 是 ...
太深入既野,我答你唔到,我唯一知道的就係,走私漏稅,一定係同稅有關

即係話如果佢地要經海關比稅的話,收的稅款可能貴到你唔信,所以就會有走私呢個情形出現

而且走私成功的話,個利錢會好豐厚,唔係的話點會咁多人搵命博

至於要詳細的數據我答你唔到啦,我唔係呢瓣

香港呢邊捉唔到走私大飛,內地邊防武警其實都可以配合一齊捉,長期咁大規模走私,內地邊防人員應該知道走私情況存在掛?加上境外疫情關係,境外走私人員分分鐘可以將新冠疫情傳入內地。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-27 02:07 PM 發表

超人兄, 冇需唔好意思, 其實大家有不同意見不是很正常嗎? 只要自己的意見是有道理, 對得住自己作為一個中國人的良心, 有何不可?

我只是想補充一吓: 孟女士當時是面對國際傳媒, 是以個人身份接受訪問. 佢在加拿大無理被扣當然人所共知, 但被扣期間會否有加拿大人暗中提供協助以令佢嘅生活及抗辯容易一些?我不知道有沒有, 但可能性一定有. 如果有, 作為一個答謝, 該訪問可能是一個最好的 ...
JC兄,我明白當時係有西方媒體喺度,但亦應該會有中文媒體在場,所以如果將個發言次序調轉,先用中文答謝祖國及祖國人民嘅關心,之後再用英文向西方媒體表示致謝我覺得咁樣就比較合情合理,甚至令人更尊敬佢,而且亦唔會影響自身形象及其格局,須知道西方媒體如果要刻意抹黑你的話,就算你點樣有禮貌佢都一樣可以搵到位妖魔化及抹黑你,所以對西方媒體唔存在專唔尊重,重點係你尊重佢,佢哋係唔會尊重你!
講完我對孟女士哩少少嘅不滿,我亦要稱讚返孟女士喺整個事件過程裏面,一直都表現出不卑不亢以及威武不能屈嘅精神最終都令到老尾跪低(暫時)放人,喺呢一方面我真係要向佢表示敬意,一個女人幾強都好,始終都係一個女人,哩1000日實在唔容易呀!
最後師兄你嘅中文水準比我當初見你嗰陣 簡直覺判若兩人,戥你開心,繼續努力!

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-27 02:27 PM 發表

我都想知點解告傷人,明明就係意圖謀殺,如果只係告傷人就9年太重啦
差唔多啦,藤條都七年,咁刀仔多兩年,係咁上下啦!

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:30 AM 發表

太深入既野,我答你唔到,我唯一知道的就係,走私漏稅,一定係同稅有關

即係話如果佢地要經海關比稅的話,收的稅款可能貴到你唔信,所以就會有走私呢個情形出現

呢個當然係, 去到大陸, 不要講稅, 差價己經是一個可觀利潤.
但對呢班走私客, 利潤是否真係大到會用命搏?還是另有內情?

但問題中心點是該類貨物對香港來說是否違禁品?出口是否有一個規定手續及打稅?有冇都好, 為什麼要在海上以己弱攻敵強?為什麼不在源頭陸地上己強攻敵弱?

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-28 11:13 AM 發表

剛剛睇完片
咁既規模唔係一兩支槍可以解決的
正如兩班黑幫互片
你一隻黑腳一支槍有咩用
女督察(亦可能係佢上司)錯判形勢了
應該等下次部署好海陸空加大陸聯合圍捕
佢地應該係一鑊過,比如收左柯打草草埋埋一次過出動幾十隻大飛,估計大約會有5隻以上有莊貨

其他的全部吉船,主力係引開水警船,就算比佢地捉到都無用,吉船告條毛咩,最多咪告佢超速罰錢了事

而撞岩有d唔聽話的咪一野隊埋去水警船度,咪反艇咯,大飛反而無事啊,而家d大飛全部鋼鐵造

所以而家水警咁既警力去捉走私船,無疑係以卵擊石,香港政府唔再升級裝備的話,根本搵黎攪!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-9-28 11:40 AM 發表

差唔多啦,藤條都七年,咁刀仔多兩年,係咁上下啦!
聽落好似你岩

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-28 11:43 AM 發表

呢個當然係, 去到大陸, 不要講稅, 差價己經是一個可觀利潤.
但對呢班走私客, 利潤是否真係大到會用命搏?還是另有內情?

但問題中心點是該類貨物對香港來說是否違禁品?出口是否有一個規定手續及打稅?有冇都好, 為什麼要在海上以己弱攻敵強?為什麼不在源頭陸地上己強攻敵弱?
違禁品我相信唔會好多,但稅的差價先係利之所在,你諗諗煙都咁多人走私啦,更何況其他細細件

但又有利可圖的物品,例如,電話啊,電腦零件等等等等.....等等

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:30 AM 發表

呢樣野並不太深入
我可以代勞
貨物進出口當然要經過"合法程序"申請
唔理大量或小量,係要"報關"
即使商品係合法商品,有大量或小量之分
如果量不多,通常可用郵寄或自己帶貨,都要填申報表
就好似你去歐洲買名牌手袋,又唔係山寨貨
買一個半個入境香港,當然冇需申報
一旦多買超過數量,又冇申報
就會被沒收
而且在海上走私,貨物不經海關准批呢個行為就係違法

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-28 11:49 AM 發表

呢樣野並不太深入
我可以代勞
貨物進出口當然要經過"合法程序"申請
唔理大量或小量,係要"報關"
即使商品係合法商品,有大量或小量之分
如果量不多,通常可用郵寄或自己帶貨,都要填申報表
就好似你去歐洲買名牌手袋,又唔係山寨貨
買一個半個入境香港,當然冇需申報
一旦多買超過數量,又冇申報
就會被沒收
而且在海上走私,貨物不經海關准批呢個行為就係違法 ...
你答佢就岩啦,重有係利錢問題,佢都想知?

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:52 AM 發表

呢樣簡單
套下深圳澳龍澳州紅酒幾錢就知
相信最少兩倍利

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:52 AM 發表

簡單講,每個國家都有海關
海關功用係把關"人同貨"
如果可以唔經海關,人就係叫做偷渡,貨就叫做走私

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-9-28 11:37 AM 發表

JC兄,我明白當時係有西方媒體喺度,但亦應該會有中文媒體在場,所以如果將個發言次序調轉,先用中文答謝祖國及祖國人民嘅關心,之後再用英文向西方媒體表示致謝我覺得咁樣就比較合情合理,甚至令人更尊敬佢,而且亦唔會影響自身形象及其格局,須知道西方媒體如果要刻意抹黑你的話,就算你點樣有禮貌佢都一樣可以搵到位妖魔化及抹黑你,所以對西方媒體唔存在專唔尊重,重點係你尊重佢,佢哋係唔會尊重你!
講完我對孟女士哩少 ...
超人兄, 謝謝回覆.

我必需強調 我不是反對你的意見, 我亦同意先中後英可能會是更好. 我只是想表達一個意見, 在當時當地當人之時, 孟女士可能有某一個原因決定如何應對傳媒以爭取國際上, 不只是自己國人, 的認可感.套用電影對白; 利益歸於被告.

另外, 多謝稱讚, 小弟中文水平仍然低下, 不但白字連連, 還要詞不達意. 可能呢幾年俾某啲高貴嘅師兄教訓得多, 開始有些進步.

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-28 11:55 AM 發表

呢樣簡單
套下深圳澳龍澳州紅酒幾錢就知
相信最少兩倍利
我記得之前香港係有個叫稅務優惠,而家有無就唔知啦,即係話某d貨品係香港買會平好多

之後再走私上大陸,因大陸無呢個優惠,所以個差額會淨成倍價錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]