• 瀏覽: 176,599
  • 回覆: 3,397
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 10:33 PM 發表

唯一值得討論的就係點解錯得咁離譜,同埋攪呢個BANNER出黎個人係咪黃人

定係有心靠害,咁撚大隻字都睇得錯,定係唔識字,負責果個人係咪鬼佬黎
就算唔係黃
都反映此人既國民常識極差
而此人係政府內工作,身任EO什至AO
如此質素仍然可以係政府內任職
咁係唔係折射出香港人另一個問題呢

熱賣及精選
引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 10:38 PM 發表

就算唔係黃
呢個係無可能錯的低級錯誤,咁我地而家完全明白點解醫生咁多醫療事故發生,同埋咁多法官判錯案

我只係知道,如果呢D錯誤係私人機構發生,炒撚左九年啦,除非犯錯個人係老闆的秘書

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 10:44 PM 發表

呢個係無可能錯的低級錯誤,咁我地而家完全明白點解醫生咁多醫療事故發生,同埋咁多法官判錯案

我只係知道,如果呢D錯誤係私人機構發生,炒撚左九年啦,除非犯錯個人係老闆的秘書
Exactly
唔撚炒就服唔到眾
道十萬次歉關市民撚事咩

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 10:38 PM 發表

就算唔係黃
如此質素仍然可以係政府內任職
香港人就是缺乏國家觀念。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 10:50 PM 發表

Exactly
唔撚炒就服唔到眾
道十萬次歉關市民撚事咩
總之,就成單野一定有古怪,做呢個BANNER既人犯錯就梗左

但做左出黎掛埋出黎,都好多人睇到架,無人出聲話錯左喎,係咪好神奇啊?

直到林鄭上晒電視,見晒記者先有人話錯左,真係吳若希上身,點解既,點解既

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 10:55 PM 發表

總之,就成單野一定有古怪,做呢個BANNER既人犯錯就梗左

但做左出黎掛埋出黎,都好多人睇到架,無人出聲話錯左喎,係咪好神奇啊?

直到林鄭上晒電視,見晒記者先有人話錯左,真係吳若希上身,點解既,點解既
女神高招
兵不厭詐,引蛇出洞用N次都證明有效
故意唔出聲,之後追究又可以捉到一堆黃人公務員
道幾句歉又立下大功

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-9-14 10:53 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=mYCcfjndIBQ
睇完先知原來公務員想個廢柴走,就係推薦佢升級就可以唔駛要呢個人,即係越廢越升得快

唔怪得公務員體制咁撚多廢柴

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 11:06 PM 發表

女神高招
兵不厭詐,引蛇出洞用N次都證明有效
故意唔出聲,之後追究又可以捉到一堆黃人公務員
道幾句歉又立下大功
捉到無用架,要炒先係有功,而家功條卵咩

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:08 PM 發表

睇完先知原來公務員想個廢柴走,就係推薦佢升級就可以唔駛要呢個人,即係越廢越升得快

升走廢柴的手段,由來已久,英治時期已經係咁。

就算英國來的高官,也只是廢柴,只是當時冇人投訴。

但民間智慧卻有這一句:在英國批薯仔既,都可以黎香港做高官。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 06:57 PM 發表

其實呢單新聞,我自己就覺得無乜好討論,只係覺得無咩可能會犯咁大錯誤,D字咁大隻,盲都睇到錯左啦

林鄭記招螢幕竟現「中國人民共和國」 特首辦致歉:防止再出現

第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者 ...
根本是不可原諒的錯誤

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-9-14 11:29 PM 發表

升走廢柴的手段,由來已久,英治時期已經係咁。

就算英國來的高官,也只是廢柴,只是當時冇人投訴。

但民間智慧卻有這一句:在英國批薯仔既,都可以黎香港做高官。
所以而家咪明建忠,笑恥呢D官點解咁廢咯

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:08 PM 發表

唔只公墓園,公營機構都係咁;越做得嘢你老頂越唔想你走。好嘢緊係自己用,衰嘢緊係益對家。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:10 PM 發表

捉到無用架,要炒先係有功,而家功條卵咩
問題係香港制度行政主導
政府唔交代點解會出啲咁離譜錯
大家係冇符
通常外國,議員可以要求首長到立法機構做專案報告
點解會發生咁既事,邊啲人要負責,要追究到底
其實建制派想要做野,身為監督政府的議員
無道理唔可以要求特首交代清楚
最後邊個睇完成果批准出街
或者負責最高主管,懶L到睇都冇睇過,就俾佢出街

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-15 12:11 AM 發表

唔只公墓園,公營機構都係咁;越做得嘢你老頂越唔想你走。好嘢緊係自己用,衰嘢緊係益對家。
其實用下腦都知呢種制度有問題,公務員唔炒得,咁真係個個入左職就扮蠢或者hea做,冇人吹得脹,亦唯有用升級方法踢走佢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]