• 瀏覽: 256,031
  • 回覆: 3,947
  • 追帖: 20
6舌戰群儒
三國中前期,劉備勢力還很小,被曹操趕得走投無路。想去投靠東吳,就是孫權。派諸葛亮去做說客。但是東吳謀臣處處刁難諸葛亮,諸葛亮憑著他的滿腹經綸舌戰群儒。說得他們個個啞口無言。後來經魯肅協助,說服孫權聯合起來抵抗曹操。

香港特首林鄭月娥2019年9月26日在灣仔伊利沙伯體育館與150位市民進行「社區對話」。

我又諗起女神點樣舌戰群儒,定係佢比人糟質,更差的就係支持政府的人發聲,反而被黑暴起底!

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 03:17 PM 發表

其實睇呢個時論區,個班所謂盲粉都唔知咩野人
真實反映狀況,去本地新聞區就睇到
通常有林鄭濕九的報導,下面留言都係批評佔絕對多數
呢啲網民最直接,睇完報導唔老黎就留言鬧
通常一下就十幾二十頁咁跳
留言的人就是正常發表意見,有冇人睇或引用根本無所謂
完全唔似得呢個區有目的
所以盲粉唔會去本地新聞討論區度發表撐女神言論
一下就被正常發言淹沒,去個邊撐沒多大意義
新聞版啋你都傻,鬧就鬧,唔會有咩盲粉,因為係某人黎講,無錢搵

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 03:34 PM 發表

6舌戰群儒
三國中前期,劉備勢力還很小,被曹操趕得走投無路。想去投靠東吳,就是孫權。派諸葛亮去做說客。但是東吳謀臣處處刁難諸葛亮,諸葛亮憑著他的滿腹經綸舌戰群儒。說得他們個個啞口無言。後來經魯肅協助,說服孫權聯合起來抵抗曹操。

香港特首林鄭月娥2019年9月26日在灣仔伊利沙伯體育館與150位市民進行「社區對話」。

我又諗起女神點樣舌戰群儒,定係佢比人糟質,更差的就係支持政府的人 ...
無事又走去嗰邊睇下,原來依家重新定性女神係黃,仲要玩弄阿爺係手掌中。

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-13 03:38 PM 發表

無事又走去嗰邊睇下,原來依家重新定性女神係黃,仲要玩弄阿爺係手掌中。
唔止啦,係二頭玩,老美又坑,亞爺都係坑,簡單講,女神係諜中諜中諜

原來阿爺三隻戰艦係8月30號就去阿留申群島自由航行,但老尾水兵係9月12日至肯公怖。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 03:41 PM 發表

唔止啦,係二頭玩,老美又坑,亞爺都係坑,簡單講,女神係諜中諜中諜
話時話,陳同佳單案仲未解決,應該又走數
班盲粉咁好想象力,唔知又有咩野坑論講出黎?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 12:15 PM 發表

百年難得一見奇才
不做事就是做事
不出招就是出招
只有小撮人至睇得出原來佢咁厲害
我地都係凡夫俗子冇咁既慧根
記得古龍最常寫的劇情,敵不動,我不動,無招勝有招

係佢地手上運用得淋漓盡致,係咪覺得好似睇緊小說咁喱

你唔係世外高人,梗唔會明啦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 03:53 PM 發表

話時話,陳同佳單案仲未解決,應該又走數
班盲粉咁好想象力,唔知又有咩野坑論講出黎?
陳同佳案佢亦做唔到d乜,重點唔關佢事,係台灣個邊唔收,你都吹佢唔脹

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 03:34 PM 發表

6舌戰群儒

我又諗起女神點樣舌戰群儒,定係佢比人糟質,更差的就係支持政府的人 ...
係,發聲全中招,林鄭完全無保護企出來的人

古有女媧補青天,今有林某挖大坑。
有咩相同之處?都係神話。
其實特區大勢已定,自從中央企上前排揸返莊,反對派一個個接住收檔,誰先誰後只是時間問題,邊有咁多嘢日日寫?
反而同意1209兄講,施政報告出爐後可能有人會離開,呢個係一個值得留意嘅時間點。
近來都無咩特別政事值得討論,每日都係政府施政上嘅死循環不斷重複又重複去治標不治本。
題外話,早幾日內地朋友提及國家再 set up 咗好多新政策優惠要搶人上去大灣區,甚至優惠到令內地市民覺得不滿了。中央似乎真係要將香港從新定位,定成點?未睇得通。要留意住,為下一個時代好好計劃。

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-9-13 04:02 PM 發表

係,發聲全中招,林鄭完全無保護企出來的人
佢個危機意識唔夠,明知個陣係黑暴時候,一撐親政府d人必定比人攻擊,根本就唔應該開呢個對話

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-13 04:04 PM 發表

其實特區大勢已定,自從中央企上前排揸返莊,反對派一個個接住收檔,誰先誰後只是時間問題,邊有咁多嘢日日寫?
反而同意1209兄講,施政報告出爐後可能有人會離開,呢個係一個值得留意嘅時間點。
近來都無咩特別政事值得討論,每日都係政府施政上嘅死循環不斷重複又重複去治標不治本。
題外話,早幾日內地朋友提及國家再 set up 咗好多新政策優惠要搶 ...
對的,大方向上已成定局,要講的都只係一d雞毛算皮既事,又或者好似我咁,係度番炒女神

但我岩岩發覺一樣野,原來以古諷今不太難,因為古人故事早有晒係度,copy就得

要套用邊一個故事入去個主角度,呢個就自己安排,好似幾好玩咁

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-13 04:04 PM 發表

題外話,早幾日內地朋友提及國家再 set up 咗好多新政策優惠要搶 ...
答多你一次,其實之前亞爺講左,十四,五個次,大灣區要人就梗左

只係有部份香港人唔願上去,我死老鬼咋,如果我後生,我都上去博下

好過係香港等死

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 04:13 PM 發表

對的,大方向上已成定局,要講的都只係一d雞毛算皮既事,又或者好似我咁,係度番炒女神

但我岩岩發覺一樣野,原來以古諷今不太難,因為古人故事早有晒係度,copy就得

要套用邊一個故事入去個主角度,呢個就自己安排,好似幾好玩咁
哈哈,小心中網毒

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 03:59 PM 發表

陳同佳案佢亦做唔到d乜,重點唔關佢事,係台灣個邊唔收,你都吹佢唔脹
並非如此,其實一年前睇過YT,台灣有法律專家教路
又係做唔做問題
舉出當年馬英九時代有單case
有個英國籍商人酒駛撞死個台灣人
英國人身上唔止一本護照,用另一本潛逃出境成功
返左英國老家逍遙法外
台灣同英國冇邦交,又冇引渡條例,等於冇佢符
馬英九下令一定要想辦法
政客人才缺缺,就不缺學法律的
佢地諗到方法,直接透過駐英國代表處
入稟英國法院要求送英國商人到台灣
英國法律係不成文法又稱普通法
只要法庭認可就有法源依據
打左好幾年官司,第一場台灣勝出
條英國鬼係咁上訴,最終審俾佢贏左
至真係冇辦法
至少台灣人會認為馬英九政府,已經盡左最大努力
台灣專家如何建議,既然香港仍源用英國法律
受害家屬可以入稟香港法院,比照辦理
要求法庭認可送陳同佳去台灣受審
加上陳同佳本人如果係真心願意,基本上最大阻力已排除
冇理由個殺人犯願意,法官會唔准?
意思係女神可以派人協助受害家屬去打呢場官司
如果法官判准,就有法源可以押人上機
到台灣後收唔收人,台灣自行負責
台灣冇得抵賴,話自首係自由行,唔肯收
如果有香港法庭判決仲有咩野理由唔收?
又係一句話,容易做早就做左
如果女神學馬英九態度一樣,唔理咁多,想盡辦法,能做的都要做
可惜女神根本冇放係心上

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]