• 瀏覽: 244,306
  • 回覆: 310
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-1 02:00 AM 發表

江朱好多野係必須要咁做,因為當年中國要加入WTO,但美國呢關必須要過,因為冇美國首肯,中國冇可能入到,所以江朱都必須要對外擺出一副同西方接軌開放姿態,當年有兩幕我最記得,老江訪夏威夷,晚會上藏獨法輪功等示威就喺附近,連佢講話時都聽得清楚,老江係臨時提議彈琴,並邀請州長夫人唱歌來化解呢場尷尬,呢個當時TVB有播。喺出發點上講,任由示威者臨近唔控制,並且一個國家主席來為州長夫人伴奏從外交講求對等上 ...
我好好奇當年鄧小平同戴卓義講左咩
嚇到佢腳軟落樓睇都冇力

熱賣及精選
[cp]消息指,警方根據《港區國安法》,向高等法院取得「提交物料令」,要求「612 基金」及真普聯董事,在指定限期內提交基金來源及捐款人等資料,以調查當中有否涉及勾結境外勢力。

據了解,須提交的資料包括多次眾籌、帳戶資金往來的詳情、捐款人資料、捐款用途、受助人資料,支援項目細節及所有與組織營運相關的資料。[/cp]

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2021-9-2 08:09 AM 發表

我同意今日施生所講,要共富,第一次分配要優化。其實大公司會分配一些股份給高層,可以參考這做法,擴展至低層。
宏觀睇
我認為人民幣升值+小量通縮可能係阿爺共富有效手段

過去十幾年,資本家靠財技借平錢投機令富人越來越有錢。相反只係靠份糧儲錢係銀行的普通人則年年被通漲蠶食。尤其是樓價。所以通縮會令這批人生活得更好。

佢老味搞到全球暖化

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-3 01:12 PM 發表

你唔講,我都冇留意
真係快過火箭
一出回文就馬上收豬
似乎有人監視師兄你呢個帖
仲睇得好緊下
一有唔岩聽就即時比豬
係無論啱唔啱聽都有豬

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-3 12:59 PM 發表

當然係嘥氣 已經唔係第一次
幾多黃官都敵唔過一個為官避事的特首
最近同內地通關議題
呢個版上仲有盲撐林鄭啲人
將通唔到關責任推回俾中央
佢地觀念,天大地大,林鄭最大
幾多大穫野,林鄭無責就岩晒
總有藉口推卸責任
大叔帖?

有新作了

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-4 04:07 PM 發表

有新作了
美國軍人們頭頂 民主自由女神光環,滿手鮮血,把阿富汗人民身上僅有籌碼都奪去,救贖只是假像,賭桌上滿滿的籌碼揭示這一場穩賺的遊戲,穩握病毒、原子彈、戰機、戰艦、血腥與死亡的手牌,看似主持公道的美國人卻是惡魔的化身,狡詐的尾巴暗藏疫苗手牌,令 民主女神像也沾血。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-5 09:57 PM 發表

以前看過一些研究西藏的學者專家評論
其實主張藏毒,主要是僧侶和貴族後代
農牧民因為中共解放西藏後,沒有奴隸制
他們能過正常生活,早就認同共產黨統治
可是,因為西藏歷史上一直是政教合一,神權統治根深柢固
奴隸制度不是呢一代十四世達賴發明
佢只係制度下其中一個統治者
而且達賴仲有一個更高的神格活佛身分
西藏平民似乎並沒有怪責達賴
中央係教育及改善生活著手,平民問題一早就搞惦
頭 ...
有關神化達賴喇嘛
荷里活都有份出力
令世人都覺得自己佢係正義
中共就變成邪惡

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-6 06:15 PM 發表

佢駛2,3億攪銅芯口罩,即係成本要過百蚊一個,唔駛講幫手做銅芯口罩個人

又賺一大筆,又係唔知邊個高官諗出黎比佢拍板,羅既人都唔知有無一百萬

佢又可以名留青史比人笑
仲有每條口罩生產線支助四球

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-6 08:24 PM 發表

我就係等緊出年剝呢班坑友大牙,邊有咁撚多坑,到時睇下幾多隻牙甩左
某人批林鄭落台後會靠全運會做跳版上大灣區繼續仕途

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-6 10:03 PM 發表

只要佢唔再攪香港,佢去邊都唔理啦,至於某人鳩UP既野,佢UP到上北京做官都得,任佢UP
北京秦城?

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-6 10:18 PM 發表

中俄帶頭唔用美元,其他國家會唔會跟呢??

好似擺明同美國佬對著幹咁喎,唔怪得亞爺呢排做咁多野攪經濟
只係飛機加油費
離全面脫離美紙條路仲好長
不過訊息好明顯
往後每次出呢啲消息都會令美紙信用一點點地降低

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-7 10:22 AM 發表

唔一樣
菜菜子好明顯有利益輸送
佢家族係股炒出晒名
過去專門炒呢類生技股
菜菜子利用職務之便,用政府力量去拉抬
隻股票大漲,佢啲家人從中獲取暴利
銅芯口罩,純粹下面啲官員提個白痴建議
上頭竟然拍板定案
我反而覺得如果冇兩個八撫巡案降住佢
佢做既野會同菜婆一樣

最初爆肺炎時菜堅呼籲全民檢測
但要用醫管局指定既外國試劑
驗一次成千蚊

買口罩要出標,明益自己友
整銅心口罩,肯定係暴利,又係自已友上

台灣而家就係咁樣

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-7 12:55 PM 發表

睇到電視啲口脗,完全係上級走去直接問隔離team個伙計幾時搞掂嗰款,完全當深圳上級既廣東省冇到
要問應該問廣東省政府問,而唔係問深圳
不過平心而論
香港又真係好多日零確診
如果呢個係通關硬指標
應該會就快通

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]