• 瀏覽: 331,315
  • 回覆: 355
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-27 08:46 PM 發表

由執勤致一名女Madam死亡,可睇出,成個香港根本已經係老化,好多方面已經追唔上時代變化,首先係眼界、格局觀,其次係基礎設施建設。老實講,呢D種種完全係同回歸以來政府處事遺留落來後遺症。未來新一屆政府要做改革,要做超前部署,動的肯定不是一個界別,或一群人的乳酪,但如果不做改變,再靠食老本,再過多10年,香港必然會成為一個日落城市。

到底係要長痛,還是陣痛?我地要做好準備!
師兄用左"超前部署"四個字
大家聽到都會有啲驚
因為台灣政府之前好鐘意掛在嘴邊
後來疫情大爆發,其實係用把口講
要咩冇咩,要疫苗冇疫苗,要檢測劑冇檢測劑
防疫旅館唔夠住,又冇能力起方艙
啲所謂系統上線,唔係當機就完全發揮唔到作用
香港需要一個有效率政府
點解將西方套陋習做到足
遇到爭議或難做啲事,就推到下一屆政府
從政府到立法會議員,係咪要等下屆至做野?
咁人工係咪出一半就好?
仲有成半年咁長時間
個個等運到?
鄧炳強講現在係二十三條立法最好時機
當時聽到都好鼓舞
等等....咁幾時呀
佢話正籌備立法前期工作
"期望"下屆立法會會期可以完成
回歸幾多年?基本法白紙黑字其中一條
咁多年都未完成草案?
我以為只差立法會三通呢一關
香港咁L差效率
可能內地任何一個城市睇到都覺得不可思議
我想請教一下,二十三條難得過港版國安法同完善選舉制度?
中央用左幾多時間就搞惦?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ahmei 於 2021-9-27 09:27 PM 發表

張宗都係得個講字咋。
鄧局長剛剛上任,俾啲時間佢啦。當年的23條係有讓步方案,而家環境不同了,局長話有野要更新。
我只係舉例二十三條
其實冇人規定換屆前,唔可以做野
我睇法係,官員個個觀望,等換老闆再講
反正現任呢個唔做,大家何必咁認真

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-27 09:14 PM 發表

林鄭內訪期間,無時無刻都在透露想連任訊息。
我唔係咁睇喎
如果佢真係想連任
就應該積極做返啲野
爭取阿爺對佢信任
但係從行為黎睇,呢個女人仍然係踢一下至郁一下
阿爺冇咁好呃

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-27 09:42 PM 發表

其實鄧一哥都係想快既,只係有時想快都快唔到咁解,而家政府你當佢一架車咁,得一個轆係度狂轉都無用架

其他的轆都唔郁
23條當係大壇野,唔急得,我冇意見
咁濫用法援呢?
早就有議員係立法會當面提出
官員話要返去研究
研究到幾時,有幾難?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-27 09:57 PM 發表

問題係明知23條無用都仲要做,既然有國安法,係咪應該直接修改國安法先至正確

搞23條簡直多餘
23條係基本法
冇得唔做
除非你去建請人大,由人大修改基本法廢除二十三條
二十三條同國安法係完全唔同性質
前者可以訂得好細緻
每個國家都唔會下下用國安法檢控人民
有嚴重程度之分
可以比喻成,國安法係大炮,冇理由下下拎支大炮打小鳥
通常國安法都係用黎對付啲大台

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-27 10:20 PM 發表

但係23條全部本地立法,即係用返普通假髮同陪審團
結果大家都諗到,定罪機會係零,跟本過不了黃色陪審團那關

到時可能出現一個情況,犯叛國(23條罪行)的比搞恐怖活動(國安法罪行)判刑輕,甚至被陪審團裁定叛國不成立的情況出現

立法會班議員,唔少係律師,佢地會否用自己前途做賭注,立一條不利自己利益集團的法律

立23條前要有一個要點,要先整頓司法機關,次序不可以亂

但係局長對整頓司法隻字不提,在 ...
咁咪搵個叻人做律政司司長
到時用二十三條或國安法,律政司可以決定
好多野係結構問題,有冇心去改革
司法冇規定唔可以改革
基本法規定要通23條,拖左咁多年唔做
其實香港政府回歸至今算係嚴重怠忽職守

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:30 AM 發表

太深入既野,我答你唔到,我唯一知道的就係,走私漏稅,一定係同稅有關

即係話如果佢地要經海關比稅的話,收的稅款可能貴到你唔信,所以就會有走私呢個情形出現

而且走私成功的話,個利錢會好豐厚,唔係的話點會咁多人搵命博

至於要詳細的數據我答你唔到啦,我唔係呢瓣
呢樣野並不太深入
我可以代勞
貨物進出口當然要經過"合法程序"申請
唔理大量或小量,係要"報關"
即使商品係合法商品,有大量或小量之分
如果量不多,通常可用郵寄或自己帶貨,都要填申報表
就好似你去歐洲買名牌手袋,又唔係山寨貨
買一個半個入境香港,當然冇需申報
一旦多買超過數量,又冇申報
就會被沒收
而且在海上走私,貨物不經海關准批呢個行為就係違法

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-28 11:52 AM 發表

你答佢就岩啦,重有係利錢問題,佢都想知?
簡單講,每個國家都有海關
海關功用係把關"人同貨"
如果可以唔經海關,人就係叫做偷渡,貨就叫做走私

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-28 02:19 PM 發表

上環師兄,你唔好呃小弟喎!到時要開香檳賀下佢。
我地讀得書少,唔好呃我
大家都希望個女瘟神快啲走

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-28 02:32 PM 發表

師兄, 睇完香港海関資料, 問題更多, 需要多些時間消化.

但最主要是“ 行李” 及“貨物”的分別以及是入或出的分別.

如果是“行李”, 一般日常物品(如奶粉)出境除了極少數受管制外, 可以講是無限制.所以你從來唔會係離境大堂見到関員當值.

作為一個免稅港, 除了當然違禁品外, 入境人仕只需申報下列物品:

“任何入境香港特區的旅客,均須就其攜有的禁運/受 ...
你的言論是否想說
呢單CASE不算走私?
是不是走私誰決定?
水警查獲,船主唔滿意可以申訴
水警係執法單位,不是裁決單位
實務的問題,冇可能回答你

入境或出境去其他國家海關
未必會要求打開行李檢查
剛好你有帶貨,又冇報關,冇查自然咩事都冇
而且每個國家海關要求唔同
有啲野可以帶出,有啲野不能帶入
或者係需要申報資料,你唔申報就違規
再舉個簡單例子,現金算唔算違禁品?
每個國家對帶出帶入數量多少現金規定不一
最好去查一下規定,否則被沒收就唔好怨
甚至有個可能多帶冇申報,放係身上唔講
通常好少搜身
過到關唔表示合法或以後咁做都冇事

一句話,唔好再係細節中打轉
呢個話題,我就到此為止

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-28 03:28 PM 發表

師兄, 我冇話呢件事是不是走私, 你講得冇錯, 走唔走私不是我地決定, 我只是想深入一啲去睇,肯定一吓我嘅理據, 等同人地講起都多些理據支持, 唔想俾人地(尤其是非華人)覺得我盲撐, 反而弄巧反拙.

每一個國家/地區當然有不同的海関條例, 我相信呢度嘅師兄個個都知, 但係我地講緊嘅係香港 亦只限於香港, 其它啲地方點做有乜関係, 如果照你咁講, 我可能上錯網, 我可能應該去聯合國網度 ...
第一請不要再稱我為高人,我舉手袋為例都俾你指出錯誤
我何來高人之理?
只不過係一個稍為會查下資料的普通人而已
呢單CASE你最大問題係樓上呢段
莫名其妙質疑水警是否有權?
有啲叫做基本邏輯
唔好講呢單CASE
警方係路上見有可疑人士或車輛,有冇權去盤查?
如果發現冇任何違法或違禁品,咪放行囉
會唔會有人見到警察,自己又冇違法,唔老黎警方查,開車撞警
同樣海上查走私,自認啲野係冇違法,咪大大方方俾水警睇,搜到夠為止
冇野咪放行囉
我真係好意外,你連一啲基本公權力執法常識都在質疑

“私梟趁著疫情,內地人無法外出購物,透過水路把凍肉、海鮮、海味及消費品等高價物品從香港走私到內地。”

有些不明白, 該等貨物並非香港法例規定的違緊品, 應該不需批準己可離境?我不知道是不是違反大陸法例. 表面上看來, 該等走私人士只是違反香港海事(高速駕駛?)及防疫條例?

如該等貨物是違禁品, 為什麼不在源頭(貨倉)搗截?如果對香港來說不是違禁品, 那麼港警有否執法權? 是不是只需要提供情報給大陸己足夠?

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-1 12:16 PM 發表

岩岩先睇到駱惠寧落區的新聞,睇完佢講野,住屋度佢似乎係同D地產佬講野

佢重講埋黎緊中聯辦都重會多D落區體察民情,好似架空左林鄭咁,香港最大個都做唔到野

成日要亞爺出馬,點攪
明明呢啲野係港府官員要做
點解要勞煩中聯辧去做?
林鄭為首的港府官員,見到駱主任咁做
有何感想?
完全冇感?
打份工,駛唔駛咁落力?
而且任期得返幾個月
扮野都懶得去扮?

港英政府時代,養左班高高在上的官員
唔做野或選擇性做容易就可以做到退休
點解要自找麻煩走出冷氣辦公室咁辛苦

記得末代港督肥彭係唯一又係第一個政治人物做港督
至少佢識得走出港督府扮下親民
除左係政治上爭議大,我印象佢當年算係爭取到民心
因為同歷任港督有好大區別

回歸後幾任特首又回到高高在上,好少出黎走走
至會有個女神要選特首出黎交際一下
大家至知原來佢未搭過地鐵,所以唔識搭
簡單講,就係不知民間疾苦

睇報導,現任台北市長柯文哲
雖然話佢政積平平
但係似乎普遍台灣人唔會討厭佢
因為佢並非官員出身
做市長仍然搭巴士或捷運返工
每日準時一早就到市政府
搭車途中仲會同市民傾下閒計

香港政務千頭萬緒,要搞得好睇特首本身有幾多能力
但係要搞好同人民關係,似乎並唔係咁難
而係當事人願唔願意放下身段
多啲同普羅大眾接觸

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-1 02:21 PM 發表

有時,我都唔知同女神點兜?係咪要話佢好忙,呢排成日番大陸,去每一個省市同其他高官打交道

所以,香港D事佢反而唔駛做,留比亞爺D馬做,係咪咁解讀
每個國家最高層都會分工合作
中國國土夠大,屆任國務院總理都要經常下鄉體察民情
香港咁細一個星期安排一次外出行程,有幾難?
而且係職權分配上,政務司長至係真正政務執行者
特首係最高決策人
理論上,除左到立法會備詢
基本上,好多野都係政務司長去處理
特首有好多空閒時間,其實唔明佢每日忙咩野?

我補充一下,平常唔socal,而家出黎四周拜訪
政治上叫做"畢業之旅"
心情放鬆冇任何包袱,而且出trip都係公費
當係旅行散心
西方好多元首下台前都會咁做,周圍出訪

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-10-2 08:55 AM 發表

彭定康真的體察民情???
其實嗎又係做秀,
【體察】地方一早安排好,
洗哂太平地,
劇情都係一早安排好。

連食件蛋撻,用廣東話講句你好,也是劇本,咁就係令萬民當佢係神咁拜,其實只是洋奴心熊作崇。
官員肯走出辦公室
你理得佢
呢個世界演都要演出黎
演親民好過完全唔演
英國皇室出訪行程算係佢地工作之一
咁多錢養佢地,皇室貴族又點?唔駛做?

駱主任出訪籠屋,劏房...唔通事先冇安排好?
隨機選擇去敲門,人地就俾你入去?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-10-2 10:59 AM 發表

重點是,
同一個劇情,
主角分別是英國官員,內地官員,香港官員,市民的感受是天壤之別。
重點是
當年仍是港英時代
之前並冇港督同其他官員咁做過
肥彭對照組只有歷任港督
市民的感受係,除左係電視見到港督
唔會係街上遇到佢
以表演黎講,佢算係歷任中最成功
理由好簡單,佢唔係公務員體制出身
肥彭係唯一政客港督
一個搞慣選舉的人,自然知道點同市民打交道
反而回歸後,特首冇再諗過下鄉走親民路線
官員又好政治人物又好