• 瀏覽: 330,349
  • 回覆: 167
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-4 01:27 AM 發表

弊在係佢地無人揾黎幫,只能揾區議員,揾岩班黃區議員咪仆街咯。
就係想話黃區耳猿玩野。

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-9 09:06 PM 發表

應該講,呢一次疫情打亂全世界的經濟
冇人想到會維持咁耐,仲唔知幾時會結束
其實隨著AI同網路發展,好多專家都預言
未來二十年,會有好多傳統行業消失
好似銀行咁,駛鬼要實體銀行,請少數人顧下啲電腦資料就夠
咩野都要搞自動化,工廠唔需要咁多工人
預估將有百分之四十九人口失業
唔係失業咁簡單,直頭係等死
各國政府要提早想辦法,等到果時至想,天下大亂
保證到時打開新聞,都係失業人士上 ...
又唔係完全啱。
時代進步,
舊工種自然會淘汰,
到時自然有新工種。

例如:有了巴士令人力車伕失業,
有八達通令數銀紙人士失業。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-9 10:04 PM 發表

中國我就覺得無問題,但其他國家,由其是美國,睇睇一個新冠,根本就唔會理人死活

如果個大勢真係你講咁,肯定死得人多,慢慢演變都係會世界大亂,中國亦理唔到咁多

做好自保就算
但似乎西方人民對死冇乜感覺,反而係走出黎抗議封城,帶口罩。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-10 12:35 AM 發表

你似乎完全唔明白
科技進步取代左原來工作
係咩野意義

你舉兩個例正正可以解釋
巴士取代車伕
車伕咪改行去渣巴士
呢個轉業並非難事

八達通令數銀紙失業
目前並沒有
將來就會,當電子貨幣完全取代
紙鈔廢除後,就真係唔需要人做數銀紙
而且任何商店都無需請收銀員
甚至連waiter都不用,有自座點餐系統
有啲店玩高科技,有機械人送餐

仲有中國,同西方國家計劃未來 ...
虛擬店都要人擺貨品上去架,又電腦自動做埋?咁程式都要人寫啦掛。

到時人人普遍知識高,大部份人做電腦/虛擬世界相關工作,冇乜問題呀。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-11 11:12 PM 發表

長遠黎講,中美關係已經無法回到過去
就算拜登肯示弱,同佢傾好又點
幾年後共和黨再上台,即使唔係侵侵回歸
又再玩前朝協議唔算數
豈非又怕忙一場
講多無謂。
國與國間,尤其對美國,都係誰大誰惡誰正確。

有強大軍事做後盾,就是硬道理。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 01:26 PM 發表

台灣問題一直擺上枱
唔只有美國,其他國家連立陶宛咁細國家都照玩
日本更不在話下
中國已經毫無退路
解決台灣係遲早問題
其實目前從台灣政府種種做法,再加外國勢力介入
早就符合中國反分裂法啟動條件
仲唔出手? 我認為等緊時機
應該在冬奧之後,隨時都有機會
大國博奕,都是取決於軍事實力。
但最好的選擇是不戰而勝。

中國軍艦已在阿留申群島自由航行,下一步就是加州近岸。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 10:38 PM 發表

就算唔係黃
都反映此人既國民常識極差
而此人係政府內工作,身任EO什至AO
如此質素仍然可以係政府內任職
咁係唔係折射出香港人另一個問題呢
香港人就是缺乏國家觀念。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:08 PM 發表

睇完先知原來公務員想個廢柴走,就係推薦佢升級就可以唔駛要呢個人,即係越廢越升得快

唔怪得公務員體制咁撚多廢柴
升走廢柴的手段,由來已久,英治時期已經係咁。

就算英國來的高官,也只是廢柴,只是當時冇人投訴。

但民間智慧卻有這一句:在英國批薯仔既,都可以黎香港做高官。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 06:57 PM 發表

其實呢單新聞,我自己就覺得無乜好討論,只係覺得無咩可能會犯咁大錯誤,D字咁大隻,盲都睇到錯左啦

林鄭記招螢幕竟現「中國人民共和國」 特首辦致歉:防止再出現

第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者 ...
根本是不可原諒的錯誤

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:36 PM 發表

所以而家咪明建忠,笑恥呢D官點解咁廢咯
我重點想表達,
一些廢既制度,
一些潛規則,
其實由來已久,
只是港英時期,
冇人出聲冇人投訴而已。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:54 PM 發表

可以咁睇,黃係正常的,成個公務員體制,根本就出晒問題,但比如特首要而家修正番的話

係成個體制入面,必定明反暗反,因為一重新改革公務員體制的話,入面一定大亂

所以而家係入面做得好地地的一班黃官,為左自身利益,佢地唔會想改革

而唯一可以改革到的亦只有中央落命令先有可能全面改革,否則的話,唔可能成功

當然呢個只係空談,因為要全面改革牽涉太多問題,就等於女神講,容易做早就做左!
唔好話黃藍,叻或廢。
就講文字。
明明大家都是中國人/香港人,傾果陣都係講廣東話,但一去到文件,書信,電郵住來,都是以英文為主,中文為副。
淨係呢樣,到依家都未改變。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-15 02:13 PM 發表

我用人性角度去理解
公務員心態
點解要申請公職?
因為金飯碗,冇咁易炒友,正路無驚無險做到退休
呢類人就係希望安定至食公家飯
所以我認為公務員內,黃的比例係佔少數
正常人都識諗
公務員支持攬炒?個腦裝左屎?
香港冧檔,公務員仲有長糧食?
除左少數黃公務員,大家心態同林鄭一樣,兩個字"避事"
林鄭之前點解釋CY提出郊野公園外圍起公屋計劃
佢話政府內部有人反對,所以做唔到
...
又唔係全部的,
好多方案都俾垃圾耳猿反對左,
都未有機會去到做果班人度。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-24 03:11 PM 發表

之前先講完,狼來了都係信3次姐,呢度d懵撚好啊,一直都信,易呃
有乜咁出奇,
自己會選出個好總統(領䄂),
淨係美國人都信左44次啦。
現時世界上仍有數以億計的人仲相信梗,

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-24 06:00 PM 發表

“打坐都可以升起個身體”

我又真係睇過魔術表演, 個人坐係度可以自動上升. 我又衰, 個魔術師話佢個盒DVD會教你點做,我唔捨得俾錢,冇買到.
其實,人人都知魔術是假的,
只是當欣賞表演而已,
冇問題的。

但當是中國人做同一個魔術時,
卻又口殊筆伐,道德L上身,
說做假,呃錢.......等等

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-25 10:08 AM 發表

係之前佢同習大大傾完先真,表面大家好似有計傾,睇下以後發展係點

其實美國佬攪左幾年,都知而家中國唔係以前,無咁易比佢地食得落

除左打仗,無可能再令中國屈服,但打仗的話,你估老美唔驚輸啊
大國博弈,從來不是講道理,(即使中國有道理)只是講誰大誰惡。

打仗?
即係WWIII
我比較悲觀,
始終覺得必有一戰。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]