• 瀏覽: 329,211
  • 回覆: 167
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 09:23 PM 發表

佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯
或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:25 PM 發表

內地做官冇得等
稍有差池,烏紗帽不保
香港房屋政策係重中之重
而家馬上推出都已經緩不濟急
仲等你個明日大嶼,填好海再起好屋蚊都訓
或者到時林鄭都唔知下左台幾世
夏主任下完指示
佢有冇變得好積極做野?
答案大家都睇到
除非索性一國一制,
直接委任特首。

阿爺堅持要一國兩制,
點都要玩下選舉
(就算幾假都好)
咁就點都受制於商界,地產界,富豪。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-6 10:57 PM 發表

民進黨2018年底地方選舉大敗
真正扭轉起點並非香港反修例
而是這個

【告台灣同胞書40周年】習近平4240字談話全文看這裡
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190102002101-260409?chdtv

其實主席的談話內容只是舊調重彈,在我們看來沒什麼大不了
可是民進黨就是一個機會主義者,他們 ...
台灣本身就是刮民黨敗軍偏安小島,當然是天生反共,八十年代去台灣旅遊,導遊還在不斷宣傳反攻大陸。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-7 06:24 PM 發表

師兄,謝謝回覆.小弟旅居外國多年,為口奔馳,一直沒有太多留意香港回歸後的發展.08北京奧運令很多華僑重新關注中國內地及香港,而當時香港人的表現是令人(起碼我自己是)以為香港人是以回歸為傲.但12年國教事件令我驚覺我很可能是錯了, 該年曾經返港一行, 發覺絕大部份遇到的香港人, 不管是認識或不認識的, 仍然是看不起中國,不想成為中國人. 而法輪功的街檔 更為令我震驚.14年佔中後,說到底, 作為 ...
97前大量香港人離開,就知香港人不是以回歸為傲,而現實上,以九十年代計,中國國力還是和西方有一段距離,是處於滔光養晦年代。
即使面對美帝的銀河號事件及南斯拉夫使館被炸,都只能紙調處理,西人國艦隊在南海【自由航行】,就更加唔使講。
不過,唔緊要,亦因為銀河號,成就了北斗衛星系統。

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2021-8-7 07:03 PM 發表

物極必反,盛極而衰,
西人經營香港百年, 會心甘情願把只金蛋交出?
不遺餘力去破壞是好自然...
香港可以維持已是燒高香.

冰凍三呎,非一日之寒..
只望這次由中央主導, 動手術,下猛藥之後,
可以扭轉, 不會再壞下去.
嚴格來說,不是經營百年,香港只是上世紀六七八十年代才起飛,只是食正中國改革開放的機會。

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-7 07:34 PM 發表

黑暴根本是地方作反,由中央在2020年才有一套根治方案,可見中央都想不到
黑暴點只係地方作反咁簡單,根本係全球反華勢力精心策劃的一埸企圖推翻中共,瓜分中國的顏色革命。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 07:43 PM 發表

其實2014佔中同埋2016年嘅魚旦旺暴已經係19年黑暴嘅預演,中央無理由睇唔到,諗唔到
馬後砲都係咁話,
個人認為,
香港始終要黎一埸大亂,
只是幾時發生,
以什麼形式/藉口發生而已。

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-7 07:58 PM 發表

以一個城市,又是人流特快的都市,香港是不可能大亂的,這對中國政府是十分沒臉的事
我是相信【中美終需一戰】的,
只是發生時間及形式的分別而已。如這就是【中美一戰】,
對中國反而是好事。
如不是,
可能有更大的戰,
最壞是WWIII

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-7 08:08 PM 發表

未必,中國不怕打,老美是不敢打

中美己打過兩次,韓戰,越戰,兩次都是中國勝

現今美國國力衰退,國庫空虛,根本冇力打,一打,北美會多出十多個國家
WWIII 當然只是最壞的假設。
但仍會在各方面以不同形式的【戰】。
輿論戰,貿易戰,貨幣戰等等........
甚至奧運上,
玻璃美帝居然以總獎牌排行。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 10:11 PM 發表

點解!?你應該問問香港那批地產霸權吧,你所說的,都是地產霸權的狗狗,當然都很聽話了,誰人會養隻會咬主人的狗!?你可知地產佬在香港養了多少隻狗狗!?建制派!?可能要加上地產狗三個字吧!?高官!?也是地產高官吧!?不過你說得對,香港很多人真的是傻的。
我的理論是
香港只有兩種人
一種是想樓價升/不跌。
第二種是想樓價跌到自己買得起的【合法水平】,然後升/不跌。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 10:42 PM 發表

基本上是分為買得起樓和買不起樓的人,買得起的人就越來越富有,買不起的就越來越窮,解決辦法只有一個,就是政府用強權將所有樓宇收歸其下,將所有地產商掃走,以後由政府分配房屋,否則做什麼,都會出現買得起和買不起的人。
吓。私人財産播。
在資本主義社會,
點會咁做呀。
內地都唔會咁做啦。
基本上買得起的,
已經買左。
買唔起的,
就疊埋心水排公屋
還有第三種,
有一筆錢,亦供得起,
但想等跌到【合理水平】,才買入的。
第四種是,
早期賣左樓,
賺左一筆,
然後想等跌至【合理水平】再買入的。

其實,曹得最大聱的是第三四種人。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 11:24 PM 發表

這太激進。
林太那幾十年後的填海,長遠真係斷人米路。但太長遠,這一代90後00後10受惠得到嗎?
cy見逢插針式建屋,又太短視。那屏風式樓望樓,真係唔曉形容。
本港政府己經無舊殖民時代做新市鎮嘅氣魄。睇下舊時代留下嘅公屋居屋規劃,樓跟樓之間的距離,綠化公園球場商場學校幼兒園緊急消房通道一應俱全。
總結黎講,回歸至今,香港政府主政公營房屋建設嘅部門真係無人材。
最怕2047係無私樓劏房,但公營“劏 ...
又要睇返,
果陣D人,
幾辛苦都肯入新市鎮播,
五點起身,排隊等熱狗出市區返工的,比比皆是,有D仲係返兩份工。
依然,交通好左,
但D人仍話搭個零鐘車是很辛苦的事。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-8 05:06 AM 發表

小弟有位七十後好友,佢肥及大汗,以前未有西鐵,以前朝朝元朗個幾鐘熱狗巴士出紅磡返學放學
小弟八十後,以前朝朝多程車(頭轉64k無冷氣)去西貢返學。我地都係打死不住宿舍嘅硬派。
過幾年到我仔,希望佢都選擇唔住宿舍。

記得果時搭車時間睇書自修都係一種享受。
根本以前年代,坐兩個鐘車返工是等閒的事,仲要塞車,熱狗,三座位。
依家,樣樣方便左,舒適左,就算大西北出市區,坐D行高速既快車,都係一個鐘多D,但D人都係覺得好辛苦好遠。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-8 12:05 AM 發表

整個政府都是地產黨,還沒說那個垃圾會,那個肯認真處理房屋問題!?最後當然是說他們太惡了,我做不了,其實最惡的,不是地產佬,而是他們每天吃的狗糧吧。
我理論係全香港人都係地產黨。
五六成有樓的業主,
當然唔想樓價跌。
口講想樓價跌的,
其實只係想跌至自己入市的【合理價值】。
即使明知自己點都買唔起樓的人,
都會同意磚頭是保值呢樣野。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-8 09:05 AM 發表

既得利益者太多,想解決問題,除非夠膽得罪大量港人,否則只會繼續一句「沒辦法,做不到」就了事。
董建華已做了一次【得罪大量港人】。(不論有心或無意)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]