• 瀏覽: 11,727
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
但呢個政府無能又衰格
大量民生問題冇解決到
政治毫無誠信,唔俾雙普選,又配合中共收窄香港人嘅政治自由
不斷企圖消滅非建制派
教育上不斷干預師生立場
香港漸漸已經睇唔到出路,遲早成為Xianggang,成為深圳一個區,地位低下
種種舉動不斷激怒香港人,並招致極端反抗
如果唔係真係極度絕望,我諗都唔會癲到要刺殺完警察再自殺
可惜佢嘅一死無法換黎政府絲毫嘅反思

係政府心目中非建制派狗都不如

我建議你快D走,係你黎講香港無希望架啦

請問這世界邊個國家解決晒民生問題?

美國?
英國?
加拿大?

咩都解決晒,還用選舉??100%支持率啦

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-8-5 12:27 PM 發表
請問這世界邊個國家解決晒民生問題?

美國?
英國?
加拿大?

咩都解決晒,還用選舉??100%支持率啦
但係香港政府俾呢D政府更無能
政策更加白痴
冇有咩理由可以租劏房都租死人?
大學生畢業份人工又僅僅勉強生活

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 12:26 PM 發表
我建議你快D走,係你黎講香港無希望架啦
你都可以考慮上大陸享受祖國富強嘅成果

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 12:59 PM 發表

我無覺得香港衰喎,但你就覺得香港咁差,係咪你要走呢?

定係無錢走唔到,所以係度怨

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 01:03 PM 發表

我無覺得香港衰喎,但你就覺得香港咁差,係咪你要走呢?

定係無錢走唔到,所以係度怨
我有冇錢使咩同你交代
同埋外國可以上香討

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 01:20 PM 發表

我有冇錢使咩同你交代
同埋外國可以上香討
我無叫你交代啊,我估下姐,原來你係外國啊?咁你一定係睇好多外國新聞,比人洗晒腦,而家香港好好喎,咩都有得玩

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 12:58 PM 發表

但係香港政府俾呢D政府更無能
政策更加白痴
冇有咩理由可以租劏房都租死人?
大學生畢業份人工又僅僅勉強生活
請問咩叫租劏房租死人
你話劏房租貴宜家咪搞緊囉

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 12:59 PM 發表

我在中國香港享受富強

你咁唔滿意仲留係香港做乜???

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-8-5 01:42 PM 發表

請問咩叫租劏房租死人
你話劏房租貴宜家咪搞緊囉
正式黎講劏房唔應該存在
根本就犯法

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 04:47 PM 發表

正式黎講劏房唔應該存在
根本就犯法
不一定

根據《建築物條例》(第123章)第41(3)及41(3C)條,某些不涉及建築物的結構的建築工程及排水工程(小型工程除外),無須事先向建築事務監督申請和經其批准便可在現有建築物內進行,但這些工程必需在不違反任何規例的情況下進行。例如,在樓宇內豎設非結構性間隔牆,便屬此類豁免審批工程。不過,有關加建的間隔牆仍須符合建築物規例所訂定的建築標準,包括不得令樓宇負荷過重及影響逃生通道。若有關「劏房」的建築工程全屬此類豁免審批工程,又不違反任何規例,則不屬於違例建築工程。隨着小型工程監管制度在2010年12月31日全面實施,關於「劏房」常見的室內排水工程,已納入小型工程監管制度,必需由合適的訂明註冊承建商去進行有關工程,否則便屬違法。
由於大部份劏房的結構改動都是非結構性,因此屬豁免審批工程,所以劏房業主大多不需要事先申請。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-5 01:49 PM 發表

我在中國香港享受富強

你咁唔滿意仲留係香港做乜???
大陸嘅富強香港有得益咩?
反而香港最富裕時就俾大陸cap油水

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 04:47 PM 發表

正式黎講劏房唔應該存在
根本就犯法
我夠膽講, 有幾多有房產華人吾用房産錢生錢, 市價租一萬我好人租四千?

外國冇room for rent? BnB 咩泥? 吾好做華人啦樓主不如.

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2021-8-5 04:55 PM 發表

大陸嘅富強香港有得益咩?
反而香港最富裕時就俾大陸cap油水
你咁唔滿意仲留係中國香港做乜???
係咪等我哋睇你受苦???
我好開心喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]