• 瀏覽: 60,388
  • 回覆: 379
+9
新加坡總理李顯龍8月3日在阿斯彭安全會議(Aspen Security Forum)上告誡美國,中國不是蘇聯,是不會消失的,並警告說,中美衝突對世界來說是個災

李顯龍好敢言,講既說話明顯美國唔會唔聽。

李顯龍會議期間指出,「我不知道美國人是否意識到,如果認定中國是敵人,他們將面對一個多麼強大的對手。」

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/659121/李顯龍-中國不是前蘇聯-是不會消失?dc_data=6169044_huawei-search-hk&utm_source=taboola&utm_medium=referral&ui=HHUI-6466bf32f3ce512ebbd2b348bca19cbe5656022326abf3f9dfd57bd795c3b837

李顯龍比起蔡省長有料好多。
完全唔同班。

此外,李顯龍在阿斯彭安全會議上回答了有關台灣的問題,不認為北京會單方面,在沒有受到任何挑戰的情況下,使用武力改變台海現狀,因為「風險太大」。但是,台灣海峽上確實發生「誤判和錯判」的危險,北京會繼續限制台灣的國際空間。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-8-4 04:35 PM 發表
完全唔同班。

此外,李顯龍在阿斯彭安全會議上回答了有關台灣的問題,不認為北京會單方面,在沒有受到任何挑戰的情況下,使用武力改變台海現狀,因為「風險太大」。但是,台灣海峽上確實發生「誤判和錯判」的危險,北京會繼續限制台灣的國際空間。
蔡省長繼續好好地做個地方既山寨王好了。唔好玩下下出火,一下玩大左會引到解放軍兵臨城下。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-8-4 04:32 PM 發表
新加坡總理李顯龍8月3日在阿斯彭安全會議(Aspen Security Forum)上告誡美國,中國不是蘇聯,是不會消失的,並警告說,中美衝突對世界來說是個災

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210804/499575814271012864167942.jpeg/ggs7-urWPZAxzpypoiwXzXi2em9Jppk3KEgiHChIIhw ...
中華民族唔會消失,但政權唔一定

唔聽話,所以油船俾美國搶咗,上面D油美國會賣晒,D錢自己袋。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-8-4 04:47 PM 發表

蔡省長繼續好好地做個地方既山寨王好了。唔好玩下下出火,一下玩大左會引到解放軍兵臨城下。
呢個唔係佢決定,佢都係聽命於主旨,玩大咗咪逃命去主人度囉,受苦只係走唔到啲人

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2021-8-4 04:50 PM 發表

政權一定會改朝換代,但現在共產黨中國明顯處于上升期,至少100年內不會敗亡。
反而,美國已經進入下坡了,制度保守僵化,自我神聖化,祖宗之法不可變,迂腐不堪。
人民墮于享樂,少年“快樂教育”,每年畢業的STEM 學生只有30萬人 。

老美正正明白是這樣
美國先驚到裙甩褲跌
方寸大亂,四圍撒尿

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2021-8-4 04:50 PM 發表

但黃人唔認同你o羅,  佢地話自己是 "香講民族, we are 康抗"

引用:

咁西方政權一樣有機會消失...

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-8-4 04:35 PM 發表
完全唔同班。

點同呢,李生沒有兩岸直接壓力,只有舔兩邊好處。

咁美國一定係前蘇聯啦

新加坡最懂中國國情👍🏻

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-8-4 05:04 PM 發表
咁美國一定係前蘇聯啦
尾角 如日方中  如 古巴比倫 ,  蒙古帝國,  奧圖曼,  納粹德國

一向好respect李光耀同李顯龍呢種領袖,夠pragmatic唔會齋吹咩人權民主自由

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]