• 瀏覽: 2,566
  • 回覆: 21
+2
改制後功能大升級的選舉委員會,下月舉行界別分組選舉,提名期本周五(6日)展開。

梁家傑棄連任:由馬恩國做咪幾好

現任法律界選委、公民黨主席梁家傑表明不會再參選,指自己已擔任選委多年,應把機會留給「生力軍」,「我老啦嘛,要隱退江湖…..由馬恩國(民建聯大律師)做咪幾好。」他稱法律界仍有很多人有意參選選委,諷刺稱:「一啲都唔擔心,大把人趨之若鶩……新人事,新作風,新香港!」

護協2至3人有意參選

以往各佔30席的醫學界及衞生服務界,將合併為同一界別,合共30席,當中15席為當然議席,由醫管局主席、港大醫學院及中大醫學院院等人士出任,經選舉選出的只佔15席。前杏林覺醒成員、醫學界選委黃任匡向《香港01》表示,無意參加選委會選舉,形容「無得搞」,亦不願多作評論。

蔡堅不參選:老喇,唔玩喇

醫學會會長蔡堅於去屆選委醫學界選舉中,組成「蔡堅名單」,最終成為名單唯一當選者。他回覆《香港01》記者查詢指,今屆不會參加選委會選舉:「老喇,73歲,唔玩喇。」被問到是否和選舉制度修改有關,他指:「(選舉制度)直頭唔同晒啦,但都無辦法㗎。」

呵呵! 黃畜妖獸咁快唔玩嗱?

頭羊敗走畜群散
尾狗哀鳴家主遺

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/658541/選委會周五報名-民主派專業界別參選意欲低-梁家傑-蔡堅棄連任

引用:
原帖由 keadf 於 2021-8-4 12:52 PM 發表
改制後功能大升級的選舉委員會,下月舉行界別分組選舉,提名期本周五(6日)展開。

現任法律界選委、公民黨主席梁家傑表明不會再參選,指自己已擔任選委多年,應把機會留給「生力軍」,「我老啦嘛,要隱退江湖…..由馬恩國(民建聯大律師)做咪幾好。」他稱法律界仍有很多人有意參選選委,諷刺稱:「一啲都唔擔心,大把人趨之若鶩……新人事,新作風,新香港!」
...
又話幫香港人爭取民主。
點解咁就縮啊😭
手足仲等緊煲底見架。

他們放棄了香港人,香港人不能讓他們走。

睇下澳門DQ晒所有民主派入閘參選多得香港班泛民伙黑暴搞攬炒 炒埋澳門班手足

引用:
原帖由 keadf 於 2021-8-4 12:52 PM 發表

...
你班人無得玩反中亂港嘅技倆,仲點會參選呀。所以咪話囉,2019年嘅黑暴最大嘅功績,就係為香港爭取到國安法,並且完善埋香港嘅選舉制度,一舉將反中亂港嘅政棍及外國間諜清除埋,簡直係功德無量啦。

引用:

...
唔玩野既,有乜好怕

「無畏無懼」只不過笑話一句。

蔡堅最仆街

之前玩得好地地、你唔扯狗人地底紅底環、人地由你班扒街玩足成廿幾年、硬係你班人要勾結外國勢力危害國家主權、係要攪到連班靚仔都知亂港反中係盤生意、呢家求人得仁攬炒成功!!!!

無畏無懼?

點解呀?想睇你哋點輸

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-8-4 01:10 PM 發表
蔡堅最仆街
會拉去打靶嗎?

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-8-4 02:58 PM 發表

會拉去打靶嗎?
唔會

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-8-4 02:58 PM 發表

會拉去打靶嗎?
和慢必關在一起

做咗咁多亂港嘅嘢,如果參選做選委,明知會比人DQ,咁冇面,只有唔玩。

主題標籤 #梁家傑
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]