• 瀏覽: 29,043
  • 回覆: 303
+8
海關早前接獲舉報,指一間位於大埔的食肆出售聲稱為「鮑魚」的食品,懷疑該些食品附有虛假商品說明,今日(3日)海關就案件拘捕一名47歲食肆女董事,涉嫌供應附有虛假商品說明的食品,違反《商品說明條例》。

大佬丫, 你碗係乜膠, 香港人都心照啦, 咁0既價錢根本是俾鮑魚口感而已, 咁都攞黎告, 大家以後唔旨意三十蚊食到這類鮑魚絲通粉了

感覺, 海關做了多膠魚嘢, 除非間店賣百蚊個早餐, 否則香港大部份食店都係呢個價賣呢類早餐.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/658903/魷魚充鮑魚-海關拘大埔食肆女董事-涉違商品說明條例

呢間大埔食肆咁 on9

下次海關不如捉埋賣菠羅包店鋪啦, 因為佢地賣的真係冇菠羅

多士裡真係冇屎喎

兩樣質地都唔同,點冒充?

真鮑魚先至唔食呀, 上次老婆 推我食那堆有殼飽魚, 7,8隻左右, 口感真係冇三十蚊個的鮑魚絲通粉咁好喎

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-8-3 07:49 PM 發表
兩樣質地都唔同,點冒充?
告嗰條粉腸多Q餘啫, 叫佢揾間這些草根價早餐的係用真鮑魚做的俾我睇好過啦??

根本香港人都知這些是假鮑, 告條友明玩嘢!

要食真鮑片的話俾錢啦, 硬膠啦!

當年粟米班塊已經衰咗,仲唔識死

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-3 07:53 PM 發表

告嗰條粉腸多Q餘啫, 叫佢揾間這些草根價早餐的係用真鮑魚做的俾我睇好過啦??

根本香港人都知這些是假鮑, 告條友明玩嘢!

要食真鮑片的話俾錢啦, 硬膠啦!
間店都好喇,比魷魚!我食嘅仿鮑絲,有人話其實係菇類嚟!

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-8-3 07:55 PM 發表
當年粟米班塊已經衰咗,仲唔識死
但這些假鮑片似乎以成了大眾化的代替食品, 幾許全港食肆在這個賣價都係用代用鮑片煮這類早餐
既然有共識, 那個投訴的仲扮咩驚奇呀??儍0既定玩嘢呀??

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-8-3 08:00 PM 發表

三十蚊左右的早餐已說明用代用鮑片, 根本有人想利用法律來玩殘, 一般食肆及消息者的共識,

都係那句, 如那食肆售這些價位超過50蚊, 我會覺是食肆欺詐, 但如只是30蚊左右價位的, 那就是投訢條友存心玩嘢!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-3 07:46 PM 發表
海關早前接獲舉報,指一間位於大埔的食肆出售聲稱為「鮑魚」的食品,懷疑該些食品附有虛假商品說明,今日(3日)海關就案件拘捕一名47歲食肆女董事,涉嫌供應附有虛假商品說明的食品,違反《商品說明條例》。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210803/499307760731557888587914.jpeg/1yRVYEoWzk8ylQyC6rqcD_BEJs5ln-5hg2ubqoNrm6o?v=w1280r16_9 ...
咁碗嘢內真係冇鮑魚喎, 阿樓主!

認真的寫多隻字,變仿鮑片,就唔洗比人搞啦

引用:
原帖由 tomymt 於 2021/8/3 20:00 發表

對, 一般是菇類。

我都叫餐時,要求不要放落去。
只放火腿。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-3 07:50 PM 發表
真鮑魚先至唔食呀, 上次老婆 推我食那堆有殼飽魚, 7,8隻左右, 口感真係冇三十蚊個的鮑魚絲通粉咁好喎
好食嘅豆制仿鮑片唔係平嘢

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]