• 瀏覽: 29,237
  • 回覆: 303
+8
引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2021-8-3 08:28 PM 發表
其實香港傳奇美食碗仔翅駛唔駛改名做碗仔粉絲?

菠蘿包應該改做牛油酥皮包 / 無蟹既賽螃蟹更加要改為蛋白煮油......
全對

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-8-3 08:30 PM 發表
前面加個妨字就OK了
高明之至

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2021-8-3 08:28 PM 發表
其實香港傳奇美食碗仔翅駛唔駛改名做碗仔粉絲?

菠蘿包應該改做牛油酥皮包 / 無蟹既賽螃蟹更加要改為蛋白煮油......
賽螃蟹嘅“賽”字,表示媲美,已有並非真蟹嘅意思。

引用:
原帖由 何水 於 2021-8-3 08:53 PM 發表
一切從《仿》開始,包保冇人攪到你! 

香港地愈來愈多食飽飯冇事做的害人精! 
漏了一個字, 後果很嚴重啊

引用:
原帖由 太郎愛玩菊 於 2021-8-3 08:42 PM 發表

你都打橫黎講,波蘿包係一種面包既名稱,就好以牛角包,佢係指外形似某D物體,並非聲稱包入面有波蘿或牛角。
而個案入面好明顯係聲稱鮑魚通粉,因為市面無一款通粉既名稱叫鮑魚通粉。
嗱,如果佢咁寫呢,就唔會野上官非。
加多一味字就可以了

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-8-3 08:37 PM 發表

呢間係黃店,抵死
怎知道的?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-3 07:46 PM 發表
海關早前接獲舉報,指一間位於大埔的食肆出售聲稱為「鮑魚」的食品,懷疑該些食品附有虛假商品說明,今日(3日)海關就案件拘捕一名47歲食肆女董事,涉嫌供應附有虛假商品說明的食品,違反《商品說明條例》。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210803/499307760731557888587914.jpeg/1yRVYEoWzk8ylQyC6rqcD_BEJs5ln-5hg2ubqoNrm6o?v=w1280r16_9 ...
香港d 黃皮白心好西蠢嘅。 燈柱又話監控,違法又話達義,又話中國冇香港唔得。

到時鮑魚唔識分,到時又賴正苦啦

黃金蝦冇黃金
菠蘿包冇菠蘿
雞尾包冇雞尾
牛角包冇牛角
但呢d共識左係名稱係形容詞
好難界定

大埔最多曱甴,有咩衰野做唔出

引用:
原帖由 沙漠珍貴水管 於 2021-8-3 20:56 發表

賽螃蟹嘅“賽”字,表示媲美,已有並非真蟹嘅意思。
同意。

引用:
原帖由 cwilson1 於 3-8-2021 07:46 PM 發表
海關早前接獲舉報,指一間位於大埔的食肆出售聲稱為「鮑魚」的食品,懷疑該些食品附有虛假商品說明,今日(3日)海關就案件拘捕一名47歲食肆女董事,涉嫌供應附有虛假商品說明的食品,違反《商品說明條例》。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210803/499307760731557888587914.jpeg/1yRVYEoWzk8ylQyC6rqcD_BEJs5ln-5hg2ubqoNrm6o?v=w1280r16_9 ...
大佬你話鮑魚,實際係魷魚喎,即係搵鳩笨柒啦

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-8-3 08:30 PM 發表
前面加個妨字就OK了
好多茶餐廳都有個仿字。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-3 07:46 PM 發表

荷包蛋加魷魚面,簡稱包魚面啫

引用:

係人都知坊間大多都佸彷鮑片做啦,卅蚊早餐食真鮑(俾你六個頭啱食嗎),只係要個口感之嘛!邊X個咁無聊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]