• 瀏覽: 58,425
  • 回覆: 354
+2
首期2,000港元電子消費券本月1日發放,消費者委員會隨即接獲26宗相關投訴,當中涉及徵收附加費,支付工具營辦商的客戶服

剛開始 2 日,消委會已經接到咁多投訴。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210803/bkn-20210803111756718-0803_00822_001.html

商戶坐地起價

奸商

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-8-3 01:04 PM 發表
商戶坐地起價
如果繼續下去,最後消費卷都只是益了大型連鎖店舖。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-3 01:06 PM 發表
奸商
超市少了減價貨商販靜靜加了價一齊去搶消費卷

消委會應公佈商戶名單

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-3 01:06 PM 發表
奸商
政府無能

引用:
原帖由 kkk168 於 2021-8-3 01:03 PM 發表
首期2,000港元電子消費券本月1日發放,消費者委員會隨即接獲26宗相關投訴,當中涉及徵收附加費,支付工具營辦商的客戶服

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210803/photo/bkn-20210803111756718-0803_00822_001_01b.jpg?20210803120254

剛開始 2 日,消委會已經接到咁多投訴。

新聞來源連結: ...
其實真係多鬼餘,如果我用八達通畀錢,你鬼知我係消費券或係現金餘額嚟嘅咩?入咗張卡,就係大水庫,你理鬼得我係咪消費券定現金?
其他支付工具,相信只有卡主本人及系統才知道是否使用消費券,商戶根本唔知,就好似支付寶啲三蚊優惠券一樣,扣錢時商戶根本唔會知道你有冇使用優惠券,收據上佢只係扣佢個實額,只係在戶口扣取時扣少番三蚊,唔明點解咁多問題,冇人叫你打鑼打鼓去話畀人聽用消費券㗎。

小商戶自己唔自律,到最後,得益最多只有大集團

公開商戶名,等大家可以blacklist佢。

咁係咪要多謝政府既政策

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-8-3 01:16 PM 發表

其實真係多鬼餘,如果我用八達通畀錢,你鬼知我係消費券或係現金餘額嚟嘅咩?入咗張卡,就係大水庫,你理鬼得我係咪消費券定現金?
其他支付工具,相信只有卡主本人及系統才知道是否使用消費券,商戶根本唔知,就好似支付寶啲三蚊優惠券一樣,扣錢時商戶根本唔會知道你有冇使用優惠券,收據上佢只係扣佢個實額,只係在戶口扣取時扣少番三蚊,唔明點解咁多問題,冇人叫你打鑼打鼓去話畀人聽用消費券㗎。
咪係,又有小黃人想文宣反對政府政策,好低能。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-8-3 01:16 PM 發表

用八達通,商戶自動加費

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-8-3 01:19 PM 發表

咪係,又有小黃人想文宣反對政府政策,好低能。
當然,如果係白痴或低能,自己走去問店員,我想用消費券買呢件嘢,就只係自己低能,自己打晒鑼,咁仲有咩好講,搭巴士都同巴士佬講,我想用消費券搭巴士,你話係咪白痴?

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-8-3 01:22 PM 發表

用八達通,商戶自動加費

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]