• 瀏覽: 18,550
  • 回覆: 217
+5
香港羽毛球「一哥」伍家朗早前因穿黑色無區徽球衣出戰奧運,被民建聯成員、培僑中學教師穆家駿譴責,引起爭議,結果伍...

我只知黑衣朗最後要跪低着件有香港區旗中國製造FILA球衣。
穆Sir超標成功。

香港羽毛球「一哥」伍家朗早前因穿黑色無區徽球衣出戰奧運,被民建聯成員、培僑中學教師穆家駿譴責,引起爭議,結果伍家朗亦於分組賽止步。穆家駿是教聯會副主席,教聯會會長黃均瑜今日 ( 2 日)出席商台節目時被問到將如何跟進事件,他表示不會處理,認為爭議源於「顏色」,而黑色「喺香港嘅 context 裏面有個連結」,穆家駿比伍家朗受到更多人批鬥,不認為他須因一句言論而被圍攻。

黃均瑜出席商台節目《在晴朗的一天出發》時被問到有關伍家朗「球衣風波」一事,將如何處理,他表示不會處理,認為穆家駿作為發現問題的人,感覺到不妥當的東西而發聲,會尊重他的言論。

他又指,伍家朗的球衣本來不是問題,符合賽會規定,不過穆家駿要求伍家朗退賽,是過於激動 ,「但從情來講,當經歷 2019 年黑暴,黑色對於香港人來講有一個......佢道歉咗我哋都尊重佢道歉」,認為只是顏色問題才會令大家有如此大反應。
主持人對他表示顏色本來是沒有問題,黃均瑜回應稱:「原本冇,我都同意黑色冇罪,係呀,原本係,但喺香港嘅 context 裏面,即係點呀,佢有個連結。」他說自己除了西裝以外,亦盡量避免穿黑色衫。主持人追問,是否意指運動員不要穿黑色衫,否則會被批鬥?黃表示,大家需自行判斷,又認為穆家駿沒有批鬥(運動員),「依家係穆家駿俾人批鬥多過伍家朗,係咪?佢只係講咗一句啫,表達咗一句意見啫」,認為即使其意見不妥當,亦不需要被圍攻。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/ab球衣風波教聯會會長黃均瑜不會處理穆家駿-他比伍家朗受更多批鬥

條仆街既邏輯都幾得意,將1個原本無需要受批評既人同1個做咗啲濕9野而被批評既仆街雙題並論作比較.唔怪得呀耶會叫見制做廢物.Anyway,幫口幫成咁,唔幫好過啦,又或者條仆街太早出嚟割蓆,家陣要補鑊所以語無論次呀?

5+1朗又要威又要戴頭盔

黃絲政治上腦,極端思想,自我中心,只有所謂手足,同路人。
不同政見朋友,親人可置之不理甚至反目成仇,毫無道德倫理,只有立場,沒有是非,死性不改,呢d就係正宗黃色思想

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-8-2 10:10 PM 發表
條仆街既邏輯都幾得意,將1個原本無需要受批評既人同1個做咗啲濕9野而被批評既仆街雙題並論作比較.唔怪得呀耶會叫見制做廢物.Anyway,幫口幫成咁,唔幫好過啦,又或者條仆街太早出嚟割蓆,家陣要補鑊所以語無論次呀?
有D戇鳩仔分唔清,煽動人地犯法,本身都犯法,但要求退賽犯法咩?

咁下次邊個教師叫XX下台,要求人地辭職,係咪可以清算佢?

立場其實都係次要,戇鳩先係無藥醫

講得中肯

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-8-2 10:10 PM 發表
挑。
現實係~最後黑衣朗死死地要著返正常FILA球衣。
黑衣朗跪低又輸波,香港民族仁完敗

到今日為止, 我見唔到有其他運動員好似伍家朗咁著法, 你話佢無問題?

😡

抵死,穆家駿這條福街,枉為人師。

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-8-2 10:24 PM 發表
人地乜事都無喎.

偏偏有條友就咁輸左波

引用:
點呀?唔同你啲手足一樣,割蓆篤灰,係咪好唔高興呢?

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-8-2 10:24 PM 發表
你講緊參加暴動嗰啲?

YC輸9硬!

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-8-2 10:27 PM 發表

你講緊參加暴動嗰啲?
原來佢有參加暴動,你爆人大鑊。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-8-2 10:25 PM 發表

人地乜事都無喎.

偏偏有條友就咁輸左波
咪多得佢囉!內地連微博都鬧佢。

點解焦點由沒區旗轉左去單講黑衫

主題標籤 #伍家朗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]