• 瀏覽: 17,321
  • 回覆: 126
第一期電子消費券於昨日發放,有市民一早在網上平台「套現」消費券,亦有的士司機在網上提出,可否用八達通付款再找回現金「套現」。政府強調,私下買

大把鋪頭偷呃拐騙,齊齊收集証據捉鬼

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 聞-消費券-網上-套現-消費券奇招百出

尋日見幾多人為左OK嗰張廿蚊券排餐死,而家咁樣就俾人食左500蚊,真係有人傻到咁?

咁要列作傻人發現案先得

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-8-2 12:04 PM 發表
尋日見幾多人為左OK嗰張廿蚊券排餐死,而家咁樣就俾人食左500蚊,真係有人傻到咁?

咁要列作傻人發現案先得
在OK排不到5分鐘, 快過Tap and Go

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-8-2 12:04 PM 發表
1千蚊盒叉燒飯
市民大把辦法
小店直接收八達通$2000一盒叉燒飯
找返$1900俾急於套現嘅人

任何做法都阻唔到市民套現既決心

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-8-2 12:04 發表
1千蚊盒叉燒飯
市民大把辦法
商戶坐地起價 平時燒味飯30蚊 用消費券變300蚊

理得咁多反正又唔係派現金最後都要消費。

毒引起所以要套現開餐?

唔明白點解要換現金
唔通平時唔駛搭車食飯咩
2000蚊話多唔多
照返平時既需要咁去用
一定用得完
係度花心思 花時間 去換現金 但未必可以等價換到 要食差價

買超市現金券 根本就係岸鳩
本來 超市既貨品 大部分都比較貴
除非平時買野都只係去超市
否則真係唔建議買現金券

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-8-2 12:21 發表
唔明白點解要換現金
唔通平時唔駛搭車食飯咩
2000蚊話多唔多
照返平時既需要咁去用
一定用得完

否則真係唔建議買現金券
買完有人9折收

啲人真係好撚戇柒九,啲消費劵套現又咪拎嚟買嘢,唔通想拎去馬會賭場波?有啲人真係頭腦都弱智,智障

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-8-2 12:21 PM 發表
唔明白點解要換現金
唔通平時唔駛搭車食飯咩
2000蚊話多唔多
照返平時既需要咁去用
一定用得完

否則真係唔建議買現金券
人嘅心態唔係人人會明……得嗰少少錢搞咁多嘢

引用:
原帖由 wingsyip 於 2021-8-2 12:24 PM 發表
啲人真係好撚戇柒九,啲消費劵套現又咪拎嚟買嘢,唔通想拎去馬會賭場波?有啲人真係頭腦都弱智,智障
交租 交水電 找卡數 找街數 ......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]