• 瀏覽: 5,092
  • 回覆: 108
原來係商業廣告宣傳     

引用:
原帖由 鼠貓 於 2021-8-2 11:21 AM 發表

良知係要嚟出賣,父母係要嚟生病,呢D先係黃絲本質。
自稱良知果下衰

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-8-2 09:33 AM 發表
黃絲良知 留下父母
黃絲良知 揸乾揸盡 留下父母

香港大把長者,後生時都係留低老父母,自己從大陸回港謀生。

今時今日只不過是歷史重演。

個個黃絲移民
都說為了下一代
你幾時聽過
移民是為了上一代 ?

引用:
原帖由 zgiu 於 2021-8-2 09:32 AM 發表
【明報專訊】移民潮再起,長者面對家人分離易生負面情緒。提供平安鐘服務的長者安居協會稱,年初至上月底共接獲92宗涉及移民的長者按鐘求助個案,數字有上升趨勢,嚴重個案包括有長者因兒孫一家計劃移民,將剩一人在港生活萌生輕生念頭。協會建議擬移民市民盡早與留港長者溝通,了解他們日後需要。協會本月起推出計劃,團隊定時聯絡家人已移民的長者,讓海外子女了解長者在港生活情況。

https://fs.mingpao.com/pns/20210802/s00046/1e5038d999a95417e96650ae6a98e553.jpg
有呢d衰仔衰女都係父母自己一手造成,仲要社會賠上代價

所以衰d講句,唔抵可憐!

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-8-2 11:25 AM 發表
根本移民果啲都唔知係藍定黃!

極端藍又靠屈了。
屈你老味啦,之前毒果報立埸果d黃媒報得咁開心話移民好好,你話黃定藍啦。

依家有負面報導你就屈係藍。

自己無興趣無生活無朋友? 啲仔女大曬就唔好將咁多心機放喺佢哋身上,放多啲心機喺自己度啦,學多啲興趣啦。

YC涼薄,無倫理道德,只係口講正義!

引用:
原帖由 onnam 於 2021-8-2 11:53 AM 發表
香港大把長者,後生時都係留低老父母,自己從大陸回港謀生。

今時今日只不過是歷史重演。
點同呢。以前移民為揾食,但都會接濟父母以至兄弟姐妹。
現在之自私一代,呃埋父母層樓先移民呀!

養不教父之過, 某程度上受害者是活該.

自己錢帶走手尾留比政府諗得好週長

引用:
原帖由 malimasa 於 2021-8-2 12:02 PM 發表

屈你老味啦,之前毒果報立埸果d黃媒報得咁開心話移民好好,你話黃定藍啦。

依家有負面報導你就屈係藍。
就算毒果話移民好好。
但都唔代表移民都係黃!
這是邏輯

另外,政治形勢改變,不少藍既都想走啦。

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-8-2 12:13 PM 發表

點同呢。以前移民為揾食,但都會接濟父母以至兄弟姐妹。
現在之自私一代,呃埋父母層樓先移民呀!
幾時我都同啲人講。

老人家有錢有尊嚴!
久病床前無孝子!

呢兩個戒條一定要銘記在心。
保持自己身體健康、留個錢響身。
晚年才得幸福。

黃絲果然無人性
自己著草留下雙親

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]