• 瀏覽: 35,203
  • 回覆: 164
+4
引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2-8-2021 17:32 發表

認真答:歐洲人眼中,任何國家要做佢地盟友,唔單止要行相似既所謂民主制度,仲要信耶穌教

早期大航海時代,隨船遠征,必然有傳教士;麥哲倫初到蠻荒菲律賓,不忘要當地酋長皈依耶穌教,結果被土人殺死
基督教文化對其他文化有所排斥,所以他們目標是要改造異己成為基督徒,令大家同聲同氣,否則大家就是敵人,他們對基督教的喜愛令他們以神權至上。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-2 16:56 發表

歐美人一家親,中國在他們眼中是一處神秘國度,沒有自由。
你說得歐美最好解釋清楚是什麼人種?世界很大,除了俄羅斯還有亞非拉,別老在這裡自我矮化

「基督教神權至上自由世界」排斥「無神論政權至上天朝上國」。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-2 03:12 AM 發表
美國方面披露中國加速建設東風-41導彈發射井消息後,俄羅斯核武器專家阿爾巴托夫(Alexei Arbatov)指出,沒什麼能阻擋中國的核潛力與美俄平起平坐

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20170731/1501492526597ef52ed01f8.jpg/PM5JuVW2-kF2N2T-sjH-ZucjslXEY0Dudbi5vXW4ub0?v=w1280r16_9
導彈發射井?有冇搞錯?傳下傳下當真。太陽能風車個底座咋話。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-2 03:12 AM 發表
美國方面披露中國加速建設東風-41導彈發射井消息後,俄羅斯核武器專家阿爾巴托夫(Alexei Arbatov)指出,沒什麼能阻擋中國的核潛力與美俄平起平坐

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20170731/1501492526597ef52ed01f8.jpg/PM5JuVW2-kF2N2T-sjH-ZucjslXEY0Dudbi5vXW4ub0?v=w1280r16_9
你信俄佬?你太幼稚

俄佬知自己定位,歐美打跨中國後,下個目標就係自己。俄佬冇乜可能企喺歐美處。

大國崛起
漢奸時不與我

引用:
原帖由 hoking96 於 2021-8-2 05:52 PM 發表

導彈發射井?有冇搞錯?傳下傳下當真。太陽能風車個底座咋話。
之前軍版都笑過…導彈基地將數以十計發射井放埋一堆,敵人一個核彈就全毀,點會有人咁弱智?

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2021-8-2 03:16 PM 發表
得個吠,幾時先打?
美國係好戰,中國愛和平,你主人美國都未出聲,你呢隻做美狗嘅就成日喺度吠,冇大冇細

呢個世界係唔應該一國獨大嘅,國與國之間互相制衡是必須的,大家平起平坐,各不相干,互惠互利咪好囉,點解要打壓別人呢

引用:
原帖由 kks668 於 2021-8-2 04:54 PM 發表

你睇奧運會就知啦,中國游第2,但游第1與第3嘅鬼婆望都唔望下佢,只佢兩個邊行邊有說有笑就知啲死鬼心態啦🤓🤓
事實鬼頭係憎china

反而覺得俄佬想取漁人之利,中美兩敗俄人最得益!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-2 03:17 PM 發表

在歐美人的心目中,亞洲永遠都是低級的地區,人種與文化都比西方差劣很多,必須接受西方的打救,才可被接受。
睇邊個範疇領域囉,唔講2000年前啦,近100年來,好多方面的確係多方面學習西方文化同文明得以進步的。

但只要一個國家唔再窮,近20年,好多方面都可以進步,軟硬件都慢慢追返上來。

美國自身只管攪侵略同花錢,自己基建落後不堪就唔怪得人,佢只係用妖魔化中國轉移國內視線,掩飾自己兩黨爭鬥同貪婪下導致國策失敗,心底內係自慚形穢發爛渣,同某些自以為高人一等既井底港人一九樣咁垃圾。

鬼國改策略啦,成日以為自己係上帝,至高無尚咁

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-2 03:17 PM 發表

在歐美人的心目中,亞洲永遠都是低級的地區,人種與文化都比西方差劣很多,必須接受西方的打救,才可被接受。
近代亞洲國家,正面宣戰,除左日本贏過俄國

仲有邊國贏到白人國家?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]