• 瀏覽: 23,283
  • 回覆: 208
+5
【明報專訊】近日接連有工會遭受打擊,職工盟總幹事蒙兆達相信政府有意將打壓擴展至其他工會,由以往針對街頭示威、議會反對派,可預見未來會針對公民社會團體開展第三波政治打壓。

【明報專訊】近日接連有工會遭受打擊,職工盟總幹事蒙兆達相信政府有意將打壓擴展至其他工會,由以往針對街頭示威、議會反對派,可預見未來會針對公民社會團體開展第三波政治打壓。
勞工處早前擬開設新職位,職責包括確保工會遵守《港區國安法》,其後言語治療師總工會5人因「羊村繪本案」被捕。蒙兆達回應本報查詢稱,相信工會亦是政府眼中釘,之前政府稱要設首席勞工事務主任監督工會有無違反國安法,已令人憂慮工會將面對政治威嚇,教協事件更可見,政府單方面不承認教協,對工會組織是「赤裸裸的打壓」。被問到會否憂慮日後其他工會同樣受壓,他說以往政府先整肅街頭示威,再針對議會反對派,可預見未來政府有意開展第三波政治打壓,民陣、支聯會以至言語治療師總工會及教協先後遭針對或打壓,料當局有意對付公民社會團體。

難申撥款否「不到我們擔心」
僱員再培訓局一向有撥款予職工盟開設培訓課程,被問到會否憂慮在當前政治環境下難申請撥款,蒙兆達稱在失業嚴重下,職工盟提供再培訓機會,協助失業者轉型,「政府會否以政治行先,作出無理打壓,不到我們擔心」。

一不做二不休...一係唔做,一做就要做到最盡...斬草除毒瘤...記恊醫護律師...
不過要等人民日報出聲先...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20210801/s00001/1627756029694

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-8-1 05:40 AM 發表

【明報專訊】近日接連有工會遭受打擊,職工盟總幹事蒙兆達相信政府有意將打壓擴展至其他工會,由以往針對街頭示威、議會反對派,可預見 ...
仲要鏟除埋明報

1個1個嚟,一個都不能少做過壞事嘅,必定有報應。

引用:
原帖由 Chinahk2047 於 2021-8-1 06:01 AM 發表

仲要鏟除埋明報
明報問題好復雜,創辦人金庸立場反華反共,扮中立對港英政府小駡大幫忙,駡毛周中共卻好狠毒。老鄧上台,金庸成了中南海座上客,變身愛國,佢嘅管治香港意見,老鄧言聴計從。只係金庸反對駐軍香港及反對二十三條立法,老鄧唔接受。回歸後,金庸明白以佢身份再辦明報反中傳媒唔適合,將明報平售俾零一老細,係跳樓價,明報大廈價錢都唔只呢個價,零一老細又轉售俾馬拉雞,賺咗一筆。馬拉雞又做咗中國全國政協,連中央都俾面,唔敢公開批評,明報老細冇能力又冇心換哂員工,呢間係金庸老招牌,中央陷兩難,唔敢叫佢收檔。

唔使擔心,失工盟實有你份😅

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-8-1 05:40 AM 發表

【明報專訊】近日接連有工會遭受打擊,職工盟總幹事蒙兆達相信政府有意將打壓擴展至其他工會,由以往針對街頭示威、議會反對派,可預見 ...
歷史真會重演

白色恐怖

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 07:36 發表

明報問題好復雜,創辦人金庸立場反華反共,扮中立對港英政府小駡大幫忙,駡毛周中共卻好狠毒。老鄧上台,金庸成了中南海座上客,變身愛國,佢嘅管治香港意見,老鄧言聴計從。只係金庸反對駐軍香港及反對二十三條立法,老鄧唔接受。回歸後,金庸明白以佢身份再辦明報反中傳媒唔適合,將明報平售俾零一老細,係跳樓價,明報大廈價錢都唔只呢個價,零一老細又轉售俾馬拉雞,賺咗一筆。馬拉雞又做咗中國全國政協,連中央都俾面,唔敢 ...
現在是習主政,殺滅所有反中團伙。

鏟臘腸,妓協,黑心醫護組織..

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 07:36 發表

明報問題好復雜,創辦人金庸立場反華反共,扮中立對港英政府小駡大幫忙,駡毛周中共卻好狠毒。老鄧上台,金庸成了中南海座上客,變身愛國,佢嘅管治香港意見,老鄧言聴計從。只係金庸反對駐軍香港及反對二十三條立法,老鄧唔接受。回歸後,金庸明白以佢身份再辦明報反中傳媒唔適合,將明報平售俾零一老細,係跳樓價,明報大廈價錢都唔只呢個價,零一老細又轉售俾馬拉雞,賺咗一筆。馬拉雞又做咗中國全國政協,連中央都俾面,唔敢 ...
查偽人精心培養大量漢奸走狗,是近代少見的高等民族敗類!

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2021-8-1 07:54 AM 發表
鏟臘腸,妓協,黑心醫護組織..
仲有大律師公會

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-1 07:54 AM 發表

查偽人精心培養大量漢奸走狗,是近代少見的高等民族敗類!
查良庸駡毛周政府只要核子不要褲子,呢句話係當年明報對中國首試核彈成功嘅社評,查良庸當年被港共批為漢奸,有段時間逃去星洲,聼聞中央六十年代政治局有一人反對發展核武,是誰?查良庸忽然愛國,可以估到。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 08:04 發表

查良庸駡毛周政府只要核子不要褲子,呢句話係當年明報對中國首試核彈成功嘅社評,查良庸當年被港共批為漢奸,有段時間逃去星洲,聼聞中央六十年代政治局有一人反對發展核武,是誰?查良庸忽然愛國,可以估到。
我估佢係國民黨間諜,一個破落戶的小子就如書中的慕容氏…心存怨恨毒化成魔

逐個個工會黎
唔使快
一定有職工盟份

查良庸可以說對香港影響好大,係販民祖師爺,當年大學生有邊個冇讀查良庸武俠小説,有邊個冇睇明報,呢班人後來成了香港教育界智識精英,販民中堅力量,所以説,查良庸毒化咗呢班人,成了反中反共力量,香港搞到今天咁,查良庸先係罪魁禍首!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]