• 瀏覽: 659
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 12:37 AM 發表

我明,咁做即變相限購,好多地方試過,最後失敗解禁,走資本主義樓房就係商品,有價有市。如果限價限購,唯一可行是索性如以前政府供給,即是社會主義,呢啲老鄧深惡痛絕,佢話係均貧。
內地只是行市場經濟,並不是資本主義。內地可以一紙命令所有補習社轉嗮做非牟利,這在資本主義社會是不可能發生的。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 05:05 AM 發表

香港實行資本主義,你唔知香港私校也有非牟利咩?所謂非牟利,不是唔俾賺錢,而是營利股東不能分,要再投資於敎育,例如淸貧學生可以免學費,內地就係向資本主義嘅香港學習,香港也可以立法所有補習社要非牟利,只係政府唔做,但係公共交通票價係有限制㗎。
資本主義唔係唔可以有非牟利,美國都有好多。係唔可以規定要由牟利轉做非牟利。那是侵犯私有產權,在資本主義社會是被禁止的。

公共交通票價限制係商業協議,商業機構得到專營權而放棄一些定價權是商業決定。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 09:57 AM 發表

資本主義點會禁止,係唔肯做,港府也可以學大陸,規定補習社非牟利,只要敢行政命令就不能司法覆核。
係司法覆核一定成功

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-8-1 10:19 AM 發表

特首命令冇得司法覆核,好似口罩令有邊個司法覆核,法庭係唔受理,只有行政措施先可以司法覆核。
補習社轉非牟利有幾緊急或危害公安要特首立緊急法?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-8-1 10:28 AM 發表
是否從糧票得到啟發
糧票可以攞糧,房票可以攞房咩?比喻不倫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]