• 瀏覽: 10,355
  • 回覆: 13
【明報專訊】保安局上月引用《港區國安法》凍結與《蘋果日報》相關的3間公司約1800萬元,蘋果其後宣布停刊。保安局長鄧炳強昨主動提及蘋果以向員工支薪為由,申請取消凍結令。他指出,壹傳媒集團5月底有逾3億元,又曾向黎智英提早償還貸款,質疑蘋果為何不用該筆錢支薪,並批評蘋果逃避出糧責任。有前蘋果港聞記者反駁稱,在保安局凍結資產後,警方曾發信警告,任何人、公司或子公司在金錢上或經濟上協助受查公司運作或觸犯法例,質疑此情況下公司如何支薪?批評鄧炳強昨日所言是自打嘴巴。

我今早睇到這單新聞,希望各師兄不分顏色大家討論吓 :
做警察處長時話蘋果日報出糧給員工或會觸犯法例
升職做保安局長又話蘋果日報有錢點解唔出糧給員工
我真係好混亂啦.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210731/s00002/1627669132861/鄧炳強批壹傳媒不出糧-前員工-警曾指或犯法

(荷度、華度及連尼加)
平果報紙所有員工,應該反醒咁多年所作所為。 反醒完之後才再討論所謂欠薪。 因為如果工作是做埋d陰質野,請勿再講。 唔洗家破人亡當夠運

記得曾經平果記者偷入某離世明星靈堂,打開官材映條屍!!!

咪係囉,之前狐仙單野,白頭屍姑都話因為告咗條8婆會搞到公司執粒多人失業,可想而知佢地係幾咁關心員工出糧問題.當年果單野牽涉既員工數目遠低於毒果啦,家陣咁緊張啲都係合情合理既.Anyway,至於佢地用咩標準I have no comment啦

毒果黑記亂港, 唔抵可憐.

奸邪妖獸惡有惡報。

引用:
原帖由 badj 於 2021-7-31 09:51 發表
【明報專訊】保安局上月引用《港區國安法》凍結與《蘋果日報》相關的3間公司約1800萬元,蘋果其後宣布停刊。保安局長鄧炳強昨主動提及蘋果以向員工支薪為由,申請取消凍結令。他指出,壹傳媒集團5月底有逾3億元,又曾向黎智英提早償還貸款,質疑蘋果為何不用該筆錢支薪,並批評蘋果逃避出糧責任。有前蘋果港聞記者反駁稱,在保安局凍結資產後,警方曾發信警告,任何人、公司或子公司在金錢上或經濟上協助受查公司運作或觸犯 ...
可以向黎智英提早償還貸款, 都不用該筆錢支薪, 就知 前蘋果港聞記者 明白 警方發信警告 公司根本無畏無懼~

引用:
原帖由 badj 於 2021-7-31 09:51 AM 發表
【明報專訊】保安局上月引用《港區國安法》凍結與《蘋果日報》相關的3間公司約1800萬元,蘋果其後宣布停刊。保安局長鄧炳強昨主動提及蘋果以向員工支薪為由,申請取消凍結令。他指出,壹傳媒集團5月底有逾3億元,又曾向黎智英提早償還貸款,質疑蘋果為何不用該筆錢支薪,並批評蘋果逃避出糧責任。有前蘋果港聞記者反駁稱,在保安局凍結資產後,警方曾發信警告,任何人、公司或子公司在金錢上或經濟上協助受查公司運作或觸犯 ...
揾返出糧俾員工合法工作觸犯法例的料再Up啦。

即係佢點做都犯法咯. 但毒果一向都推違法達義架啦. 今次唔做, 係因為出糧係不義?

警察本末倒置 欺人太甚 如果pk鄧講既係事實 之前就唔會講用篤灰同交出員工資料換取解凍出糧資金 人地唔肯就掉轉黎講

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-31 12:11 發表
警察本末倒置 欺人太甚 如果pk鄧講既係事實 之前就唔會講用篤灰換取解凍出糧資金 人地唔肯就掉轉黎講
唔知呢篇報導有無誤導啦. 但毒果唔係鼓勵違法達義架咩? 唔通出糧就算係不義?

如果毒果見違法就唔做既, 香港就唔會有今日咁既慘況啦.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-7-31 12:13 發表

唔知呢篇報導有無誤導啦. 但毒果唔係鼓勵違法達義架咩? 唔通出糧就算係不義?
鬥爭其間講既係你死我活 仲講義唔義有咩意思?

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-31 12:15 發表

鬥爭其間講既係你死我活 仲講義唔義有咩意思?
只係想講. 毒果要出糧, 大把方法出, 唔出糧亦可以有大把理由.

違法到正常人來講可能係大事, 對毒果真係唔見得有效.

蘋果前員工即係話蘋果唔應該出糧比佢地,我諗黎生見到呢d言論,真係訓著都會笑醒,哈哈。

黑金出糧畀員工當然是犯洗黑錢法

有錢唔出糧也是犯法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]