• 瀏覽: 11,173
  • 回覆: 22
+2
保安局早前引用《港區國安法》,凍結與《蘋果日報》相關的3間公司資產,合共1,800萬港元。保安局局長鄧炳強今(30日)出席活動後,主動回應《蘋果日報》以需支付員工薪酬為由,要求取消凍結令一事。鄧指留意到壹傳媒在早前發出的通告中披露,直至今年5月底仍有逾3億港元資產,另外《蘋果日報》亦提早向黎智英償還1.5億萬港元。此顯示有關公司仍有一定資產,卻停止營運業務,同時並未向員工發放薪酬。鄧批評《蘋果日報》用種種方法逃避責任,令員工「有汗出、冇糧出」。

鄧又呼籲《蘋果日報》前員工,若然在工作期間發現機構違反任何法例,應盡市民的責任報警。若然事件與《港區國安法》有關,可致電國安處舉報熱線。

無良僱主就係肥佬黎
執粒前自己CAP返1.5億落袋
然後扮冇錢出糧
毒果員工俾人呃左仲唔知咩事

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210730/bkn-20210730170626002-0730_00822_001.html

大難臨頭各自飛

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-7-30 06:10 PM 發表
大難臨頭各自飛
毒果員工變哂Condom
肥佬黎: 你死你賤

逃避責任,呢條大漢奸幾時會負責任,害到香港人而家人心分裂成咁。乜都牽涉政治,班人渣壞腦黃人仲不斷鬧事。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-7-30 06:11 PM 發表
好多間都係咁啦 全部計
有良心既僱主咪唔係咯。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-7-30 06:11 PM 發表
好多間都係咁啦 全部計
有邊幾間呀?我想知噃!

乜佢D戶囗唔L係凍L結晒咩,如何支糧

唔知蘋果日報轉貼員幫咗「無糧僱主」打工,有冇料要爆大鑊呢?會唔會同泥老闆攬炒...?

天使又被呃了

政府申請凍結資產,清盤。

毒果正垃圾……但去毒果打工又唔抵可憐

成班毒果黑記, 俾肥佬泥玩殘.

可憐班毒果轉舔犬已白做…..
仲俾人日刁夜又刁兼釘倉及受靶中。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]