• 瀏覽: 6,570
  • 回覆: 30
+2
捲入球衣風波,遭部份建制派人士狙擊的港隊羽毛球一哥伍家朗,昨日出戰分組賽時,改換上綠白色有區旗的球衣,最終不敵...

捲入球衣風波,遭部份建制派人士狙擊的港隊羽毛球一哥伍家朗,昨日出戰分組賽時,改換上綠白色有區旗的球衣,最終不敵對手未能晉級 16 強。學者馮智政指出,新的球衣疑印錯非正規香港區旗。香港羽毛球總會今日(29日)回覆《立場》查詢,承認東京奧運羽毛球運動衣上區旗「有偏差」,表示已要求運動服贊助商立即改正,為明日出戰混雙銅牌賽的鄧俊文、謝影雪提供正確球衣。

得啦,羽毛球總會一係無能,一係特登玩野。

羽總回覆查詢指,東京奧運會羽毛球運動衣上區旗有偏差,感謝社會人士及傳媒朋友提醒。會方已經要求運動服贊助商 YONEX 立即改正。贊助商承諾明日提供印有正確區旗的新球衣給鄧俊文及謝影雪,以出戰混雙銅牌賽。

伍家朗早前因無球衣贊助,自己身穿黑色合規格球衣作賽,卻遭民建聯穆家駿譴責。到昨日伍家朗出戰東奧羽毛球男單分組賽,身穿羽毛球總會安排、和奧運代表團同一贊助商的球衣作賽,但期間不斷調整衣袖,伍家朗更一度拉高衫尾抹汗。
馮智政指出,伍家朗的新球衣右胸口位區旗疑印錯版本,版本為 1990 年人大批准的原始設計,旗上的洋紫荊花的花瓣較最終區旗設計寬闊,花瓣的末端呈倒勾。連帶發現,除了伍家朗,今屆奧運羽毛球港隊的張雁宜、鄧俊文、謝影雪球衣都印錯區旗。羽總表示,鄧俊文、謝影雪將會在明日早上 9 時半出戰羽毛球混雙銅牌賽,對手是日本的東野有紗、渡邊勇大。
馮智政晚上再指出,收到FILA澄清,區旗的圖檔係來自羽毛球總會。當日羽毛球總會找FILA贊助,FILA任由總會自行揀衫。「至於點解一個羽毛球總會會搵一件網球衫,一件戶外用嘅運動衫去畀自己的港隊代表。呢啲咁嘅問題,真係總會先答得到」。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/sport/ab球衣風波羽總認整隊球衣區旗印錯-贊助商明為鄧俊文謝影雪提供正確球衣

哈哈,又過關,如果在私人機構做會如何?

羽總認全隊球衣都係印錯野 又唔舒服 伍家朗唔著反而係岩 證明穆sir 第一時間罵運動員 而唔係負責球衣既羽總 係白痴

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-29 11:02 PM 發表
羽總認全隊球衣都係印錯野 又唔舒服 伍家朗唔著反而係岩 證明穆sir 第一時間罵運動員 而唔係負責球衣既羽總 係白痴
但佢無講是印錯區旗唔著,是話沒有贊助商喎

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-7-29 23:04 發表

你地先入為主 家朗出post點講你地都有位插 比賽緊點回應可以樣樣講齊 面面俱圓?

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-7-29 11:00 PM 發表
哈哈,又過關,如果在私人機構做會如何?
如果私人大公司,不停犯低級錯誤 ,個經理炒咗9世啦。。。。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-29 11:06 PM 發表

你地先入為主 家朗出post點講你地都有位插 比賽緊點回應可以樣樣講齊 面面俱圓?
你根本都無睇佢本人點回應

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-7-29 11:08 PM 發表

如果私人大公司,不停犯低級錯誤 ,個經理炒咗9世啦。。。。
問題可能唔止,可能要賠錢添

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-7-29 23:09 發表

你根本都無睇佢本人點回應
打緊奧運 仲要寫出一篇令藍絲滿意既post? 欺人太甚, 難怪西環都要出手制止網上班文革藍。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-29 11:13 PM 發表

打緊奧運 仲要寫出一篇令藍絲滿意既post? 欺人太甚, 難怪西環都要出手制止網上班文革藍。
真低,是記者問,佢答

証明尼啲所謂總會根本就由一堆非專業垃圾主理
羽總更是一錯再錯再三而錯
「至於點解一個羽毛球總會會搵一件網球衫,一件戶外用嘅運動衫去畀自己的港隊代表。呢啲咁嘅問題,真係總會先答得到」。
另問: 一個月都無嘅衫
為了何"竟然"可以一天辦妥?

羽總每年收咁多錢……班人做乜Q架

羽總打暗號,話俾D手足知佢地係黃。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-29 11:13 PM 發表

你自己睇番伍家朗最初回應先,唔知頭唔知路就話欺人太甚!!!

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-7-29 11:04 PM 發表

平時d運動經費去晒邊?一件衫係巧基本

主題標籤 #伍家朗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]