• 瀏覽: 14,077
  • 回覆: 331
+8
香港男子羽毛球「一哥」伍家朗,在東京奧運作賽期間,因球衣被民建聯穆家駿譴責。其後伍家朗在分組賽,不敵危地馬拉選...

本來真係唔L知尼隻野係乜水,不過宜家就知係黑暴同路人。

香港男子羽毛球「一哥」伍家朗,在東京奧運作賽期間,因球衣被民建聯穆家駿譴責。其後伍家朗在分組賽,不敵危地馬拉選手,失落躋身 16 強的資格,東奧征途就此結束。繼港隊門將葉鴻輝及前足球先生陳肇麒力撐伍家朗,再有多名運動員開腔,其中號稱「牛丸」的足球教練陳婉婷今日(29日)不點名批評穆家駿,「一個人究竟要幾黑心、幾卑俗、幾膚淺,先會用衣服的顏色去批評一個代表自己地方既運動員?」
曾帶領香港足球隊東方奪得港超聯冠軍、足球教練陳婉婷「牛丸」,今日(29日)在 Facebook 發帖,並上載一張身穿黑衣黑褲的全身照,指衣服顔色並沒有影響與內地的團隊合作,「無論我果日著咩衫褲,內地的同事都沒有戴有色眼鏡睇我」、「人與人之間,其實最緊要係信任。」

陳婉婷又不點名質疑引發球衣風波的穆家駿,「咁一個人究竟要幾黑心、幾卑俗、幾膚淺,先會用衣服的顏色去批評一個代表自己地方既運動員?」她又以 Hashtag #每日都好感動 、#感謝每位運動員、 #我們的驕傲,支持在東奧作賽的香港運動員。
另外,港隊門將葉鴻輝及前足球先生陳肇麒,較早前亦分別在 IG 及 FB 開腔撐伍家朗。其中葉鴻輝提及,有些人花一生努力,可能只為為香港出戰一次國際性運動會,不點名批評穆家駿「唔支持唔緊要,但係唔好破壞」;而陳肇麒則以 Hashtag 表示,「#一段文字影響左人幾年嘅努力、#某人我__你啦」。(另見稿
伍家朗 24 日出戰東奧首場賽事時,因身穿黑色運動衣作賽,慘遭民建聯的穆家駿狙擊。穆家駿在昨日(28日)第二場分組賽開始後,發文稱對當日「語氣有點過重」的評論表示歉意。惟換上印有區旗標誌的綠白色球衣,參與賽事的伍家朗,最後以直落兩局,大敗危地馬拉選手,無緣 16 強。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/球衣風波香港足球界暗批穆家駿-牛丸陳婉婷黑心膚淺-梁冠聰基本需要都唔知

立場報的, 明的!!

佢果件擺明是藍衫藍褲,黃C唔係選擇性色盲吧?

民建聯唔撐穋sir其實都可以選擇唔出聲,
插自己人,助長對方聲勢,真係黃絲黑暴嘅再生父母

我真係唔知邊個膚淺
連基本既事實重點係邊度都唔知道
當時個球衣事件
最關鍵個位 係點解著件無區旗既黑衫去比賽

東奧唔係今日叫你去 聽日就打
明明過左咁多日 點解最後要用到賽事球衣相關條款去處理

呢D帶風向既人
一係就故意為之 用心險惡
一係就係閱讀理解零分

又抽多隻曱甴出來

睇黎文革藍又燒到去港足度 無眼睇

香港有足球界?

香港體壇黃人多,今次現晒形,牠們根本不應該亦沒有資格代表中國香港,政府何必花咁多錢培養反骨仔

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-7-29 09:52 PM 發表
香港體壇黃人多,今次現晒形,牠們根本不應該亦沒有資格代表中國香港,政府何必花咁多錢培養反骨仔
師兄, 佢話緊你。

https://youtu.be/fIeih8MRCl8

引用:
原帖由 peter925 於 2021-7-29 09:46 PM 發表
又抽多隻曱甴出來
呢位人兄講緊你。

https://youtu.be/fIeih8MRCl8

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-7-29 09:55 PM 發表

真係想問?一段文字可以毀左個運動員咩😩做運動員一定要心理質素好,張家朗對住世界一哥時落後好多,心理質素好先可以反勝
一段文字都夠危害國家安全,
點解唔可以毀左個運動員?

心理質素就要畀人隊?
咁一個人捱得打係唔係就老奉可以打佢?

引用:
原帖由 peter925 於 2021-7-29 09:46 PM 發表
又抽多隻曱甴出來
香港足球運動就係比呢d曱甴X搞死

黃絲政治上腦,極端思想,自我中心,只有所謂手足,同路人。
不同政見朋友,親人可置之不理甚至反目成仇,毫無道德倫理,只有立場,沒有是非,死性不改,呢d就係正宗黃色思想

主題標籤 #伍家朗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]