• 瀏覽: 4,709
  • 回覆: 93
+2
消息指警方昨日(28日)拘捕2人,指他們在網上社交媒體發文,針對無綫電視及商戶,涉嫌干犯串謀刑事恐嚇等罪,不排除有更多人被捕。據了解2人分別為1名26歲無業人士及1名18歲中六學生。

涉案中六生被指在去年5月,於社交媒體Facebook成立群組,並擔任管理員,又在群組貼出在無綫電視賣廣告的商戶名稱,呼籲其他人「派嬲」、「請願」及「永久抵制」等,引致商戶不安,並導致無綫出現財務損失,涉嫌干犯串謀刑事恐嚇;該中六生亦被指於前年9月,在網上煽動他人參與非法集會

至於該名無業人士,是由警方透過網上討論區「連登」找出,他涉嫌煽惑他人意圖傷人及煽動襲擊他人。他被指於前年及去年在「連登」發文,聲稱要襲擊無綫新聞部人員;另外,他亦涉嫌藐視法庭,並曾發文貼出警員及其女兒的相片聲言要襲擊警員的女兒。

香討有大量黃絲曱甴
如發現有違法行為
呼籲各位CAP圖報案

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210729/bkn-20210729133546660-0729_00822_001.html

crazy and horrible

支持

估計是香討TVB版某兩條白痴黃友

派嬲都犯法?唔係嘛?

呢班人都玩得耐

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-29 17:49 發表
派嬲都犯法?唔係嘛?
刑事恐嚇是
  1. 威脅會傷害其他人的身體、財產或名譽;或
  2. 威脅會傷害第三者(例如事主的家人)的身體、財產或名譽;或
  3. 威脅會作出違法行為。

好多人無讀好書, 老點人做出呢D 行為.

如果法官認為, 呢批人無影響到TVB 的財產或名譽, 我相信唔算刑事恐嚇既.

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-29 05:49 PM 發表
派嬲都犯法?唔係嘛?
入左黑社會,去圍人鋪叫客走係咪合法?!

引用:
原帖由 cskch 於 2021-7-29 05:51 PM 發表

刑事恐嚇是:
  1. 威脅會傷害其他人的身體、財產或名譽;或
  2. 威脅會傷害第三者(例如事主的家人)的身體、財產或名譽;或
  3. 威脅會作出違法行為。

好多人無讀好書, 老點人做出呢D 行為.

如果法官認為, 呢批人無影響到TVB 的財產或名譽, 我相信唔算刑事恐嚇既.
派嬲係刑事恐嚇?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-29 05:49 PM 發表
派嬲都犯法?唔係嘛?
黃絲曱甴琴日在連登呼籲
萬人檢舉穆家駿 Youtube Channel
目的係導致穆SIR出現財務損失
希望穆SIR立即報國安拉人

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-7-29 05:54 PM 發表

入左黑社會,去圍人鋪叫客走係咪合法?!
去請願咋喎?

引用:
原帖由 john117 於 2021-7-29 05:55 PM 發表

黃絲曱甴琴日在連登
呼籲檢舉穆SIR Youtube Channel
希望穆SIR立即報國安拉人
呼籲人檢舉又犯法?
咁689咪成日犯法?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-29 17:55 發表

派嬲係刑事恐嚇?
淨係派嬲米唔算咯. 問題佢係米淨係派嬲呢? 另外佢又點呼籲呢?

你地D 黃絲仲有好多犯法行為, 不過一直政府隻眼開隻眼閉.

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-29 05:55 PM 發表

派嬲係刑事恐嚇?
入左個群組 人地出post跟住去派嬲 同黑社會吹雞恐嚇有何分別?!

引用:
原帖由 cskch 於 2021-7-29 05:58 PM 發表

淨係派嬲米唔算咯. 問題佢係米淨係派嬲呢?
咁佢仲做咗咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]