• 瀏覽: 18,445
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
+2

地政總署根據《收回土地條例》,以及《道路(工程、使用及補償)條例》,張貼收回土地公告及設定地役權或其他權利的通知書,以進行元朗朗邊公營房屋發展。
香港政府將會收回106幅私人土地,涉及面積約4.8公頃;並且會在一幅涉及面積約354平方米的土地,設定地役權或其他權利。這些土地將於公告張貼後3個月、即今年10月30日歸還政府。政府亦會與相關土地業權人以及受影響人士保持緊密溝通,以便妥善處理他們的補償及安置事宜。

元朗朗邊的公營房屋發展全面落成後,預料將會提供合共約12000個單位,而政府亦預計首批住戶可於2025年入伙

2025年先得果12000個...... 你知唔知有幾多人排緊公屋?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/政府擬收回106幅私人土地進行元朗朗邊公營房屋發展-081910479.html

阿爺落咗死命令, 香港政府唯有狂收地.

根本香港大把地生哂草,收地一早要,學大陸咁,陪夠錢比人,土地持有人可以上樓,政府收左地又可以發展,公營或者私營都好,多d人上到樓,個社會矛盾無咁多

林鄭如夢初醒
知道有《收回土地條例》

無左朱海敵. 收地易左咁多?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-7-29 06:16 PM 發表
不嬲都唔難,咁多年都係咁收,政府班友唔想做先話難

近億人脫貧都搞得掂、香港住屋問題根本無難度

元朗大把地政府想收話咁易啦!.只系做吾做姐!

幅地一早已經開始…打地基,話咗會興建多座40層高公屋。

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-29 06:15 PM 發表
林鄭如夢初醒
知道有《收回土地條例》
民建聯晨早講用土地收回條例, 政府當聽唔到, 官商勾結, 有例不用, 點對得住等緊公屋既人?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-29 06:15 PM 發表
林鄭如夢初醒
知道有《收回土地條例》
97前我已經發現

引用:
原帖由 nudelife0 於 2021-7-29 06:32 PM 發表

97前我已經發現
早知搵你做特首

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-29 06:34 PM 發表

早知搵你做特首
當年無人識我
現在請都唔做

引用:
原帖由 cskch 於 2021-7-29 06:16 PM 發表
朱海迪同泛民都阻政府搵地起樓, 但D買唔起樓既人反而投泛民, 真白痴.

引用:
原帖由 新手釣魚佬 於 2021-7-29 06:12 PM 發表
根本香港大把地生哂草,收地一早要,學大陸咁,陪夠錢比人,土地持有人可以上樓,政府收左地又可以發展,公營或者私營都好,多d人上到樓,個社會矛盾無咁多
香港困難好多 
國內呢啲土地嘅持有人多數只係個人
香港好多荒地持有人係大地產商
呢班人有財有勢
會用影響力和用法律拖政府後腿

主題標籤 #地政總署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]