• 瀏覽: 7,751
  • 回覆: 101
+7
引用:
原帖由 暖笠笠小露筍 於 2021-7-29 11:41 發表
穆sir批伍家朗穿黑衣作賽惹來的爭議,本應隨著伍不敵危地馬拉選手,分組賽出局而告一段落。惟一眾黃人視之為鬥垮穆sir和民建聯的好機會,不斷發動針對穆sir的舉報和起底。

首先,穆sir作為一個香港市民,絕對有自由對伍家朗有任何質疑。君不見一眾小黃人對國家隊舉重金牌得主侯志慧評頭品足,又話人似梁福元又話人有J,小黃人有冇想過要同侯道歉?國家女子三人籃球代表隊,隊員剪短頭髮,又俾小黃人話係男人,有冇 ...
十分支持!雖然是遲來的,但幸未掉隊。

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-30 01:53 PM 發表
成件事冇記錯嘅話時序為咁嘅
1. 上星期六伍生著冇區旗區徽嘅黑衫比賽
2. 藍營有人不滿 (好似主要黑衫, 其次先係冇區旗區徽)
3. 穆sir facebook出post話件衫冇區旗區徽
4. 黃營對穆sir個post大為不滿,穆sir其後del post但轉去微博post
5. 件事藍黃兩個陣營即時發酵,伍生被label做深黃
6. 星期三著綠白fila衫比賽,伍生表現唔好出咗局
7. 唔同派系嘅藍營互相分裂 (琼子,黃國健 vs 穆sir/11哥)

藍營本來有內地14億人做後台,國安法實施後以至今年多次相關拘捕事件,勢力逐漸處於上風,相對上講嘢變得更無避忌,如果奧運早一年搞得成,個人認為事情唔會發到咁大,同埋好似11哥所講,前年年尾過後黑衫唔多唔少令市民有陰影,一著黑衫去國際性比賽某啲人會反應好多,至於冇區旗區徽紀律問題,某程度可能因佢件黑衫借題發揮

反而想問幾個問題,值得深思:
1. 如果伍生覺得件黑衫可以發揮比較好水準,點解星期三要換衫?
2. 同名唔同姓嗰個話比賽前唔睇社交媒體影響心情,如果唔睇未必有事,究竟伍生係自己想換定受輿論壓力換?
3. 嚟緊下次國際賽事,會唔會考慮禁止運動員著自備黃/黑色運動衫比賽?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-7-31 08:08 AM 發表

有心自保唔搞事會咁做而不是激化事件,能夠對唔覺意穿上黑衣令人生疑表示些少歉意就更好,正常人會包容,事件亦會自然平息。正如之前有個政府人員錯戴了件51口罩引起誤會都會出來澄清至歉,唔係曱甴的正常做法。社會對51口罩、對黑衣係有明顯共識,不正面澄清令人生疑被手足,引發更大議論係咎由自取。
伍生個回應砌咗好多睇落有破綻理由,話冇衫又話冇贊助先係最大疑點

究竟伍生人生經驗唔夠定其他原因先作出咁嘅回應就真係佢先知,始終孭住咁大隻鑊佢要handle又係另一層次,伍生三張未到,戴51口罩嗰個財經居秘書長同馬浚偉都最少四張幾,不過伍生就算道歉預咗有啲人未必信佢

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-7-31 09:08 AM 發表

成件事冇記錯嘅話時序為咁嘅
1. 上星期六伍生著冇區旗區徽嘅黑衫比賽
2. 藍營有人不滿 (好似主要黑衫, 其次先係冇區旗區徽)
3. 穆sir facebook出post話件衫冇區旗區徽
4. 黃營對穆sir個post大為不滿,穆sir其後del post但轉去微博post
5. 件事藍黃兩個陣營即時發酵,伍生被label做深黃
6. 星期三著綠白fila衫比賽,伍生表現唔好出咗局
7. 唔同 ...
「3. 嚟緊下次國際賽事,會唔會考慮禁止運動員著自備黃/黑色運動衫比賽?」

其實

運動員其實着咩顏色衫不重要

中國運動員都有着黑色衫的,根本冇人會質疑佢地的代表性

問題係究竟香港運動員需不需要著上「有區徽」的運動衫參加國際重要比賽呢??

而家穆生就已經向伍家朗正式道左歉了

我覺得家朗都好應該出嚟講下點解佢有件有
「區徽」嘅專業羽毛球衫唔著,要着件Lululeman的瑜伽衫上場打波呢?

俄羅斯運動員都係

就算俄羅斯被禁參賽,其運動員只能以奧運會員身份參賽

但係佢哋啲運動員仍然千方百計將國旗着上身

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-31 10:36 AM 發表
俄羅斯運動員都係

就算俄羅斯被禁參賽,其運動員只能以奧運會員身份參賽

但係佢哋啲運動員仍然千方百計將國旗着上身
同樣情況睇台灣就失望啦!😔

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-31 09:53 AM 發表

「3. 嚟緊下次國際賽事,會唔會考慮禁止運動員著自備黃/黑色運動衫比賽?」

其實

運動員其實着咩顏色衫不重要

中國運動員都有着黑色衫的,根本冇人會質疑佢地的代表性

問題係究竟香港運動員需不需要著上「有區徽」的運動衫參加國際重要比賽呢??

而家穆生就已經向伍家朗正式道左歉了

我覺得家朗都好應該出嚟講下點解佢有件有
「區徽」嘅專業羽毛球衫唔著,要着件Lululeman的瑜伽衫上場打波呢 ...
又或者有區徽嘅衫佢試完著得唔夠舒服呢,同埋佢本身有件有區旗嘅隊衣仲喺日本影(#55),但件衫未必可以著黎比賽,就好似平時返學著校服,體育堂要換運動服,解放軍平時著常服,打仗訓練就著迷彩,具體係點佢先知,真相自然越辯越明

同埋中國著黑衫比賽而冇人質疑,因為冇香港嗰種明顯派系對立,如果因為前年件事加國安法要禁止運動員著黃/黑衫,亦只適用代表港隊,當然係自己訂嘅規則

有蟑螂一日,就無自由

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-7-30 12:10 PM 發表

其實穆SIR無話伍家朗著黑衫,佢解釋話係唔見有區徽一時激氣,係D黃人一見伍生全黑就大做文章而歡呼而已,難怪引起公眾對伍生有咁多想法.
唔明嘅係點解黃營見伍生輸波即刻入晒穆sir數,乜得穆sir一個政界人物批評過伍生?伍生心情俾穆sir影響得好大?11哥夠做過十幾年立法會議員,我年紀同伍生差唔多,11哥個名我一早聽,穆sir都係因今次件事先第一次聽,論影響力11哥仲大啲啦掛?

不過藍營有啲觀點我都唔敢恭維,伍生輸係因為佢件波衫,做開運動嘅都知件衫係裝備一種,點都對表現有影響,尤其去到奧運依啲競爭咁激烈嘅場合,只係藍營有唔少可能純粹想安份守己,除返工之外基本上冇任何興趣運動,冇錯返工通常有晒dress code,煮到埋嚟就要食,話之件衫幾唔好著都要發揮好表現,但奧運比賽又係另一層面,可能唔似返工咁硬性規定,雖則如此佢唔跟其他羽毛球隊員著衫,個人認為難免有啲怪怪哋,可能真係認為件黑衫好著,又或者其他原因呢

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-7-31 10:38 AM 發表

又或者有區徽嘅衫佢試完著得唔夠舒服呢,同埋佢本身有件有區旗嘅隊衣仲喺日本影(#55),但件衫未必可以著黎比賽,就好似平時返學著校服,體育堂要換運動服,解放軍平時著常服,打仗訓練就著迷彩,具體係點佢先知,真相自然越辯越明

同埋中國著黑衫比賽而冇人質疑,因為冇香港嗰種明顯派系對立,如果因為前年件事加國安法要禁止運動員著黃/黑衫,亦只適用代表港隊,當然係自己訂嘅規則
國旗上星星的顏色是黃色,穿黃衣有問題?
51成禁字,51勞動節說不得?
穆Sir 發現賽服上欠了區徽,絕對可提出質詢,但一開口就是嚴重譴責,合理?
黑暴已成功將一些訊息滲入我們腦中,令我們自動產生反應。國慶日他們攪事希望死人,標籤出10-1話題,難道因此10-1又成禁忌?

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-7-31 11:49 AM 發表

唔明嘅係點解黃營見伍生輸波即刻入晒穆sir數,乜得穆sir一個政界人物批評過伍生?伍生心情俾穆sir影響得好大?11哥夠做過十幾年立法會議員,我年紀同伍生差唔多,11哥個名我一早聽,穆sir都係因今次件事先第一次聽,論影響力11哥仲大啲啦掛?

不過藍營有啲觀點我都唔敢恭維,伍生輸係因為佢件波衫,做開運動嘅都知件衫係裝備一種,點都對表現有影響,尤其去到奧運依啲競爭咁激烈嘅場合,只係藍營有唔少可能 ...
伍生輸波,佢嘅危地馬拉對手本來都係高手,佢啱啱先至嬴左南韓選手,而這個南韓選手在分組賽嬴左一哥日本選手,而這個日本選手對伍生對賽中,6戰全勝,臨場競技狀態好緊要,所以睇得出危地馬拉球手幾fit下,伍生打起上黎自己知自己事,佢都係征戰沙場老手了,而且佢自己都話新球衣對佢無影響.

至於賽前點解唔印上區徽的logo,雖然羽總同伍生都有解釋過,但疑點未除,伍生都話賽前一個月已無贊助了,但這件事發生後,幾日就搞惦左,就算區徽logo錯體,一日就搞惦,所以令大家覺得呢單無區徽事件,係事在人為,除非有人覺得無區徽無問題,符合出賽標準就得了,然後就唔去著緊處理,所以,有人見到此情形有質疑係情理之中.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-31 12:22 AM 發表

你還翻出甚麼方証據可以一棍打死坐實他其心可諸嗎?
只要有人夠膽講支持國家支持香港,係一齊講,我無言,只怪我捉錯用神,但永遠改變不了穿黑衣這種政治表態的認知,起碼我不可以

大是大非當前,馬上出聲指出,希望及時制止糾正錯誤,這樣的譴責何錯之有

支持穆sir

重拗,擺明有正規球衣不穿。刻意改穿沒有區徽嘅黑色衫,咁都唔比批評。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]