• 瀏覽: 7,745
  • 回覆: 101
+7
引用:
原帖由 robin09 於 2021-7-30 11:12 AM 發表

這件事,稍有政治頭腦的也知道必然會引起軒然大波。
正確處理手法也很清楚,如果民建聯紀律嚴明,這事應該先報告黨組織,然后通知香港奧委會,由代表團內部處理。
暫時低調,減少影響,對伍家朗秋后算賬。
穆生顯然誰也沒知會,馬上高調發聲,非常有搏出位的嫌疑。
結果也很顯然,民建聯和香港奧委會被搞了個灰頭土臉,黑暴反而被宣揚了。
只有穆生出名了。
愛國愛港者輸了,黑暴和穆生贏了。
換另一角度黎睇
如果當日穆Sir冇出聲,個球員可能繼續都係穿著個一件「舒服」 的無區徽 Lululemon瑜伽衫繼續每一埸賽事

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-7-30 01:15 PM 發表

依家香港自爆,結果如何,連自己人都不撐,其他有志之士見到唔心寒,下次仲有邊個肯挺身而出?

但係由大陸出手,黑暴不敢起大陸人底,琼子呢類機會主義者,面對內地討伐聲音亦不敢造次

不過亦暴露香港有部份聲稱愛國人士並非真正愛國,長遠中央要在港培養真正屬於自己的愛國力量,中共要在港建立屬於自己親生政治力量
而家香港自爆 反映咗 李慧瓊 唔係大將之風 講真 對住自己人可以好大聲 但係對住敵對者 就唔敢出聲 連據理力爭都唔敢 呢啲係睇得出嘅 我係佢 我就會同記者講 黑衫黑褲冇問題 但係冇國旗同區旗 呢一點係不能接受 穆sir提出嘅疑問沒有不對

但係穆sir嘅語氣太重 亦都係事實 其實應該和諧啲處理 提醒家朗 咁就最好

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-30 01:27 PM 發表

換另一角度黎睇
如果當日穆Sir冇出聲,個球員可能繼續都係穿著個一件「舒服」 的無區徽 Lululemon瑜伽衫繼續每一埸賽事
穆生應該循紀律,通過民建聯向霍啟剛反映,我相信霍啟剛不會無動于衷。
然后霍啟剛再通過代表團去施壓伍家朗,要求他換衫。
等到賽事完畢,回到香港,再展開紀律聆訊,秋后算賬。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-7-30 01:32 PM 發表
但係穆sir嘅語氣太重 亦都係事實 其實應該和諧啲處理 提醒家朗 咁就最好
事實上家朗係代表香港出戰國際重要賽事

佢件衫上面沒有「區徽」係一個問題

穆Sir只係提出一句質疑,  語氣係咪重就見仁見智      

家朗能夠從善如流就最好,

他如果每一場賽事都堅持着同一件衫也是沒有辦法

補返穆Sir 幅圖

佢完全冇提過黑色衫

從來個焦點只係「 區 徽」 而不是顏色問題

唔好被一眾YC將風向帶去「運動員着黑色都要閙⋯⋯

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-7-30 01:32 PM 發表
穆Sir係有心出位,他是一位中學教師,在網上講中史,話一時氣憤而用詞過重,真的嗎?

伍家朗的戰衣有中國香港的英文標記,只欠區徽,為何不用查詢式問何以沒有區徽?對人說了過火的話是應該道歉。

香港是否不能再穿黑衣,一穿就是黑暴一類?

引用:
原帖由 40342 於 2021-7-30 01:54 PM 發表

穆Sir係有心出位,他是一位中學教師,在網上講中史,話一時氣憤而用詞過重,真的嗎?

伍家朗的戰衣有中國香港的英文標記,只欠區徽,為何不用查詢式問何以沒有區徽?對人說了過火的話是應該道歉。

我之前都講咗 黑衫黑褲可以接受 甚至冇問題 但係冇區旗國旗 係不能接受 亦都講過環顧整個奧運 有邊個好似佢咁 冇區旗同國旗 呢一點唔可以輕輕帶過 最重要一點我亦都有講 只要 伍家朗 語氣好啲 係一時大意 問題已經唔存在 而家好似係佢特登想搞大咁 既然係咁點能夠怪阿sir

引用:
原帖由 40342 於 2021-7-30 01:54 PM 發表

請唔好再帶風向去所謂「香港是否不能再穿黑衣,一穿就是黑暴一類? ⋯⋯

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-7-30 02:15 PM 發表

我之前都講咗 黑衫黑褲可以接受 甚至冇問題 但係冇區旗國旗 係不能接受 亦都講過環顧整個奧運 有邊個好似佢咁 冇區旗同國旗 呢一點唔可以輕輕帶過 最重要一點我亦都有講 只要 伍家朗 語氣好啲 係一時大意 問題已經唔存在 而家好似係佢特登想搞大咁 既然係咁點能夠怪阿sir
一件事的發生必有前因後果,可能伍先生早已一肚氣,再被問及自然反應不佳。

伍先生有之前發布的相片中,衣服上亦有區徽,那是私人時間,可見並不抗距區徽。

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-30 02:23 PM 發表

請唔好再帶風向去所謂「香港是否不能再穿黑衣,一穿就是黑暴一類? ⋯⋯
區徽的問題有關當局已解釋了,信不信由你。

現在是政府有關部門仍未澄清代表香港出席國際活動時,使用區旗區徽的規定。

引用:
原帖由 40342 於 2021-7-30 02:23 PM 發表

一件事的發生必有前因後果,可能伍先生早已一肚氣,再被問及自然反應不佳。

伍先生有之前發布的相片中,衣服上亦有區徽,那是私人時間,可見並不抗距區徽。
其實幾方面 阿sir語氣太重 的確唔係幾好 伍家朗回應太差 最主要嘅係 傳媒特登大搞 再加上李慧瓊回應亦都唔好 其實每人都有些少責任 當然傳媒氣有心嘅 樂見於此