• 瀏覽: 10,297
  • 回覆: 148
+2
大批市民前晚在商場觀賞香港劍擊隊代表張家朗獲獎,但網上有片段流傳有市民在國歌奏起時發出噓聲。有法律界人士認為行為涉違反《國歌法》及《港區國安法》,批評行為極不成熟,不尊重選手以至國家。據了解,警方會跟進有關事件。

我非常同意龔律師的說法。

所以我建議大家明天中國香港對中國(內地)的羽毛球賽, 不要講"香港加油", 因為大家都知(中國香)港獨成日有"香港加油"出現, 所以係中國(內地)比賽時講"香港加油"絕對"可以"煽動分裂國家, 有違反國安法之嫌。

我建議明天"中國香港加油"都避免講了。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/睇奧運頒獎-市民噓國歌-舉港英旗播獨-214500116.html

拉得。

果班「黃C9奴才」只係識得咁樣打下飛G,仲有乜嘢叻?

大家笑下佢哋嘅自 HI 咪算囉。

攞支港英旗嘅都係𡃁仔,97前都唔知出咗世未。
香港教育真失敗。英國佔領香港源自鴉片戰爭,歷史之恥。
唔知歷史可以上網揾,唔好白痴當有趣。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-7-28 01:16 PM 發表
果班「黃C9奴才」只係識得咁樣打下飛G,仲有乜嘢叻?

大家笑下佢哋嘅自 HI 咪算囉。
不可讓國安法形同虛設。

我認為明天中國香港對中國(內地)的羽毛球賽, 總之邊個講"香港加油", 就以國安法拘捕左先, 收埋旅遊證件, 之後再查。

引用:
原帖由 323236281 於 2021-7-28 01:05 PM 發表
大批市民前晚在商場觀賞香港劍擊隊代表張家朗獲獎,但網上有片段流傳有市民在國歌奏起時發出噓聲。有法律界人士認為行為涉違反《國歌法》及《港區國安法》,批評行為極不成熟,不尊重選手以至國家。據了解,警方會跟進有關事件。

所以我建議大家明天中國香港對中國(內地)的羽毛球賽, 不要講"香港加油", 因為大家都知(中國香)港獨成日有"香港加油"出現, 所以係中國(內地)比 ...
都已經回歸咗咁耐啦,根本就無可能反得到,咁唔中意大陸就唔好留係香港啦,平平地去台灣,泰國,馬來西亞,有錢既去澳洲英國啦,留係香港咪激死自己

咁做同掩耳盜鈴冇分別

日本場館直播係中國國歌,全世界都聽到,自己扮聽唔到好藥志

香港運動員話下個目標係全運會, 全國運動會, 同呢D黃黑港柒一D關係都冇啦! 
香港運動員係奧運爭金奪銀, 好不風光, 黃黑港柒唔係坐監就係踎街。 

成班曱甴精神分裂 

曱甴小動作!自high打飛機!之前比人打得咁甘

仲唔知香港咩問題,無得救

引用:
原帖由 323236281 於 2021-7-28 01:22 PM 發表

不可讓國安法形同虛設。

我認為明天中國香港對中國(內地)的羽毛球賽, 總之邊個講"香港加油", 就以國安法拘捕左先, 收埋旅遊證件, 之後再查。
既然唔俾加油, 咁如果講漏油, 會唔會得大止驚勳章...

引用:
原帖由 323236281 於 2021-7-28 01:05 PM 發表

所以我建議大家明天中國香港對中國(內地)的羽毛球賽, 不要講"香港加油", 因為大家都知(中國香)港獨成日有"香港加油"出現, 所以係中國(內地)比 ...
即係叫大家係各區拍片幫手捉人嗎?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-7-28 01:33 PM 發表
噓輸果個?明明香港還帶口罩😷點聽
點界定噓聲定歡呼聲... 其實差唔多...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]