• 瀏覽: 5,854
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
光復香港,單看四個字系冇乜嘢。
但光復的前題必須是“黑暗”,例如日本投降我們叫“光復”,因為日治時代黑暗非常。
該口號即是指控香港目前正在“黑暗”之中,必須由牠們去“光復”(顏色革命)。
顏色革命即是造反,國際上通常都是死罪。西方鼓吹廢除死刑,目的可能是方便去外國尋馬仔搞顏色革命而已。

光復是台灣用語
大陸和香港
一向少用光復一詞 (歡迎指正)
香港只有重光紀念日
台灣則有光復節 (10月25日)

口號解碼最權威應該找原作者,像解釋詩詞一樣,任何亂解都會被後世稱為文字獄。

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-28 09:43 發表
光復是台灣用語
大陸和香港
一向少用光復一詞 (歡迎指證)
香港只有重光紀念日
台灣則有光復節 (10月25日)
非也,大陸同香港在日本投降果時都系話光復。不過年代久遠,香港人普遍崇日,黑暗已經完全被洗白了。

題外話;四十年前一位韓國人懟我;你地中國人冇血性;個七個崇日成狂。我地韓國,提起日本仔都要喊打,日本貨在韓國冇人買。

引用:
原帖由 tak97 於 2021-7-28 10:30 發表
口號解碼最權威應該找原作者,像解釋詩詞一樣,任何亂解都會被後世稱為文字獄。
系咩!可否舉個例子?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-28 10:41 AM 發表

系咩!可否舉個例子?
最出名便是金庸的祖先,維民所止,全球華人有睇金庸小說都知道。

誅心論再上一層便是腹誹,舊中國有這種惡陋。

引用:
原帖由 tak97 於 2021-7-28 10:50 發表

最出名便是金庸的祖先,維民所止,全球華人有睇金庸小說都知道。

維民所止_百度百科
https://baike.baidu.com/item/维民所止/1615323

冇睇金鏞喎,唔知你個書包點拋?
文字獄系全世界都有,點解你淨系識舊中國?
你敢唔敢响美國發帖“支持拉登”?

完全正解, 根本玩字嘗試去曲解淡化嘅, 好明顯就係想甩身.
樓主好波.

唔理佢字面寫乜,只要大家都覺得呢段字係代表港獨,就算係乜字都要入罪

不管黃人要如何玩文字遊戲
基本上光明和黑暗是比較上的認知
認為英殖時代是光明才有現在所謂光復之說
可悲的是,我遇到的年輕人
像河童這種年紀,剛好在回歸年出世
或是有好多英殖時代仲係細路
對英殖的生活幾乎沒有任何印象
哪所謂光輝歲月從何而來?都係聽番黎的
我呢啲老鬼,英殖時代生活左幾十年
我地係親身體驗過
無論係政治,經濟,民生.....
具體有邊樣係比回歸前差的?

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-7-28 11:12 發表
完全正解, 根本玩字嘗試去曲解淡化嘅, 好明顯就係想甩身.
樓主好波.
謝謝你!佢玩文字渣姐。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-7-28 14:30 發表
唔理佢字面寫乜,只要大家都覺得呢段字係代表港獨,就算係乜字都要入罪
最重要有有過程;如果美國冇911亊件。撐拉登就唔會有問題。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-7-28 15:21 發表
不管黃人要如何玩文字遊戲
基本上光明和黑暗是比較上的認知
認為英殖時代是光明才有現在所謂光復之說
可悲的是,我遇到的年輕人
像河童這種年紀,剛好在回歸年出世
或是有好多英殖時代仲係細路
對英殖的生活幾乎沒有任何印象
哪所謂光輝歲月從何而來?都係聽番黎的
我呢啲老鬼,英殖時代生活左幾十年
我地係親身體驗過
無論係政治,經濟,民生.....
具體有邊樣係比回歸前差的?
因為有人玩洗腦,成功洗出港愚仔女。
依家睇下中央有乜計嘞。

引用:
原帖由 tak97 於 2021-7-28 10:30 AM 發表
這觀點超白痴的。
全世界的誹謗案都不可能入罪了,因為文字的解讀權為說出的人。
而說出的人怎樣解讀都可以,代表不會犯法了。

一個例子,你的說法就像在清朝的時候講"反清復明",只要作者說,這句代表"清明時節很反復",是無罪的一樣無稽。

實際上,口號的解讀是由一般人理解為準,再加上當時的情況環境而成。
該光復口號當時就是革命口號,不用抵賴。

引用:
原帖由 tak97 於 2021-7-28 10:50 AM 發表

德國有嗎?美國有嗎?請指正

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]