• 瀏覽: 9,935
  • 回覆: 11
美國副國務卿舍曼(Wendy Sherman)訪問中國天津,與中國外長王毅等官員會晤後,中國外交部發言人趙立堅7月27日表示,中方清晰表明對當前中美關係

深入了解過後是否代表往後日子就能和平共處呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/655921/中美天津會談-中國外交部-雙方談得很深很透-增進互相了解

很深很透是不是代表「我比你嗰兩頁功課清單,攪唔掂唔好返嚟」

舍曼呢D官職冇乜實權, 都系帶個口信啫.

中國清晰明確講出美國的病徵及如何接受正確治療, 美國佬想清楚, 好好接受治療及食藥, 醫好了獨裁霸道冷血冇人性的惡疾之後, 然後才安排正常國與國的相處有商有量吧...

很深很透呢句可圈可點

引用:
原帖由 hwwong 於 28-7-2021 02:18 發表
中國清晰明確講出美國的病徵及如何接受正確治療, 美國佬想清楚, 好好接受治療及食藥, 醫好了獨裁霸道冷血冇人性的惡疾之後, 然後才安排正常國與國的相處有商有量吧...
如果根本醫不好呢?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-28 02:35 AM 發表

如果根本醫不好呢?
醫唔好就無謂同美國霸權好戰國這個痴線佬浪費時間吧... 美國佬痴Q線, 正常人都不會理佢吧...

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-28 01:24 發表
美國副國務卿舍曼(Wendy Sherman)訪問中國天津,與中國外長王毅等官員會晤後,中國外交部發言人趙立堅7月27日表示,中方清晰表明對當前中美關係

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/0a67ab017acd1a91dfb5b364b1e10750.jpg/CVBaVuPGgXiGuqAafd65D6gTzvThUX_jH997uB_fe7g?v=w1280r16_9
外交令詞。按中國以往的,這個發文即係各有各講,完全無共識

美國就像明末,國家財政崩潰,卻收不上稅。大戶們富得流油,卻不肯納稅為國家做貢獻,還通番資敵,
華爾街集團= 東林黨,進出口貿易商= 山西晉商 ,軍工複合體= 遼東軍閥 。 
川王= 李自成。

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-7-28 02:21 AM 發表
很深很透呢句可圈可點
教訓得很深很透............

插得很深

引用:
原帖由 noonmo 於 2021-7-28 01:27 AM 發表
很深很透是不是代表「我比你嗰兩頁功課清單,攪唔掂唔好返嚟」
呢兩頁清單真係落晒美國面啦~ 西報對呢兩頁清單根本無報導, 驚無面! 只係南華早報有報導.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]