• 瀏覽: 15,216
  • 回覆: 31
  • 追帖: 26
這二天香港經歷冰火二重天,先冰後火!
一個精於計算的小黃人老鼠屎,基本已攬炒了一窩香港奧運粥,誰不知一個闊別了二十多年的劍擊金牌,將這窩粥徹底過慮,將小黃人的陰謀全蓋過,也叫這窩粥重生。

這個金牌就好像回力標,小黃人想放出攬炒,結果又是回力擊倒自己。身份暴露了,整個建制弱點暴露了,效果是有,但已被蓋過了,至少,傳媒已無興趣這個仆街穿甚麽,也許他裸體還會有少許醜聞價值。

香港沖喜了,問題解決了嗎?沒有!問題依舊,一個金牌不會改變情況,可能更差,因為所有問題都給這個金牌掩蓋了,香港人習性,睇唔到就無問題了。在此,我借用《天南地北》 @bchan77 的貼文一用:

《……啲建制見哂底矣,連聲都唔敢出,出過聲嘅FB都刪埋,俾連登仔恥笑中,一個運動員尚且如此,其他更唔使講

至於攞高薪嘅問責港官,我一個藍友話得好:⎾問責也者,即係問邊個人負責也,問得出口,即係唔關我事啦⏌!

套用佢呢套講法,又確實冇錯喎:

運動員:贊助商唔贊助,所以冇衫著,唔關我事
教練:有俾隊衫佢揀,佢唔揀,唔關我事
羽總:唔知佢同教練點溝通,唔關我事
奧運領隊:唔好政治化,我剩係識運動,唔關我事
高官:我份job spec冇講運動員啲衫都要我理喎,梗係唔關我事啦

結論:最衰都係個贊助商,佢繼續贊助咪冇事囉,正一累街坊!》

香港,有救嗎?
對不起,見不到。既然見不到就由它吧!先看看戰場吧!

昨天,中央台的《大決戰》播最後一集,如果不了解解放戰爭的兄姐,個人高度推介此片,事實上,中央台的歷史片,個人部部也推,因為有娛樂、有劇情,又不會徧離史實。個人講過,香港就好像王維兵團,全美式裝備。似嗎?直接就是,2019 發動總攻,目標係解救美元霸權被圍,長軀直進,怎知又跳坑了。女人的哭,不要信,個人經驗,女人話哭就哭!好了,入坑了,換帥吧!一群所謂藍的賭場大佬,也不要面了,就找個不懂中文的六大操手過來,盲的也知不是搞建設,就放在這位置搞破壞、搞攻擊而已。金融中心喎,人地阿爺,問你驚唔驚!哈!真係未同兔子打過仗,兔子最叻,你打你的,我打我的。先叫上海搞個人仔離岸中心,再叫上海搞人仔自由兌換,於是向上就是上海,向下就是海南,漁村的人仔業務可有可無了。白頭鷹話,搞你股市,阿爺話唔使你搞,我自己尼,一日千多點,祗是開始。人質,傻架!《大決戰》不是放了訊息嗎?陳長捷守天津,傅作義猛將,估計可守三個月,太祖還是用 29 小時毀了天津,毀了就毀了,天津現在不是更亮麗嗎?香港,就等王維戰至一兵一卒吧!

解放戰爭初期,共產黨天天想談,老蔣就以談拖時間運兵北上東北,運夠了,不談!准海戰役後期,國民黨天天想談,阿爺也談,條件差很遠了。今天,回力標再次打回來,白頭鷹要談!算吧啦!老美和阿爺玩談判遊戲,由國共內戰玩到今天,想怎樣,阿爺怎可能不知呢?又是天津模式,估計可頂三個月至半年!上星期五阿爺的 “勿謂言之不預” 出了,這是總攻訊號,當年天津預守三個月至半年,林彪下令 48 小時內全取天津,解放軍用了 29 小時搞掂。你以為阿爺重視,傻啦!無左再起,有幾難!

開戰了,也是時候搞內部衞生了!
大家自己睇路吧!

註:本文為《天南地北》系列文章,歡迎進主樓參觀討論

天南地北(十五)- 香港人,點樣做,睇你地啦!
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

菩提本無樹 明鏡亦非台
本來無一物 何處惹塵埃
報到先

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-7-27 12:05 PM 發表
一個精於計算的小黃人老鼠屎,基本已攬炒了一窩香港奧運粥,誰不知一個闊別了二十多年的劍擊金牌,將這窩粥徹底過慮,將小黃人的陰謀全蓋過,也叫這窩粥重生。

這個金牌就好像回力標,小黃人想放出攬炒,結果又是回力擊倒自己。身份暴露了,整個建制弱點暴露了,效果是有,但已被蓋過了,至少,傳媒已無興趣這個仆街穿甚麽,也許他裸體還會有少許醜聞價值。

香港沖喜了,問題解決了嗎 ...
內部衛生,要好好處理,睇見班忠誠廢柴,月月出糧,隻隻龜縮,火都滾!

我呢D無知C9,就算做份工,都知受人2分4道理。

頂!

支持馬sir

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-7-27 12:05 PM 發表

辛苦馬兄了!
香港目前的情況氣氛真令人心冷!

報到

攪你股市 ! 唔洗你攪 , 我自己黎
笑左出聲

前議員羅冠聰今日(25日)都喺Facebook貼文談論奧運。不過,羅就話會情不自禁地搜索一下本港運動員嘅背景,睇吓佢哋係咪屬於建制派「深藍」,所以對嗰啲支持政府打壓港人嘅運動員,就「不了」咁話喎。佢嘅言論引起網民罵戰,認為唔應該將政治帶入奧運,覺得係侮辱咗奧林匹克精神同一眾運動員。
這邊廂羅貫聰忙著肉搜「支持政府打壓港人嘅運動員」,那邊廂民建聯會員要清算疑似支持黑暴嘅運動員。
這是有香港特色的體育精神,黃藍團結一致努力把政治帶入奧運。穆家駿就是藍版的羅貫聰,羅貫聰就是黃版的穆家駿。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-27 12:45 PM 發表
前議員羅冠聰今日(25日)都喺Facebook貼文談論奧運。不過,羅就話會情不自禁地搜索一下本港運動員嘅背景,睇吓佢哋係咪屬於建制派「深藍」,所以對嗰啲支持政府打壓港人嘅運動員,就「不了」咁話喎。佢嘅言論引起網民罵戰,認為唔應該將政治帶入奧運,覺得係侮辱咗奧林匹克精神同一眾運動員。
這邊廂羅貫聰忙著肉搜「支持政府打壓港人嘅運動員」,那邊廂民建聯會員要清算疑似支持黑暴嘅運動員。
這是 ...
穆嘅切入點同時間錯咗,原本事件反映咗體育界嘅體制問題,而個別人有負責感同個人道德等問題,最好應該事後檢討。
不過不幸地在不適當時間被挑起,始終係後生仔火候差咗(我扮老

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-7-27 12:54 PM 發表

穆嘅切入點同時間錯咗,原本事件反映咗體育界嘅體制問題,而個別人有負責感同個人道德等問題,最好應該事後檢討。
不過不幸地在不適當時間被挑起,始終係後生仔火候差咗(我扮老
哪有一個地方自家運動員在前方奧運比賽中,後方會發起追殺?
我認為霍家公子應對得體。睇到都當睇唔到,被逼睇到要回應都找個借口如這是運動員的幸運戰衣先把事情大事化小。

引用:

「女人的哭,不要信,個人經驗,女人話哭就哭!」

馬兄親身體會好深!

支持馬兄,都係嗰句,遠離股市,那怕佢升腥星…

留名學習

好難不支持 ; -) 

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-27 01:06 PM 發表

哪有一個地方自家運動員在前方奧運比賽中,後方會發起追殺?
我認為霍家公子應對得體。睇到都當睇唔到,被逼睇到要回應都找個借口如這是運動員的幸運戰衣先把事情大事化小。
一係負責人出發前處理好
一係事後被人處理
雖然我好想出發前如果佢唔合作就剁咗佢(又會話打擊士氣,呢個又係麻9煩)
不過呢度係討論區,既然出面燵著咗火頭,呢度就要據理力爭,是其是,非其非,不過焦點應該放係關節上

至於霍仔係咪睇大局,或者其他部門負責人有冇咁「深明大義」「罪已」引導番輿論?我相信

唔會
都係應付下姐,過咗去就算

主題標籤 #劍擊
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]