• 瀏覽: 4,637
  • 回覆: 42
由恒地(00012)創辦人李兆基姪兒李應樵創辦的跨界別非同質化代幣(NFT)公司Coinllectibles宣布,收購「星之子」陳易希所研發的即時通訊程式軟件「Talk+」,價格預計在1.5億港元以上。「Talk+」是全港首個具備多種加密貨幣錢包功能的區塊鏈即時通訊軟件,用戶可隨時透過通訊錄傳送加密貨幣,毋須要求對方提供傳送地址。 「Talk+」可傳送加密幣 Talk+結合即時通訊功能與加密貨幣錢包,使用戶像向對方發送訊息一樣,可輕鬆地進行加密交易。該軟件對訊息進行加密,保證其用戶的數據受到高度保護,可確保包括Talk+在內的任何第三方都無法取得對話資料。Talk+還有刪除已發送訊息的功能,即使對方已接收訊息,亦能成功刪除。 陳易希認為,NFT今年成為全球焦點,現在亦更需要把NFT背後所運用的區塊鏈技術應用變得普及,期望雙方今次合作能推動區塊鏈技術發展。

有錢真好,1.5億當買玩具咁

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/李兆基姪nft企斥1-5億-購陳易希新通訊軟件-195600350.html

1.5億

引用:
原帖由 chanhoi34 於 2021-7-26 07:18 PM 發表

陳易希今次都發啦,雖然未必係佢袋晒
for me, 10% is ok

引用:
原帖由 chanhoi34 於 2021-7-26 07:18 PM 發表

陳易希今次都發啦,雖然未必係佢袋晒
不過毫無疑問佢係叻仔黎既

呢啲擺明用黎洗錢嘅app真係一啲監管都無?如果咁都可以出街真係痴L線

政府打造香港之星,今次發達啦,多錢過爆眼女。

引用:
原帖由 wingaman 於 2021-7-26 07:31 PM 發表
呢啲擺明用黎洗錢嘅app真係一啲監管都無?如果咁都可以出街真係痴L線
任何野都有2面,睇你點用既者

咁加密貨幣條private 坐0係邊個度先??
坐0係apps度, 支援幾多條鏈先。 
坐0係個server 度, 咁on9唔好攞出黎比人笑

引用:
原帖由 kkw64 於 2021-7-26 07:05 PM 發表
由恒地(00012)創辦人李兆基姪兒李應樵創辦的跨界別非同質化代幣(NFT)公司Coinllectibles宣布,收購「星之子」陳易希所研發的即時通訊程式軟件「Talk+」,價格預計在1.5億港元以上。「Talk+」是全港首個具備多種加密貨幣錢包功能的區塊鏈即時通訊軟件,用戶可隨時透過通訊錄傳送加密貨幣,毋須要求對方提供傳送地址。 「Talk+」可傳送加密幣 Talk+結合即時通訊功能與加密貨幣錢 ...
唔係好明,不過聽落好似好勁咁

保密度咁高
會唔會違反香港國 安法?

用黎收黑金一流??

引用:
原帖由 janlank 於 2021-7-26 07:54 PM 發表

任何野都有2面,睇你點用既者
仲有咩兩面?照你咁講銀行唔洗監管,唔洗防洗黑錢啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]