• 瀏覽: 49,460
  • 回覆: 276
  • 追帖: 2
+14

中國外交部副部長謝鋒7月26日在天津與美國副國務卿舍曼(Wendy Sherman)會談。謝鋒在會談結束後,於同日出席吹風會,並指中方已向美方提出兩份清單。

謝鋒說,中方在會談中向美方提出兩份清單,一份是要求美方糾正其錯誤對華政策和言行的清單,一份是中方關切的重點個案清單。

謝鋒稱,在糾錯清單中,中方敦促美方無條件撤銷對中共黨員及家屬的簽證限制,撤銷對中方領導人、官員、政府部門的制裁,取消對中國留學生的簽證限制,停止打壓中國企業。中方亦要求停止滋擾中國留學生,停止打壓孔子學院,撤銷將中國媒體登記為「外國代理人」或「外國使團」,撤銷對華為副董事長孟晚舟的引渡等等。

在中方關切的重點個案清單中,中方主要就中國部分留學生赴美簽證遭拒、中國公民在美遭受不公正待遇、美不法分子滋擾、衝撞中國駐美使領館、美國國內仇亞、反華情緒滋長、中國公民遭暴力襲擊等個案向美方表達嚴重關切。中方要求美方儘快解決,切實尊重、保護中國公民和機構在美的合法權益。

--------------

第一次見中國出盤口
就係下你美國跟唔跟, 定係大返轉頭.
而家睇睇拜登為左見習近平肯放棄幾多啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/655338/中美天津會談結束-中方向美方提出兩份清單

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-7-26 05:23 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210726/496377047942172672508762.jpeg/ug7CILoFJ0ZpCd-lDoESSA6jZisfnNL18iH5UPIh-VA?v=w1280r16_9

中國外交部副部長謝鋒7月26日在天津與美國副國務卿舍曼(Wendy Sherman)會談。謝鋒在會談結束後,於同日出席吹風 ...
反而,美國的對華關稅提都唔提,有本事,就唔好撤。

美方急於向中國獻媚,送上門

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-7-26 05:23 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210726/496377047942172672508762.jpeg/ug7CILoFJ0ZpCd-lDoESSA6jZisfnNL18iH5UPIh-VA?v=w1280r16_9

中國外交部副部長謝鋒7月26日在天津與美國副國務卿舍曼(Wendy Sherman)會談。謝鋒在會談結束後,於同日出席吹風 ...
全部訴求,缺一不可。😂😂😂😂😂

中國今次企得很硬!

都話老虔婆係信差,傳話架咋,帶返去俾拜山睇,千其唔好激到爆血管,唔係就賴我國謀殺美國腫桶架啦。😂😂😂😂

美國對中外交操作
一向都係自己做牌俾自己 空手套白狼
早年 呢頭同台灣起完哄
然後走出黎講話一中原則 不支持台獨
輕輕一句 就要得到中國實質支持 利益交換

今次中方向美提出清單
明顯係同美國佬講
想好似以前咁自編自導自演 空手套白狼換利益
今日已經利唔通
做D實質上既野先講其他

今次天津中美會談 我都估到中方個態度會好強硬
但估唔到謝峰將個高度 拉到咁高 穩穩比阿拉斯加果次更硬

有趣既地方 現時有關於天津中美會談既消息
主要都係中方方面既聲音同態度
美方到而家都未作出表態 情況有D奇怪

睇黎對美國黎講 同謝峰既會談 佢地係完全唔當一回事
佢地重視既都係王毅果場

等睇美國點回應

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-26 05:34 PM 發表
美國對中外交操作
早年 呢頭同台灣起完哄

今次中方向美提出清單
明顯係同美國佬講
今日已經利唔通
做D實質上既野先講其他

但估唔到謝峰將個高度 拉到咁高 穩穩 ...
“壞事做絕,好處占盡”,這話和諸葛亮那句: 從未見過如此厚顏無恥之人 。 異曲同工了。
絲毫不留情面。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-26 05:34 PM 發表
美國對中外交操作
早年 呢頭同台灣起完哄

今次中方向美提出清單
明顯係同美國佬講
今日已經利唔通
做D實質上既野先講其他

但估唔到謝峰將個高度 拉到咁高 穩穩 ...
王毅都知,不過我認為王毅會耍太極:中方意願條件謝鋒講得好清楚嘞,冇咩補充,飲完杯孟婆湯就上路啦。😂😂😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-7-26 05:28 PM 發表

想睇再加關稅喎!!

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-7-26 05:30 PM 發表
中國今次企得很硬!
無計, 美國派個女人去乞求.

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-7-26 05:28 PM 發表

關稅 唔係拜登話想降就降
一定要中國配合 俾條下台階佢行落黎

你要知道 侵在位時 已經將中美關係拉到好緊張
而拜登上任 不單止唔改變做法 反而變本加厲
三番四次向中國出招 明既 暗既 造謠抹黑
可以話佢既對中行動 比侵更加不堪 更加污糟
所以全世界都知道 你拜登要中國配合去降美國關稅
咁你要用乜去換中國做矮仔 同你唱呢場戲

拜登最近民調開始下滑 黎緊個通漲唔稍為舒緩下
佢個民望有機會持續下滑
侵就有機可乘 始終 佢在任時 你唔好理點解
美國國內經濟的確唔錯 物價通漲又低
呢D全部都係基層人民切身感受

引用:

中國都唔痛。美國再加關稅啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]