• 瀏覽: 7,162
  • 回覆: 11
據印度《歐亞時報》7月24日報道稱,印度正在開發自己的第五代多功能戰鬥機AMCA,預計將在“未來十年”投入使用。憑藉這一裝備,印度將加入美國、俄羅斯和中國的精英俱樂部,這些國家分別自行研發了F-35、蘇-57和殲-20等先進戰鬥機。然而,報道宣稱,儘管印度與俄羅斯關係密切,AMCA在設計上卻將借鑑美國F-35戰鬥機,並更多地採用西方技術。在此之餘,報道還不忘抨擊中俄兩國的五代機,不僅指明蘇-57“早已被印度軍方拒絕”,還特別強調AMCA不會模仿殲-20的設計,因為該機的能力“非常不確定”。

我一直以為印度係想做第五代咖哩,原來係做第五代戰機。
唔知印度第五代戰機係唔係用神油做燃料?

來源鏈接:https://mil.sina.cn/gjjq/2021-07-25/detail-ikqcfnca8971651.d.html?from=wap

皇帝的新衣
聰明人先睇到

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-26 05:19 PM 發表
皇帝的新衣
聰明人先睇到
仲要係五年後先睇到😂😂

印度唔係同英國合作搞5代機咩?

個模型應該好快就出到

引用:
原帖由 head2010 於 2021-7-26 06:45 PM 發表
印度唔係同英國合作搞5代機咩?
英國有鬼五代機技術,自顧不暇。英國除咗R&R引擎睇得吓之外,冇乜先進戰鬥機技術

引用:
原帖由 必佬 於 2021-7-26 06:47 PM 發表
個模型應該好快就出到
之後就永久停留係模型階段😂

"AMCA在設計上卻將借鑑美國F-35戰鬥機,並更多地採用西方技術"

即係抄啦!

"還特別強調AMCA不會模仿殲-20的設計,因為該機的能力“非常不確定”"

技術唔夠抄唔到

可能借鑒日本那隻除了機輪,全隱身的迷樣戰機,甚至可能青出於藍,連機輪都隱形

引用:
原帖由 爛賭文 於 2021-7-27 03:04 PM 發表
"AMCA在設計上卻將借鑑美國F-35戰鬥機,並更多地採用西方技術"

即係抄啦!

"還特別強調AMCA不會模仿殲-20的設計,因為該機的能力“非常不確定”"

技術唔夠抄唔到
印度抄人永遠唔會俾人講,因為人人都知道印度抄唔好,但中國抄人肯定會俾西方國家講足一百年
自己友同非自己友嘅分別

唔係第六代,領先全世界?

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-7-27 04:27 PM 發表
可能借鑒日本那隻除了機輪,全隱身的迷樣戰機,甚至可能青出於藍,連機輪都隱形
唔只雷達隱形,更進一步達到肉眼隱形嘅戰機🤭🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]