• 瀏覽: 12,693
  • 回覆: 149
  • 追帖: 1
+6
當年泛民中有部分人越走越激,最終温和泛民變成深黃,跟黑暴渾成一體。

世界各地都只會爲自家運動員在奧運比賽加油,唯獨屬民建聯的老師對黑衣事件在不清楚狀況下居然叫運動滾不要代表香港。現在各方已澄清內情,作為香港第一大黨主席的李慧琼是否該表示一下態度?

我認為民建聯若不剎停這種有殺錯無放過的民粹氛圍在黨內蔓延,方向雖相反卻是在步泛民激進化的后塵。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
台灣蔡英文不為缺電、缺水、缺疫苗道歉,但因運動員沒有坐商務倉飛東京,蔡自己加其他部門馬上再三道歉,為的便是不分顔色年青人多支持運動員為「國」爭光,慢待運動員等於倒掉自己的選票。

民建聯是票太多所以縱容個老師來倒票嗎?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-26 08:47 發表
當年泛民中有部分人越走越激,最終温和泛民變成深黃,跟黑暴渾成一體。

世界各地都只會爲自家運動員在奧運比賽加油,唯獨屬民建聯的老師對黑衣事件在不清楚狀況下居然叫運動滾不要代表香港。現在各方已澄清內情,作為香港第一大黨主席的李慧琼是否該表示一下態度?

我認為民建聯若不剎停這種有殺錯無放過的民粹氛圍在黨內蔓延,方向雖相反卻是在步泛民激進化的后塵。
各人感覺不同;對黑衣的看法,我有同感。

敵我分明的時代,對着冥頑不靈的蟑螂,綏靖是下策。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-26 09:29 AM 發表

各人感覺不同;對黑衣的看法,我有同感。
看到著異於平常,理性反應是去了解情景還是按成見破口大駡?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-26 09:35 發表

儍嘅先正唔知系乜。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-26 09:35 AM 發表

如果對一般人嚟講只是覺得穿了件普通黑色運動衣,但對極端黃藍人嚟講,就係一個訊號,如不及時澄清就會帶嚟很大連鎖反應…看,那些黃人已經急不及待跳出嚟抽水

所有嘢,就是一個態度問題。

現時已確定羽總是有提供印有區徽運動衣比球員嘅,只係是否選擇穿著係球員自己決定。 底線係符合奧委會規定。 該運動員最後選擇著住一件沒有區徽嘅全黑運動衣代表香港出戰奧運。 所以呢個係佢自己嘅選擇,唔好再話乜嘢時間緊迫,冇辦法先至咁做。

所以必須先搞清楚問題嘅本質,就係喺有選擇的情況下, 該名運動員 選擇了沒有區徽的運動衫 。有冇問題?覺得有就有,覺得冇就冇。

小弟都覺得
當中有貓膩
賽事已經延期一年
制服問題還解決不了 ?

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-7-26 09:53 AM 發表

如果對一般人嚟講只是覺得穿了件普通黑色運動衣,但對極端黃藍人嚟講,就係一個訊號,如不及時澄清就會帶嚟很大連鎖反應…看,那些黃人已經急不及待跳出嚟抽水
鬧錯人就算。縱理直氣壯側側膊就當無事唔洗道歉?
我若係黃人我都抽這班「愛國愛港」人士水啦。亂鬧比賽中的奧運運動員,只香港獨此一家。

小弟無聊
在wiki查穆家駿資料如下 :

穆家駿(龜sir)(縮沙sir)(MUK Ka Chun, Nicholas),民建聯及建制派組織香港培青社成員,香港教聯會副主席,培僑中學中國歷史教師,中國出世,小學時來港讀書,新移民,狗,文盲[1],曾參選2019年香港區議會選舉但被民主派支持的候選人羅偉珊以高票數擊敗。被譽為忠誠的廢物之最佳示範。

https://zh.wikipedia.org/wiki/穆家駿

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-26 10:11 AM 發表
所有嘢,就是一個態度問題。

現時已確定羽總是有提供印有區徽運動衣比球員嘅,只係是否選擇穿著係球員自己決定。 底線係符合奧委會規定。 該運動員最後選擇著住一件沒有區徽嘅全黑運動衣代表香港出戰奧運。 所以呢個係佢自己嘅選擇,唔好再話乜嘢時間緊迫,冇辦法先至咁做。

所以必須先搞清楚問題嘅本質,就係喺有選擇的情況下, 該名運動員 選擇了沒有區徽的運動衫 。有冇問題?覺得有就有,覺得冇就冇。
香港羽毛球總會昨晚發聲明指,伍家朗……根據國際奧委會及世界羽毛球聯會基本球例,印上球員姓名及所屬奧委會名稱,以確保符合參賽規定。必須要守的規定,伍已守了。

奧運會精神一直表明不要以政治干預運動,「愛國人士」以伍沒有在奧運規定外作出讓他們收貨的政治表態,請問是誰的態度違背了奧運精神?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-7-26 12:42 PM 發表

香港羽毛球總會昨晚發聲明指,伍家朗……根據國際奧委會及世界羽毛球聯會基本球例,印上球員姓名及所屬奧委會名稱,以確保符合參賽規定。必須要守的規定,伍已守了。

奧運會精神一直表明不要以政治干預運動,「愛國人士」以伍沒有在奧運規定外作出讓他們收貨的政治表態,請問是誰的態度違背了奧運精神?
所以我咪話係態度問題囉。

代表香港隊出賽奧運,著一件無區徽嘅運動衫上場, 有人覺得冇違反 奧委會規定就冇問題, 咁咪就冇問題囉。

不過期望代表香港嘅運動員出賽時波衫有區徽,原來咁都算係政治干預運動, 咁叫做要求運動員作政治表態 ,呢樣就真係第一次聽。

如果咁講,播國歌升國旗都算,應該容許運動員要求可以唔播歌唔升旗,冇理由強迫運動員作政治表態 ,一定要認同自己國歌自己國旗係咪?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-7-26 11:16 AM 發表
小弟無聊
在wiki查穆家駿資料如下 :

穆家駿(龜sir)(縮沙sir)(MUK Ka Chun, Nicholas),民建聯及建制派組織香港培青社成員,香港教聯會副主席,培僑中學中國歷史教師,中國出世,小學時來港讀書,新移民,狗,文盲[1],曾參選2019年香港區議會選舉但被民主派支持的候選人羅偉珊以高票數擊敗。被譽為忠誠的廢物之最佳示範。

https://zh.wikipedia.org/wiki/穆家駿
實在感嘆。連比賽中的運動員都亂鬧、炒咗車又晤衷心道歉。咁嘅黨想得到青年人認同真係發夢無咁早,你揾乜嘢來得到別人對民建聯嘅認同?無知嗎?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-26 12:51 PM 發表

所以我咪話係態度問題囉。

代表香港隊出賽奧運,著一件無區徽嘅運動衫上場, 有人覺得冇違反 奧委會規定就冇問題, 咁咪就冇問題囉。

不過期望代表香港嘅運動員出賽時波衫有區徽,原來咁都算係政治干預運動, 咁叫做要求運動員作政治表態 ,呢樣就真係第一次聽。

如果咁講,播國歌升國旗都算,應該容許運動員要求可以唔播歌唔升旗,冇理由強迫運動員作政治表態 ,一定要認同自己國歌自己國旗係咪?
香港羽隊總教練何一鳴指出,伍家朗的球衣經過國際奧委會嚴格審查,而且規例沒有強制要求一定要印有區旗。
事發初大家對球衣規定,有人衝出來鬧,我還可以理解。現在包括翟啟剛等人都出來endorse伍完全合規。如果別人行為一切合規合法還不講理不道歉,跟做個黃人有何區別?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]