• 瀏覽: 14,828
  • 回覆: 255
+2
【明報專訊】30多歲的Jackie和太太在香港分別任職公務員和教師,得知政府要求公務員宣誓後,他更立定決心移居英國,今年3月初申請BNO簽證,4月中獲批後便逐步安排移英的工作。上月初他與8歲及4歲的子女抵達當地,隨即安排女兒插班入學,盡早適應當地的校園生活,「放低(香港的)一切來英國,已預計要重新適應,要有個心接受所有東西,好與不好都要接受」。

走左呢世唔好返黎啦....
呢D仇華上腦的恐佈份子,到時無晒錢的話肯定會死返黎香港進行恐佈行為......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210725/s00002/1627148887562/公務員拒誓移英-向女兒稱港不宜居

好早結婚好早生小朋友喎,30幾歲有個8歲既細路

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-7-25 06:40 AM 發表
【明報專訊】30多歲的Jackie和太太在香港分別任職公務員和教師,得知政府要求公務員宣誓後,他更立定決心移居英國,今年3月初申請BNO簽證,4月中獲批後便逐步安排移英的工作。上月初他與8歲及4歲的子女抵達當地,隨即安排女兒插班入學,盡早適應當地的校園生活,「放低(香港的)一切來英國,已預計要重新適應,要有個心接受所有東西,好與不好都要接受」。

走左呢世唔好返黎啦....
呢D仇華上腦的 ...
香港緊係唔適宜曱甴居住啦, 曱甴只適宜住坑渠

引用:
原帖由 肖友懷 於 2021-7-25 06:48 AM 發表
公務員,教師,日出而作,生活安穩
多時間,生育,諗無謂野

造成大量無辜子女,引發精神健康等問題
好似榮堅,岸橋之類為害社會
保良局要盡快介入,否則因未來回流時造成社會負擔

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2021-7-25 06:55 AM 發表

父母煽動未成年子女,國安法如何處置?
保良局如何介入?

取消雙重國籍!

人各有志,再見 !

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2021-7-25 06:55 AM 發表

剝奪了子女在港生活權利

做人最緊要係飲水思源,在香港做公務員是鐵飯碗,就算是疫境,亦不怕減薪裁員,大家只要見到這一兩年內,不斷有放無薪假減薪大裁員的消息,便知道私人機構僱員的慘況,做人身在福中便要惜福,更加不要做食碗面反碗底的二五仔,最佳反面教材便是香港電台那幫人,不斷製造節目挑起是非,與政府對着幹,醜化警隊,但到現在被炒的都是寥寥可數,多數是自願離職,足見政府的容忍度也極大。

引用:
原帖由 dtw 於 2021-7-25 07:08 AM 發表
取消雙重國籍!
香港一向不承認雙重國藉,香港居民永遠響香港只係中國藉.......

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-7-25 07:11 AM 發表
做人最緊要係飲水思源,在香港做公務員是鐵飯碗,就算是疫境,亦不怕減薪裁員,大家只要見到這一兩年內,不斷有放無薪假減薪大裁員的消息,便知道私人機構僱員的慘況,做人身在福中便要惜福,更加不要做食碗面反碗底的二五仔,最佳反面教材便是香港電台那幫人,不斷製造節目挑起是非,與政府對着幹,醜化警隊,但到現在被炒的都是寥寥可數,多數是自願離職,足見政府的容忍度也極大。
海記有好多公務員就算宣左誓,其老婆子女都會去外國......

乜宣誓咁難

唔好返來

由勝利組轉到掙扎組,奇怪🥴

引用:
原帖由 肖友懷 於 2021-7-25 06:48 AM 發表
私生活處理不好凳件細路出嚟,走左未必壞事。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]