• 瀏覽: 15,820
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
本港今日新增兩宗輸入確診個案,至今本港個案累計11,976宗。另外有少於5宗初步確診個案。醫院管理局表示,截至今日上...

自恃有特權唔檢疫結果危殆, 當然最大責任係佢自己但香港政府係有責任! 根本就唔應該有免檢疫呢個關系大眾健康同安全!
溫馨提示: 年輕唔代表無重症

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2142495/即時-港聞-染疫沙特領事13歲女兒危殆-另3人康復

熱賣及精選
有乜衫長褲短會唔會賴香港政府唔檢疫?

從沙特阿拉伯抵港,帶有變種病毒L452R的13歲女童情況危殆

關繫到重大公眾利益, 根本就唔應該有外交括免權

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-7-24 06:32 PM 發表

13歲細路,父母監護不力,病咗唔好好住院隔離醫治,差啲害到香港社區爆疫。

現在病危,都祝佢可以盡早痊癒。

確診患者(個案編號:11971)病情轉危,翻查資料,情況危殆的患者即為沙特領事的13歲女兒。

女童上周六(17日)出現病徵,並驗出變種病毒L452R。
淋病做嘢真係好唔掂

引用:
原帖由 iljimae 於 2021-7-24 06:37 PM 發表

打左針都會危殆?唔信。
邊度話佢有打針?

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-7-24 07:10 PM 發表

外交人員免入隔離酒店係國際慣例,香港政府無權更改。就如美副國務卿訪華無須隔離一樣。
其實關系重大問題同利益政府係有酌情權, 佢唔肯檢疫咪叫佢返歸, 而且佢唔係政府官員只係政府官員親人!

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2021-7-24 07:18 PM 發表

如果有檢疫,可能早些發現病毒,不用發展到危殆
唔檢疫係累人累己, 對個女仔同香港都係

樓主唔相信如果自己個女有三長兩短, 領事會為呢個特權感到高興

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-7-24 07:55 PM 發表

2個唔係免檢疫,係特權俾佢地居家檢疫,講咗佢地違反咗檢疫條例唔留係居所,但政府又唔敢講會唔會檢控佢地一家違反檢疫條例,無鬼用!
只係家居隔離, 到有病癥先檢查, 如果有檢疫就應該一早入咗醫院啦

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-7-24 08:07 PM 發表

河伯娶妻
西門豹治鄴, 結果都只係郁咗果d鄉紳同巫婦, 官員都無郁到

搞到咁多人麻煩同危險

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]