• 瀏覽: 1,245
  • 回覆: 35

運輸及房屋局計畫落實劏房租務管制措施,政府「劏房」租務管制研究工作小組成員之一、城市大學公共政策學系教授葉毅明於電台節目表示,租務管制只是治標的措施,政府仍需要進一步積極研究更多的短期方案,以彌補租務管制的不足,包括訂立起始租金,以免業主大幅加租以繞過租務管制。

葉毅明表示,政府落實「劏房」租務管制,雖可加強對租戶的保護,但也只是治標的措施,仍需要進一步積極研究更多的短期方案以彌補租務管制的不足。例如為劏房訂立起始市值租金,避免房東或業主先大幅加租以繞過租管,認為政府在兩、三年後,應有足夠數據訂立起始租金。

劏房真係好折墮好邪惡的產物,必須規管,唔能夠一句自由市場就任由劏房業主爲所欲爲

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2142234/即時-港聞-學者稱劏房租管治標不治本-促設起始租金

熱賣及精選
象牙塔19學者有冇住過劏房?

****1,食屎大學者不如提共產啦!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-24 03:51 PM 發表

****1,食屎大學者不如提共產啦!
唔係唔俾你收租,係只可以收合理水平的租,至於點叫合理其實個個都知道,因爲政府有哂數據,知道市民的收入分佈。業主本身就訓係度賺錢,但唔可以賺到咁過分,政府有責任要平衡下,社會先可以和諧共存

不如規定劏房不能收租

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-7-24 03:56 PM 發表

唔係唔俾你收租,係只可以收合理水平的租,至於點叫合理其實個個都知道,因爲政府有哂數據,知道市民的收入分佈。業主本身就訓係度賺錢,但唔可以賺到咁過分,政府有責任要平衡下,社會先可以和諧共存
想合理去訓街吧
那裡不收租

有起始租金,可唔可以阻止劏房業主簽新租約時先加租?
不同地區,不同樓層,不同間隔,不同位置劏房都唔同租金。點定始起始租金?

解決社會問題
好多學者? 
想法直如幼稚子園學生
人工太低? 最低工資10萬一個月?仲有窮人?
劏房租太貴? 規定劏房不能收租
仲有無社會問題呀? 特首其實好易做。

政府財赤?
咪印銀紙

所有野,根本全部好易
學者話

笑料。如果市場正常有大量百多呎單位供應,呎價就趨向正常。租客因為lump sum少,只能租細單位。

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-7-24 03:56 PM 發表

自由市場就係咁架啦!立法學大陸禁止炒樓囉!

一早講左,冇租管有人嘈,有租管一樣嘈,係唔係要人人瞓街?!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-24 04:19 PM 發表

自由市場就係咁架啦!立法學大陸禁止炒樓囉!
洗咩咁極端?知唔知咩叫中庸之道,你可以收租人地又住得起,唔係單方面贏哂

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-7-24 08:51 PM 發表

洗咩咁極端?知唔知咩叫中庸之道,你可以收租人地又住得起,唔係單方面贏哂
你可以唔租人地一樣可以唔平租、咁至叫公平。

學者有冇促茶餐廳午飯每客20元起,不能超過每客38元?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]