• 瀏覽: 2,839
  • 回覆: 17

政府於去年《施政報告》公布,已覓得興建三十一萬六千多個公營房屋單位所需的三百三十三公頃土地,滿足未來十年公營房屋單位的需求。運房局回應立法會議員查詢時披露,根據今年三月的預測,首五年度落成的公營房屋項目,僅涉約九十公頃用地,預計提供約九萬伙;至於往後五年度,則涉及餘下七成即約二百四十公頃用地,預計提供約二十二萬六千伙。

未來十年公營房屋供應備受關注,運房局回應議員查詢時指出,根據今年三月的預測,首五年度落成的公營房屋項目,所涉約九十公頃用地,預計提供約九萬伙,當中預計今年度公營房屋落成量最多,涉及約二萬九千伙,惟下年度預期落成量則為最少,僅約一萬五千伙。

10年先得三十一萬六千多個公營房屋,老實講真係太少

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2139543/即時-港聞-未來10年公營房屋地-70-後五年應市

本來香港公營房屋供應就不足
而現時公營房屋政策 變相係容許抽中既人士從中獲利

時地人我唔係太記得 但係某官員上節目時講過
話居屋補左地價就係私樓
你老母丫
所以點解而家居屋都可以賣到天價 就係呢班食屎狗造成

澳門已經行先香港N步 推經房
香港幾撚時先學下野

即係製造31萬6千個批評樓貴既私樓需求

今年成30000伙公營房屋 加20000伙私樓供應 再加10幾萬移民 當1/5賣樓都有10000-20000伙二手 樓市唔冧就奇

未來5年有22萬6千伙公屋 平均一年45000伙公屋 算係好誇張

大陸打壓樓市,股市資金已經流走,估價係香港樓市的資金都會走,加上政府大推供應。樓價跌20-30%

五年後, 都唔知變成怎樣。 

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-24 12:44 PM 發表
本來香港公營房屋供應就不足
而現時公營房屋政策 變相係容許抽中既人士從中獲利

時地人我唔係太記得 但係某官員上節目時講過
話居屋補左地價就係私樓
你老母丫
所以點解而家居屋都可以賣到天價 就係呢班食屎狗造成

澳門已經行先香港N步 推經房
香港幾撚時先學下野
香港唔係唔識搞房策,係特鳩登的......你做咗香港人咁多年,唔係俾政府呃鳩咁多年都仲懵盛盛???

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-24 01:09 PM 發表
未來5年有22萬6千伙公屋 平均一年45000伙公屋 算係好誇張
太少

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-24 01:09 PM 發表
比當年八萬五差好多,不過人地係嘴炮,今次有冇都吾可以確定

一手起屋,一手回收番市值租、去世戶轉較小面積單位,再加自置私樓貸款,唔好得個UP!!

引用:
原帖由 alvinm 於 2021-7-24 16:08 發表

比當年八萬五差好多,不過人地係嘴炮,今次有冇都吾可以確定
八萬五都無做過出黎 依家5年廿二萬六千公屋係實數

起居屋啦,起公屋托7。製造唔公平

根本要大量增加居屋。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-24 08:34 PM 發表

八萬五都無做過出黎 依家5年廿二萬六千公屋係實數
你查下數據,2001年董建華年代,最巔峰的一年有10萬個住宅單位落成

係一年10萬!第二年都有6萬7,即係兩年落成17萬個單位,而家5年先承諾22萬6千

果時公屋上樓真係3年嫁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]