• 瀏覽: 59,599
  • 回覆: 637
  • 追帖: 1
+5
拍照、擁抱、揮手、親吻,幕幕不捨淌淚送機場面不斷上演。近月不少港人離鄉別井尋找新天地,後生短時間作出移民決定,長輩未必可以跟隨離港,遂產生老人照顧問題。明愛向晴軒危機專線高級督導主任吳子樂透露,過去數年從未接獲移民相關求助,但今年4月至今已收到26宗求助,成為新趨勢。求助者平均年齡56歲,最年長的89歲,當中7成半為子女移民自己留港個案,有個案指子女僅提前一個月通知,亦有離港子女明言開銷大,移民後將不再贍養留港兩老。

4月起移民相關危機求助湧現 求助者平均年齡56歲明愛向晴軒危機專線過往接收的個案多與債務或婚外情等有關,近來從未接過有關移民問題求助,然而今年4月起,移民相關危機求助湧現,短短3個月已經有26宗求助。明愛向晴軒危機專線高級督導主任吳子樂指,求助者平均年齡56歲,最年輕39歲、最年長89歲,四成以上都70歲以上。與其他主題個案不同的是,男性比例更高,達六成。
明愛家庭服務團隊主任陳力鏗指,26宗個案中有七成半屬於自己留港,子女離港的;另外兩成半個案則是照顧者,即兄弟姊妹即將移民離港,使得獨自照顧在港家者的壓力大增。
「通知期」短長者感突然 自覺被遺棄個案遇到情況不盡相同,有求助人指家人移民「通知期」短,「今個月通知,下個月一家大細已經飛走咗」,求助者因而自覺被遺棄;亦有長者指對未來生活充滿擔憂,如去醫院無人陪同等。另有個案表示,兩子女中關係較好一方決定離港,擔憂與另一子女會相處不順,甚至擔心發生家暴、虐待問題。
陳力鏗指,大部分個案都不是基層,有一定經濟能力,但少部分人在錢銀方面有憂慮。有個案求助人表示,子女坦言移民洗費較多,並明言經濟上較為吃力,離港後不會再贍養老人。

其實一D都唔出奇, 黃畜既特性就係無人性MA

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/653933/移民危機求助湧現-長者自覺被遺棄-留港兩老-仔女明言不再養我

同黃狗講人性?算把啦。

唔問佢哋攞錢賣佢哋層樓已經偷笑啦

生佐曱甴就認命啦!曱甴唔啃老你已經執到。

引用:
原帖由 eos888 於 2021-7-24 12:15 PM 發表
唔問佢哋攞錢賣佢哋層樓已經偷笑啦
英雄所見略同。
養不教,父之過。唔教仔女做人的下場。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-7-24 12:10 PM 發表
拍照、擁抱、揮手、親吻,幕幕不捨淌淚送機場面不斷上演。近月不少港人離鄉別井尋找新天地,後生短時間作出移民決定,長輩未必可以跟隨離港,遂產生老人照顧問題。明愛向晴軒危機專線高級督導主任吳子樂透露,過去數年從未接獲移民相關求助,但今年4月至今已收到26宗求助,成為新趨勢。求助者平均年齡56歲,最年長的89歲,當中7成半為子女移民自己留港個案,有個案指子女僅提前一個月通知,亦有離港子女明言開銷大,移民後 ...
有無得追討返子女養育費

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-7-24 12:23 PM 發表

有無得追討返子女養育費
告佢老母臭化西啦

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-7-24 12:18 PM 發表
生佐曱甴就認命啦!曱甴唔啃老你已經執到。
可能仲迫左兩老賣樓俾錢移民...

長者為下一代自由民主出力,認該感到人生倍精彩

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-7-24 12:20 PM 發表

英雄所見略同。
"養不教,父之過", 古時就好啱.
而家呢個年代, 父母教育對子女影響既佔比細左好多. 唔係話父母無責任, 而係社會,老師,以及媒體, 影響大左好多.

退休就緊係靠自己計劃,
邊有可能仔女移民就話要求助,
佢地過去幾十年為自己人生做過d咩?

咪係囉,啲仆街成日搞能搞震無事生非小事化大1方面就吊人地曱甴無人性又乜又7,另方面唔會唔理啲老人家咁仆街卦?Anyway,啲小家種野呀耶唔會做既

天真地相信「養兒防老」既代價. 

50/50既嘢....任何人都應該為自己留一手比自己老時用得著.

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-7-24 12:20 PM 發表

英雄所見略同。
所以大家要望實子女,比黃黑塗毒,就家無寧日。

坑渠曱甴邊有人性呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]