• 瀏覽: 14,271
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
+3
料5年逾32萬港人移英 倫敦政府擬撥962萬協助

【本報訊】近期不少港人移居英國,倫敦市長簡世德周四(22日)發表聲明,指市政府會撥款90萬鎊(約962萬港元)協助他們解決住屋、就學和尋找工作的問題。英國政府估計,未來5年,可能有多達32.2萬持BNO的港人及家屬申請BNO簽證赴當地,僅今年已預料會有約12.3萬至15.3萬港人申請。

認掀針對華人亞裔浪潮

《港區國安法》去年實施後,英國政府便宣布新的BNO持有人移居當地計劃,並於今年1月31日起開放申請,讓符合BNO資格的港人透過5年期BNO居留簽證暫居,然後憑該簽證在英住滿一年後,正式申請成為英國公民。中方曾經斥責英方此舉干涉內政。

簡世德今次在聲明中表示,估計疫情影響部分BNO持有人的移民計劃,不少人仍未抵達英國,他估計大約四分之一至三分之一的香港申請者會以倫敦為落腳點,倫敦會熱情地歡迎到來的港人,他又指受到疫情和英國脫歐影響,數以萬計的人離開倫敦,因此當地有破紀錄的職位空缺需吸納勞工。不過,簡世德也承認,自去年1月新冠疫情爆發之後,倫敦針對華人及亞裔人士的仇恨罪行有所增加,但目前已經回落。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/料5年逾32萬港人移英-倫敦政府擬撥962萬協助-214500551.html

962萬港元即是大約90萬英鎊,由三十萬人分享,即是每人僅分三英鎊。

BNO曱甴死去邊度,香港人唔想知

引用:
原帖由 黃昏自信的蝦米 於 2021-7-24 10:19 AM 發表
BNO曱甴死去邊度,香港人唔想知
只要不再回來就 OK

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-24 10:14 AM 發表
962萬港元即是大約90萬英鎊,由三十萬人分享,即是每人僅分三英鎊。
每隻分到30蚊,再加少少錢食返餐好架啦

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-24 10:14 AM 發表
一個big Mac 都買唔到。

引用:
連個M記歺都食唔到🤔🤔

自去年1月新冠疫情爆發之後,倫敦針對華人及亞裔人士的仇恨罪行有所增加,但目前已經回落。

又有英鎊派,又安全,永遠居留仲多著數,BNO人士火速起行喇..

咁多錢,手足應該即刻去倫敦,否則遲咗就分唔到錢

平均每人30 真係多撚謝

哈哈
洗少少錢就呃到班傻仔
消費十倍百倍
咁嘅技倆盲都睇到啦
不過願意承認與否
就唔知了

5年後吸乾其中30萬曱甴既錢, 再唔批佢哋居留....咁就....

居英夢+3英鎊 .... 正呀喓! 去吧! 

應該係用來請條友話你聽邊度搵樓住(香港地產代理有這功能),校網點入讀(地產代理附加功能 ) ,教你點搵工(勞工處職位展)冇人想做既工作有大把你揀

每人支援30蚊

簡直感激流涕
多謝晒

最緊要係, 香港少咗好多垃圾.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]