• 瀏覽: 79,559
  • 回覆: 538
  • 追帖: 1
+26
引用:
原帖由 Sleeps2019 於 2021-7-24 06:16 PM 發表

食左二枝科興
唔會補打
講真,都係免費打多針,有乜所謂,每年補一兩針又如何,最緊要安全。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-8-28 08:14 PM 發表

抗病毒不靠抗體。靠甚麼?意志?信念?神蹟?
靠與病毒共存,同化為己用。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-8-28 07:57 PM 發表

過了6個月。跌到3成幾。不足為奇。中大許教授話科興過6個月。抗體機乎測不到。你估有效率會幾多?
3成幾已經係bnt 有效率整體結果, 而抗體只係影響有效率一部份既因素....
如果測抗體就當有效率, 咁洗咩做第二期第三期測試?

外國係靠估靠吹, 先搞到今日抗疫咁失敗...

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-8-28 08:21 PM 發表

人講?抗體水正平是講出來還是測出來?
抗疫有無效, 唔只靠抗體, 六唔係唔係吹出來,   係實際表現...
中國已經完勝其他國家仲有能力幫人, 西方國家連自己都保護唔惦...

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-28 08:30 PM 發表

講真,都係免費打多針,有乜所謂,每年補一兩針又如何,最緊要安全。
其實都唔係洗唔洗錢打既問題, 係社會責任問題, 打疫苗係付出最少防疫手段..., 大家都要付反自己一分力...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-8-28 08:38 PM 發表

3成幾已經係bnt 有效率整體結果, 而抗體只係影響有效率一部份既因素....
如果測抗體就當有效率, 咁洗咩做第二期測試?

外國係靠估靠吹, 先搞到今日抗疫咁失敗...
外國只是迫於無奈下強行推出新技術疫苗,好話唔好聽搞唔掂都無計,仆晒街。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-28 09:25 PM 發表

外國只是迫於無奈下強行推出新技術疫苗,好話唔好聽搞唔掂都無計,仆晒街。
其實而家疫苗用左咁耐...
睇到各款疫苗都係老人產生抗體少, 但可以通過加針去增加抗體同保護...
而後生既就好少產生唔夠抗體,但會有較大既副作用反應..., 如心肌炎...

即係要抗體多基本就係靠落重藥, 而落重藥就會有較大既免疫反應, 產生既抗體就會更多, bnt 開始數據比較好似乎只係靠落重藥做靚個數據...

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-8-28 08:14 PM 發表

抗病毒不靠抗體。靠甚麼?意志?信念?神蹟?
靠吹水98%, 70%, 80%? 但一樣中.
好明顯, 抗體不是唯一因素.
也不應該在沒有染病時維持高水平.

唔掂......

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-7-23 04:14 PM 發表

講多無謂,成個7月至今,以色列每日武漢肺炎死亡數字唔超過3個人。
中共國自控制疫情至今, 及香港決心清零至今. 死亡人數接近零

兩個都係最多人打科興

又點睇?

引用:
原帖由 Thank_777 於 2021-8-29 10:26 AM 發表

中共國自控制疫情至今, 及香港決心清零至今. 死亡人數接近零

兩個都係最多人打科興

又點睇?
又錯!香港最多人打復必泰!

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-28 08:30 PM 發表

留番比有需要國家,兩針暫時夠,我下年才考慮第三針。

引用:
原帖由 Thank_777 於 2021-8-29 10:26 AM 發表

兩個都係最多人打科興

又點睇?
中國.香港vs美國.歐洲疫情就好清楚顯示答案,單單依靠打針去應對美國肺炎,係注定失敗。
中國除咗谷針外,有效檢疫.通報及隔離才是消滅美國肺炎嘅最主要原因。

就算傳統流感疫苗都係咁

要百分百保護只有封城

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]