• 瀏覽: 19,530
  • 回覆: 130
+10

東京奧運在今日(23日)正式揭幕,將會在國立競技場舉行開幕禮。但是負責開幕禮的表演團隊,再度有人被撤換。

負責開幕禮當中創作概念的導演小林賢太郎,近日被翻舊帳。因為多年前表演搞笑短劇時,以二次大戰中猶太人大屠殺為揶揄題材,故東奧組委在本月14日宣布委任後,今午宣布解除其職務。

小林有問題的創作橋段,是提及「猶太人大屠殺」時加上「模仿遊戲」(ごっこ/gokko),大概的意思為「扮猶太人大屠殺遊戲」。外界質疑小林以悲慘的歷史開玩笑,有違奧運反歧視、強調多元的主張。事件更一度傳到海外,美國的猶大人組織發聲明質疑:「任何創作,都無權嘲弄納粹暴行下的犧牲者」。

有無攪錯...依啲會笑都開...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時體育/653677/東京奧運開幕-開幕禮導演被炒或大改流程-陳年演出嘲弄猶太慘劇

玩太大, 呢啲都玩

真神奇.
佢嘲笑猶太人慘劇係98年既事, 搵佢做開幕禮導演前, 無去了解過佢以往既既? 開幕前幾日先被翻出舊帳? 

抗疫已經流...
連個奧運開幕禮都咁流?

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-7-23 11:10 AM 發表
真神奇.
佢嘲笑猶太人慘劇係98年既事, 搵佢做開幕禮導演前, 無去了解過佢以往既既? 開幕前幾日先被翻出舊帳? 

抗疫已經流...
連個奧運開幕禮都咁流?
反正都冇人睇,🧄🐶🧹啦!

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-7-23 11:13 AM 發表

反正都冇人睇,🧄🐶🧹啦!
所以咪要有返啲新聞囉,呢單好可能係自己炒作。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-7-23 11:16 AM 發表

所以咪要有返啲新聞囉,呢單好可能係自己炒作。
睇下開幕禮表演乜.
若然其求的話...就唔止炒作...甚至可能係為咗「慳錢/止蝕」而出既招.

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-7-23 11:10 AM 發表
真神奇.

抗疫已經流...
連個奧運開幕禮都咁流?
美國猶大人組織投訴

又話言論自由。班曱甴及呆灣井娃娃成日揶揄大陸人又冇事嘅?原來地球有物種係高人一等。民主自由喎?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-23 11:22 AM 發表

美國猶大人組織投訴
其實唔駛投訴都應該要留意. (無留意猶太人組織幾時投訴)

有關納粹個段歷史, 都係可避則避.
至於咩原因有關方面無為意...定係覺得無問題...就不得而知.

(連我呢啲小市民, 當日見委任佢, 都上網睇下佢係乜人, 亦有問日本朋友.)

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-23 11:22 AM 發表

美國猶大人組織投訴
單是在美國既猶太人, 已經佔有全球超過50%資產
有好大話語權

由東京奧運logo涉嫌抄襲事件起,醜聞一件接一件

咁佢真係好仆街,笑猶太人慘劇就好似笑南京殺人事件。
雖然日本佬係仆街,不過今次做得好

希望西方人權組職重點關注日本人在日本的言論自由和創作自由。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]