• 瀏覽: 29,822
  • 回覆: 285
  • 追帖: 2
+28
中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
拜登對習近平和普京的見解沒有錯誤,他只是在指出事實。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-22 11:53 PM 發表
拜登對習近平和普京的見解沒有錯誤,他只是在指出事實。
拜登見解沒錯,但故意轉移用詞。
民主模式有中國式民主和美國式民主。
中國式民主是全民的民主,注重結果,美國式民主是資本的民主,注重形式。
中國是人的民主,美國是錢的民主。
平爺說:人民民主必將戰勝資本民主,這是歷史必然。

引用:
原帖由 robin09 於 23-7-2021 00:21 發表

中國式民主是全民的民主,注重結果,美國式民主是資本的民主,注重形式。
正義必勝,浩氣長存!

好現實
美國就係世界所謂既自由民主標桿
實際上 國內分裂 階級對立 貧富懸殊 意識形態衝突

再講白D
民主真係咁好
美國就唔需要係度大吹特吹中國威脅論
唔需要拉攏盟國抗中

中國果套 未必係南波萬
期間走左好多歪路
但的的確確
將中國帶到強盛既景地

美式民主就係分裂別人國家,製造戰爭,

唔知習主席對拜登印象系點?

民主就係小圈子遊戲, 共和才是為大家福利.

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 11:33 PM 發表

在據稱中美開啟籌備習拜會之際,美國總統拜登(Joe Biden)再談對中國國家主席習近平的印象,稱他很聰明也很強硬,又指習近平真的相信21世紀將由寡頭....

美國總統拜登7月21日抵達俄亥俄州,在辛辛那提(Cincinnati)的美國有線新聞網絡(CNN)舉辦的「市政廳會議」(Town Hall)發表講話。
拜登在講話中時談及對中國國家主席與俄羅斯總統普京(Vladimir Putin)的印 ...
民主係唯一生存方式?
民主方式由邊個作最終定義?
民主體制真係毫無缺點?

美國腫桶早拜山真係妄想症非想嚴重... 家陣好明顯, 美式民主根本不可能團結到美國這個垃圾國家, 貧富懸殊種族歧視政治黑暗, 美國既不安全又不民主不人權, 扮什麼民主大國人權第一啊... 真係厚顏不怕醜...

引用:
原帖由 robin09 於 2021-7-23 12:21 AM 發表

啱,而且拜登將中國式民主視為獨裁,已經係完全想醜化中國嘅制度。美國式民主就視為民主,其實係資本嘅獨裁,只是資本家是躲在兩黨之後嘅Deep state。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-23 12:28 AM 發表
好現實
美國就係世界所謂既自由民主標桿
實際上 國內分裂 階級對立 貧富懸殊 意識形態衝突

再講白D
民主真係咁好
美國就唔需要係度大吹特吹中國威脅論
唔需要拉攏盟國抗中

中國果套 未必係南波萬
期間走左好多歪路
但的的確確
將中國帶到強盛既景地
其實中國現在嘅制度,都係經過好多次失敗而改革到今天的樣子。
美國式嗰套制度,就係因為欠缺咗可改革式,所以即使出現缺點,都無法改善。

美國個d係假民主

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-7-23 12:48 AM 發表

其實中國現在嘅制度,都係經過好多次失敗而改革到今天的樣子。
美國式嗰套制度,就係因為欠缺咗可改革式,所以即使出現缺點,都無法改善。
就算制度設計得幾美好
當由人去運作時 就一定會滲雜D人性入去裡面

獨裁是否一定係差
民主是否一定係好

關鍵都係在於「人」

大話最怕計數。唔同地方有唔同人種性格。中國唔使參考歐美,只看看印度就知死得。。我令做中國人唔做印度。。民主不但唔可以團結中國,絕對會有內戰先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]